Ερχεται και νέο κύμα αποχωρήσεων από το χρηματιστήριο

Ερχεται και νέο κύμα αποχωρήσεων από το χρηματιστήριο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλος αριθμός εισηγμένων επιχειρήσεων προετοιμάζεται να αποχωρήσει από το χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική ακρίβεια οι δημόσιες προτάσεις, κυρίως μητρικών προς τις θυγατρικές τους, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις επιθετικής εξαγοράς.

Πιο πρόσφατα παραδείγματα στο Χ.Α. είχαμε αυτή την εβδομάδα τη δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας προς την Εθνική Ασφαλιστική, ενώ στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση της InfoQuest προς τη Unisystem. Ηδη, η θυγατρική του ομίλου Φέσσα ακολουθεί την έξοδο από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Στη διάρκεια του Οκτωβρίου ολοκληρώνεται και η δημόσια πρόταση της MIG προς τη Vivartia.

Να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή νομοθεσία, η εταιρεία που πραγματοποιεί δημόσια πρόταση και συγκεντρώσει το 90% της εταιρείας που έχει αποκτήσει δικαιούται να κάνει χρήση του squeeze out και να απαιτήσει τη συγκέντρωση και του υπολοίπου 10% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ όταν συγκεντρωθεί το 95% η εταιρεία μπορεί να ζητήσει την οριστική διαγραφή της μετοχής.

Επίσης, μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς απέναντι στην υποχρεωτική δημόσια πρόταση που κατέθεσε η Dionysos Leisure προκειμένου να αποκτήσει το υπόλοιπο 18,3% της εισηγμένης Regency Entertainment (Ηyatt) και να οδηγήσει τη μετοχή εκτός του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στο ύψος των 11,92 ευρώ ανά μετοχή καθορίστηκε το τίμημα της δεύτερης δημόσιας πρότασης, ενώ η προηγούμενη δημόσια πρόταση είχε υποβληθεί στη τιμή των 11 ευρώ ανά μετοχή.

Το σίριαλ της εξόδου της Regency από το Χ.Α. που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες αφορά τη πρόθεση 3 hedge funds που σήμερα ελέγχουν το 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου να μπλοκάρουν τη συγχώνευση της εισηγμένης με τη BC Partners, αξιώνοντας τιμή ανώτερη από τα 11 ευρώ που είχε προσφερθεί στους υπολοίπους μετόχους κατά την περίοδο της πρώτης δημόσιας πρότασης πριν από 15 μήνες περίπου.

Η πολιτική των πολυεθνικών ομίλων που διαθέτουν θυγατρικές σε διάφορα χρηματιστήρια είναι να παραμένει η μητρική εταιρεία εισηγμένη στις βασικές αγορές της και να αποχωρούν οι θυγατρικές από τα άλλα χρηματιστήρια, ώστε να εκμεταλλεύεται μεταξύ άλλων και ορισμένα φορολογικά πλεονεκτήματα. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε το παράδειγμα της «Παπαστράτος» που εξαγοράστηκε από την Philip Morris, της Vodafone που εξαγοράστηκε από τη Vodafone UK, της «Κωτσόβολος» από την Dixons, της Interamerican από την Eureko, της «Παυλίδης» από την Kraft Foods του ομίλου της Phili Morris, της «Χάλυψ» που εξαγοράστηκε από την Ciment Francais.

Ανάλογες περιπτώσεις εταιρειών που ίσως δούμε στο μέλλον να εξέρχονται από το ταμπλό είναι οι εξής: Lafarge με την ΑΓΕΤ Ηρακλής, της Alcatel με τη Nexans, της Sosiete Gennerale με τη Γενική τράπεζα, της Credit Agricole με την Εμπορική, της Crown Holdings με την Hellas Can, της Delhaize με τον Βασιλόπουλο, της Ibedrola με τη «Ρόκας», της Ελληνικής Τεχνοδομικής με τη Reds και της Henkel με τη Rilken.

Εκτός όμως από τις δημόσιες προτάσεις, αίσιο τέλος μετά από μεγάλο διάστημα έλαβε η «κόντρα» μεταξύ της Unilever και των hedge funds ΟRΝ Capital και Trafalgar που είχαν αποκτήσει περίπου το 12% της Ελαΐδας. Τα δύο funds (η ORN Capital ενεργώντας μέσω της Morgan Stanely and Co. International PLC) συμφώνησαν να μεταβιβάσουν στη Unilever τη συμμετοχή τους στην τιμή των 25 ευρώ, απολαμβάνοντας μικρό premium σε σχέση με την τιμή στην οποία είχε γίνει η δημόσια πρόταση στα 24,5 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή