O ΔΗΚΤΗΣ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενημέρωσε και απάντησε μόνο για την οικονομία

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος έφθασε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11.30. Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό ολοκληρώθηκε πέντε λεπτά μετά τις 12.00. Το αυτοκίνητο τον περίμενε στον περίβολο του Μεγάρου. Ωστόσο, αντί να μπει στο αυτοκίνητο και να αποχωρήσει, αποφεύγοντας τους δημοσιογράφους, κατευθύνθηκε προς τις κάμερες. Ο κ. Προβόπουλος αγνόησε τις καταιγιστικές ερωτήσεις περί εκλογών και εκλογολογίας. Προέβη στη δήλωση που είχε προετοιμάσει, ότι δηλαδή ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τις εξελίξεις στην ελληνική και διεθνή οικονομία και αποχώρησε. Ηταν αποφασισμένος να διατηρήσει τον ίδιο και την ΤτΕ εκτός του κάδρου των πολιτικών εξελίξεων.

Μόλις κατά 49,42% καλύφθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Nutriart (Κατσέλης), με το συνολικό ποσό της αύξησης να ανέρχεται σε 17.295.640,32 ευρώ, ένδειξη της οικονομικής συγκυρίας. Η αύξηση αρχικώς καλύφθηκε κατά 26,79%, με 26.692.863 μετοχές να μένουν αδιάθετες. Στη συνέχεια, 8.250.822 από τις αρχικώς αδιάθετες μετοχές κατανεμήθηκαν σε παλαιούς μετόχους, με αποτέλεσμα η κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου να φτάσει στο 49,42%.

Αφίξεις τουριστών

Μεικτή εικόνα εμφανίζουν τουριστικοί προορισμοί της χώρας με τη σταδιακή ενσωμάτωση και των στοιχείων του Αυγούστου. Πτώση κατά 8% εμφάνισαν οι αφίξεις από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου τον Αύγουστο, ενώ στο οκτάμηνο η μείωση έφθασε σε ποσοστό 9,4%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2008.

Αύξηση κατά 6,5% παρουσίασαν οι αφίξεις εσωτερικού τον Αύγουστο στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, με αποτέλεσμα στο οκτάμηνο οι αφίξεις εσωτερικού να περάσουν σε θετικό έδαφος σε ποσοστό 0,5%. Στη Χίο, οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών από 1ης Ιουλίου έως 21 Αυγούστου εμφάνισαν αύξηση 24,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, ενώ οι αφίξεις με πλοία μείωση κατά 10,7%.

Κρίσιμη στιγμή για την κατασκευαστική Εδραση

Στην αγορά των κατασκευών κυκλοφορούσαν τις τελευταίες εβδομάδες αρκετές φήμες, αναφορικά με την πορεία της Εδρασης Χ. Ψαλλίδας, της εταιρείας που ειδικεύεται σε εργασίες θεμελιώσεων. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, οι φήμες μετουσιώθηκαν σε πραγματικότητα, καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε κομβικό σημείο, αναφορικά με την επιβίωσή της. Η κατακόρυφη πτώση των εσόδων της και οι ζημίες 19 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο, έχουν «στραγγαλίσει» την ρευστότητά της, με αποτέλεσμα σήμερα να εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξεως των 7,2 εκατ. ευρώ. Εφόσον πάντως λάβει την απαιτούμενη στήριξη από τις πιστώτριες τράπεζες, φαίνεται πως η εταιρεία θα κατορθώσει να επιβιώσει, καθώς διαθέτει επαρκές ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων (113 εκατ. ευρώ), ενώ αναμένει και την είσπραξη σχεδόν 40 εκατ. ευρώ από εκτελεσθέντα έργα.

Η ΔΕΗ δηλώνει παρούσα στην υπόθεση ΔΕΠΑ

Δεν το βάζει κάτω τελικά η ΔΕΗ σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και τη συμμετοχή της στη ΔΕΠΑ. Μπορεί τα συναρμόδια υπουργεία να προσπερνούν προς το παρόν τουλάχιστον τη ΔΕΗ και τα δικαιώματά της στο μέλλον της ΔΕΠΑ, η ίδια όμως δεν ξεχνά, δηλώνει παρούσα σε όλη τη διαδικασία και όχι μόνο. Οπως ανακοίνωσε χθες, ήρθε σε συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα και την BNP Paribas για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με την άσκηση του δικαιώματός της και την απόκτηση ποσοστού στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. H απόφαση αυτή της ΔΕΗ συνδέεται προφανώς με την προχθεσινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για ανεξαρτητοποίηση του ΔΕΣΦΑ από τη μητρική εταιρεία ΔΕΠΑ και τον απευθείας έλεγχό της από τους μετόχους: Δημόσιο και ΕΛΠΕ κατ’ αναλογία του ποσοστού συμμετοχής τους στη ΔΕΠΑ, δηλαδή 65% και 35%, αντίστοιχα. Για τη ΔΕΗ και το δικαίωμα συμμετοχής της σε ποσοστό 30% στη ΔΕΠΑ και άρα, στον ΔΕΣΦΑ, κουβέντα δεν έγινε στη σχετική απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή