Τέλος στο «ειδύλλιο» ΔΕΗ-RWΕ

Τέλος στο «ειδύλλιο» ΔΕΗ-RWΕ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηταν μια πολύ καλή ευκαιρία για την Ελλάδα που όμως έχει οριστικά πνιγεί». Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος, ανακοίνωσε χθες το οριστικό «ναυάγιο» της στρατηγικής συνεργασίας με τη γερμανική εταιρία RWE για την παραγωγή ισχύος 1.600 MW από λιθάνθρακα.

Ο ίδιος απέδωσε το «ναυάγιο» στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν και που όπως είπε «είχαν ως πρόσχημα τον λιθάνθρακα αλλά ουσιαστικά στρέφονταν κατά της συνεργασίας με τη RWE». «Καταφέραμε για κάποιο λόγο να βάλουμε απέναντί μας τους πάντες, άλλους παίκτες, συνδικαλιστές, πολιτικούς» τόνισε με κάποια διάθεση αυτοκριτικής και συμπλήρωσε «το πολύ μεγάλο παράπονο για μένα είναι ότι δεν λειτούργησαν τα όργανα της επιχείρησης» αφού το μνημόνιο δεν τέθηκε ποτέ προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο.

Η ακύρωση της στρατηγικής συνεργασίας με τη RWE στην εγχώρια αγορά ανακοινώθηκε σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες η διοίκηση της ΔΕΗ. O κ. Αθανασόπουλος μίλησε για ένα επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεργασίας το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας λιθάνθρακα ισχύος 500-800 MW στην Αλβανία και στην οποία η RWE θα συμμετέχει με ποσοστό 51%, η ΔΕΗ με ποσοστό 39%, ενώ με ποσοστό 10% θα συμμετέχει η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν.

Το μνημόνιο περιλαμβάνει επίσης συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου στην περίπτωση που το Δημόσιο δεν ανταποκριθεί στο αίτημα της ΔΕΗ για συμμετοχή στη ΔΕΠΑ, καθώς και συνεργασία με τη θυγατρική ΔΕΗ ΑΠΕ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών για την οποία θα συσταθεί κοινοπραξία στην οποία η RWE θα συμμετέχει με ποσοστό 51% και η ΔΕΗ με 49%.

O κ. Αθανασόπουλος παρουσίασε χθες το πρόγραμμα ανάπτυξης του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ που περιλαμβάνει και δύο μονάδες λιθάνθρακα σε Αλιβέρι και Λάρυμνα και υποστήριξε με αφορμή την παρέμβαση της Κομισιόν για την παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης λιγνιτικών κοιτασμάτων σε τρίτους, ότι ο ανταγωνισμός μπορεί να προχωρήσει παράλληλα με την ανάπτυξη της ΔΕΗ. Ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ θα καταθέσει μέχρι τις 15 Μαΐου που λήγει η σχετική προθεσμία προσφυγή ενώπιον του Πρωτοδικείου της E.E. κατά της σχετικής απόφασης, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει το ελληνικό Δημόσιο για το ίδιο θέμα.

Σε ό,τι αφορά την επάρκεια ρεύματος το καλοκαίρι, ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε σε δύο σενάρια που εξετάζει η επιχείρηση για την εξέλιξη της αιχμής (στα 10.558 MW το πρώτο και στα 11.500 MW το δεύτερο) λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα. Αναφέρθηκε στη συντήρηση των μονάδων και του δικτύου διανομής, στις συμβολαιοποιήσεις εισαγωγών αλλά και στην ενοικίαση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Μεγαλόπολη και νησιά) και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο περικοπών ρεύματος.

Καλούμενος να σχολιάσει τη σχέση του με τους γενικούς διευθυντές της επιχείρησης μετά τη στάση που κράτησαν στην απεργία της ΓΕΝΟΠ, ο κ. Αθανασόπουλος μίλησε για σχέσεις απόλυτης εμπιστοσύνης και υπογράμμισε «είχα και έχω τη στήριξή τους».

Σε ό,τι αφορά τη ΓΕΝΟΠ σχολίασε «έχουμε βρεθεί πολλές φορές απέναντι αλλά οι προσωπικές μας σχέσεις είναι πάρα πολύ καλές».

Δεν θα ζητήσει αύξηση στα τιμολόγια

«Ο,τι είχαμε να πούμε για τα τιμολόγια το είπαμε τον Σεπτέμβριο» δήλωσε ο κ. Αθανασόπουλος, διαβεβαιώνοντας ότι η ΔΕΗ δεν πρόκειται να θέσει αίτημα προς την κυβέρνηση για νέες αυξήσεις. Αφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για εφαρμογή ρήτρας καυσίμων στην περίπτωση που συνεχιστεί η ανοδική κούρσα των τιμών του πετρελαίου. «Τα 2/3 της αύξησης στα τιμολόγια απορροφήθηκαν από την αύξηση των καυσίμων. Αν συνεχιστεί, που δεν το θέλουμε, θα πρέπει να καλυφθεί στο μέλλον από τη ρήτρα καυσίμων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή