Μείωση 39,2% στα κέρδη των εισηγμένων

Μείωση 39,2% στα κέρδη των εισηγμένων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χειρότερο εξάμηνο των τελευταίων ετών από πλευράς κερδοφορίας εμφάνισαν οι εισηγμένες, καθώς το τελικό αποτέλεσμα των 2,995 δισ. ευρώ ήταν μειωμένο κατά 39,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας (708 εκατ. ευρώ) και της ΔΕΗ (412,13 εκατ. ευρώ) κάλυψαν το 1/3 των συνολικών αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και τον κ. Μάνο Χατζηδάκη, επικεφαλής του τμήματος που επεξεργάστηκε τους 280 ισολογισμούς, προέκυψε ότι ο κύκλος εργασιών κατέγραψε πτώση 13,7% το α΄ εξάμηνο 2009, ενώ η λειτουργική κερδοφορία υποχώρησε κατά 10,6%. Συνολικά 169 εισηγμένες σημείωσαν κέρδη, εκ των οποίων οι 47 αύξησαν τα κέρδη τους, οι 90 τα μείωσαν και οι 32 επέστρεψαν στην κερδοφορία. Από τις 111 ζημιογόνες εισηγμένες οι 41 ενίσχυσαν τις ζημίες τους, οι 90 τις μείωσαν, ενώ 48 εταιρείες επέστρεψαν σε ζημίες. Δηλαδή μία στις τρεις εισηγμένες ήταν ζημιογόνες το α΄ εξάμηνο του 2009.

Οπως τονίζει στην ανάλυσή της η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, στο β΄ τρίμηνο του 2009 έγινε περισσότερο διαχείριση της κρίσης παρά κινήσεις επιστροφής σε κερδοφορία. Οι πωλήσεις παγίων, οι μειώσεις προσωπικού, το κλείσιμο ζημιογόνων δραστηριοτήτων και η μείωση των αποθεμάτων φαίνεται ότι αποτέλεσαν προτεραιότητα, καθώς ο κίνδυνος βιωσιμότητας ακόμη και σε παραδοσιακά εύρωστους κλάδους έκανε ορατή την εμφάνισή του.

Επιπλέον, η τεχνητή ζήτηση που προκλήθηκε με αφορμή τα προγράμματα απόσυρσης σε διάφορους οικονομικούς κλάδους δεν είχε ισχυρό αντίκτυπο πέρα από τη διατήρηση των αποθεμάτων και του κεφαλαίου κίνησης σε ανεκτά επίπεδα.

Την παρτίδα έσωσαν τα έκτακτα αποτελέσματα που προήλθαν από τις χρηματοοικονομικές πράξεις των τραπεζών, αλλά και από επιμέρους εταιρείες που είχαν κάποια συνεισφορά κερδών από έκτακτους λόγους.

Συμπερασματικά, αυτό που προκύπτει είναι ότι δεν άφησαν καλή εικόνα τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών, καθώς οι εταιρείες στο Χ. Α. εμφάνισαν καλύτερα μεν μεγέθη από την πρώτη περίοδο της χρήσης, χωρίς ωστόσο να δώσουν κάποιες δυνατές ποιοτικές ενδείξεις για τη συνέχεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή