O ΔΗΚΤΗΣ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προεκλογικά πυροτεχνήματα για το χρέος και τον δανεισμό

Βιάστηκαν κάποιοι πολιτικοί να εμφανιστούν στα τηλεοπτικά παράθυρα, πριν τεθούν σε ισχύ οι περιορισμοί εμφανίσεων που ισχύουν κατά την προεκλογική περίοδο. Ηταν απροετοίμαστοι όμως, με αποτέλεσμα να φλερτάρουν με τη γελοιοποίηση. Για παράδειγμα, στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επαναδιαπραγματευθεί τη διάρκεια του δημοσίου χρέους. Η ιδανική συνταγή για τη χρεοκοπία με άλλα λόγια. Κάποιος άλλος έλεγε ότι θα υποχρεώσει, με νόμο, τις τράπεζες να δανείσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ολες, τις πιο μικρές, τις πιο μεσαίες, δεν διευκρίνισε. Πιθανώς, για να έχει κάτι καινούργιο να πει στις επόμενες τηλεοπτικές εμφανίσεις του. Ευτυχώς, ο ένας δεν θα περιλαμβάνεται στα σχέδια του Γ. Παπανδρέου για το υπουργικό συμβούλιο, κι o άλλος, αν και θα ήθελε, δεν θα έχει οικονομικό χαρτοφυλάκιο.

Αιφνιδιάστηκαν, είναι η αλήθεια, αρκετοί διευθύνοντες σύμβουλοι εισηγμένων επιχειρήσεων, οι οποίοι δεν περίμεναν την απόφαση του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές.

Εκείνο που τόνιζαν είναι ότι για τους δύο επόμενους μήνες θα επικρατήσει επενδυτική άπνοια στην ελληνική οικονομία, σε μία χρονική στιγμή που όλοι προετοιμάζονται για το πιο παραγωγικό τρίμηνο της χρονιάς που είναι το τελευταίο (Οκτώβριος-Δεκέμβριος).

Ωστόσο, θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις των επικεφαλής εισηγμένων που ελέγχονται από το Δημόσιο και θα συμμετάσχουν στο road show του Λονδίνου δύο εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Απελπισμένοι για μετρητά

Οτι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται με ταχύτητα, ασφαλώς δεν είναι νέο. Μάλλον είναι αναμενόμενο, καθώς οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται και ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά (και επιχειρήσεις) δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αυτό όμως που ανησυχεί ιδιαίτερα τους τραπεζίτες είναι η διαπίστωση ότι ολοένα και περισσότεροι χρησιμοποιούν τις πιστωτικές κάρτες για την… ανάληψη μετρητών. Στελέχη τραπεζών τρέμουν γιατί συνειδητοποιούν ότι όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στην τελευταία κίνηση απελπισίας. Γιατί πρέπει κάποιος να είναι πολύ απελπισμένος για να κάνει ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα όπου το επιτόκιο ξεπερνά το 20%.

Το χειρότερο βέβαια για τις τράπεζες είναι ότι πρόκειται για δανεικά που ενέχουν κινδύνους γιατί καμία πιστωτική κάρτα δεν καλύπτεται από εξασφαλίσεις.

Σχόλιο της Τράπεζας Ελλάδος για τις αποδόσεις

Ατυχής είναι, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η σύγκριση που επιχείρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Παναγιώτης Λαφαζάνης, για το κόστος με το οποίο δανείζονται οι τράπεζες από την ΕΚΤ και των αποδόσεων που απολαμβάνουν, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα. Το επιτόκιο του 1% με βάση το οποίο δανείζονται από την ΕΚΤ αφορά βραχυπρόθεσμο δανεισμό, ενώ οι αποδόσεις του 5% στα ελληνικά ομόλογα είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας. Δεν πρέπει να υποβαθμιστεί και το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες προσέφεραν κεφάλαια στο Δημόσιο σε μια κρίσιμη περίοδο, υπερκαλύπτοντας τις σχετικές εκδόσεις ομολόγων.

Εγκρίθηκε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Στο παραπέντε εγκρίθηκε ο διορισμός του νέου προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δημήτρη Κυριτσάκη. Κι αυτό διότι για τον διορισμό στο συγκεκριμένο αξίωμα απαιτείται αφενός η γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και στη συνέχεια η έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο. Προκειμένου, λοιπόν, να μη μείνει στον αέρα η νέα Επιτροπή Ανταγωνισμού, τα καινούργια μέλη «πέρασαν» εσπευσμένα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Τετάρτη. Εκκρεμότητα δεν υπάρχει ούτε και από το υπουργικό συμβούλιο το οποίο χθες, διά της περιφοράς ενέκρινε τον διορισμό του νέου προέδρου και σήμερα η σχετική απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι εισηγητές και τα λοιπά μέλη της Επιτροπής διορίζονται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή