Διαβεβαιώσεις για χρηματοδότηση της Λάρκο

Διαβεβαιώσεις για χρηματοδότηση της Λάρκο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβεβαιώσεις προς τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία απόλυση μέσα στο επόμενο δίμηνο οπότε θα καταρτιστεί το επιχειρησιακό σχέδιο για την επιβίωση της εταιρείας, καθώς επίσης και ότι το Δημόσιο θα τη χρηματοδοτήσει, έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων και της ΓΣΣΕ συναντήθηκε χθες με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν με αίτημα να δοθούν άμεσες λύσεις για την επιβίωση της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι ζητούν επίσης να καταλογιστούν και να δοθούν ευθύνες σε όσους ενεπλάκησαν στη μεγάλη οικονομική ζημιά που υπέστη η ΛΑΡΚΟ κατά την τελευταία τριετία, καταγράφοντας απώλειες (από διαφυγόντα κέρδη) λόγω hedjing, πάνω από 350 εκατ. ευρώ, να διερευνηθούν όλες οι ενέργειες της σημερινής διοίκησης με στόχο τη χρηστή διαχείριση και την επιβίωση της εταιρείας και να ρυθμιστεί η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, που τα τελευταία χρόνια έχει τριπλασιαστεί.

Το θέμα της ΛΑΡΚΟ προβληματίζει τόσο το υπουργείο Οικονομίας, αφού το Δημόσιο κατέχει το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, όσο και τους δύο άλλους μετόχους, ΔΕΗ (28,6%) και Εθνική (36,4%), καθώς η κατάρρευση της τιμής των μετάλλων στη διεθνή αγορά έχει φέρει την επιχείρηση στο χείλος του γκρεμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνής τιμή του νικελίου βρέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τα 31.400 δολάρια ο τόνος στα 9.600 δολάρια/τόνος. H χρήση του 2008 αναμένεται να κλείσει για τη ΛΑΡΚΟ με ζημίες άνω των 90 εκατ. ευρώ και η επιχείρηση από τον Δεκέμβριο έχει δηλώσει προς τους προμηθευτές της αδυναμία πληρωμών. H πρόταση της διοίκησης της εταιρείας για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε μια προσπάθεια να εισρεύσει χρήμα, σκόνταψε σύμφωνα με πληροφορίες στις αντιδράσεις της Εθνικής και της ΔΕΗ. Ετσι ακυρώθηκε η προγραμματισμένη, σύμφωνα με πληροφορίες, έκτακτη γενική συνέλευση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που είχε οριστεί για την περασμένη εβδομάδα. Εθνική και ΔΕΗ γνωστοποίησαν εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν την αύξηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο εταιρείες αναμένεται να κρατήσουν κοινή στάση απέναντι στο όποιο σχέδιο εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ, που βεβαίως δεν αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά ως μέτοχοι στη μακρόχρονη ιστορία της πάλαι ποτέ «ναυαρχίδας» του Ομίλου Μποδοσάκη.

Οι δύο όμιλοι ΔΕΗ και Εθνική φέρονται να τάσσονται υπέρ της ιδιωτικοποίησης, σχέδιο ωστόσο που δεν διευκολύνεται λόγω της γενικότερης συγκυρίας στη μεταλλευτική αγορά. Σε κάθε περίπτωση, η βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που θα κληθεί να επιλύσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας. Κύκλοι του υπουργείου, πάντως, κάνουν λόγο για μακρόπνοη λύση που εξετάζεται ήδη, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα μεταφέροντας το πρόβλημα για το άμεσο μέλλον. Να σημειωθεί ότι οι δραστηριότητες της ΛΑΡΚΟ καλύπτουν γεωγραφικά έξι νομούς της χώρας και συγκεκριμένα Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Φθιώτιδας, Κοζάνης και Καστοριάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή