ΔΗΚΤΗΣ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξπρές κλείσιμο των εκκρεμοτήτων

Πανικός έπεσε σε πολλά υπουργικά γραφεία από την Τετάρτη όταν ο πρωθυπουργός με το διάγγελμά του ανακοίνωσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Από την Πέμπτη το πρωί αναζητούσαν τρόπους να κλείσουν διάφορες εκκρεμότητες. Πρώτα απ’ όλα, να δουν τι μπορούν να κάνουν με την ανανέωση των συμβάσεων προσώπων που έχουν στελεχώσει γραφεία γενικών και ειδικών γραμματέων. Οι περισσότερες από αυτές τις συμβάσεις λήγουν εντός του Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβριο. Για όποιον αναρωτιέται γιατί λήγουν πολλές συμβάσεις στο συγκεκριμένο διάστημα, απλώς υπενθυμίζουμε ότι οι προηγούμενες εκλογές είχαν γίνει τον Σεπτέμβριο του 2007. Οι περισσότεροι εξ αυτών προσελήφθησαν αμέσως μετά με ετήσιες συμβάσεις, που ανανεώθηκαν μια φορά και τώρα πλησίαζε ο καιρός να ανανεωθούν και πάλι. Πλην όμως δεν βρίσκονται πολλοί υπουργοί να υπογράψουν ανανεώσεις συμβάσεων εντός της προεκλογικής περιόδου.

Αμέσως μετά συνειδητοποίησαν ότι μια σειρά εξαγγελιών με δυνητικά πολιτικό όφελος δεν προλάβαιναν να περάσουν από τη Βουλή. Ετσι, ύστερα από ένα 48ωρο αποφάσισαν να προχωρήσουν να συγκεντρώσουν τις σημαντικότερες, όπως η απόσυρση των Ι.Χ., η αναστολή των πλειστηριασμών κ.λπ. και να τις περάσουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Δόκιμοι… αναλυτές

Σύμφωνα με τα λεξικά η λέξη ανάλυση, είναι «η ενέργεια του αναλύω, ο διαχωρισμός των στοιχείων από τα οποία αποτελείται ένα όλο, με σκοπό την επισήμανση και τη μελέτη τους». Τίποτα από όλα αυτά δεν φαίνεται να περιλαμβάνουν οι αναλύσεις των ξένων οίκων το σκεπτικό των οποίων θυμίζει πρωτοετή φοιτητή. Ανέβηκαν τα κέρδη κατά 10%, ανέβηκαν περισσότερο από ό,τι περίμενα άρα τα πράγματα πάνε πρίμα οπότε αυξάνω κατά 50% την τιμή-στόχο για τη μετοχή. Ή μάλλον καλύτερα τη διπλασιάζω! Θέματα ποιότητας χαρτοφυλακίου, ποιότητας εργασιών κ.λπ. είτε δεν απασχόλησαν είτε δεν απασχόλησαν όσο έπρεπε. Αλλά για να μην αδικούμε τους ξένους πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι στην πραγματικότητα ελάχιστοι ασχολούνται «αναλυτικά» με τις ελληνικές τράπεζες. Στις περισσότερες περιπτώσεις κάποιοι δόκιμοι αναλυτές περνούν 3 νούμερα στα μοντέλα και αυτά αυτόματα προσαρμόζουν τις εκτιμήσεις και τους στόχους!

Με ανοδικές τάσεις το spread των ομολόγων

Συνεχίζει να τσιμπάει το spread, η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων. Την Παρασκευή βρέθηκε στις 148 μονάδες βάσης. Την προηγούμενη Παρασκευή ήταν στις 117 μονάδες, ενώ μια ημέρα πριν από την προκήρυξη των εκλογών διαμορφωνόταν στις 135 με ανοδικές τάσεις. Ο μεγαλύτερος προβληματισμός των ξένων επενδυτών είναι να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά. Στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση που θα αναλάβει μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου να αποδειχθεί βραχύβια αναφέρεται ο Economist στο τελευταίο του τεύχος.

Μετέωρος ο πρόεδρος

Την πρόθεση αλλαγής του νόμου, τον σχετικό με τον ορισμό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, εκφράζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η ρύθμιση για τον ορισμό του προέδρου της ΕΕΤ&Τ, θα πρέπει επανέλθει στο προγενέστερο καθεστώς προ του 2005. Πριν από το 2005, ο πρόεδρος της ΕΕΤ&Τ ορίζεται με τη σύμφωνη γνώμη των 4/5 της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, ενώ σήμερα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Αυτή η επιλογή, σύμφωνα με πολιτικούς παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ανορθώσει το κύρος της Επιτροπής. Με τον τρόπο αυτό το ΠΑΣΟΚ, αναμένει ότι θ’ απαλλαγεί από τη νέα Επιτροπή που ορίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες και αναμένεται ν’ αναλάβει καθήκοντα αυτή την εβδομάδα που έρχεται. Το ίδιο ακριβώς είχε πράξει και το 1994, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Υπουργός Τεχνολογίας

Αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση κι αν ο πρόεδρος του κ. Γ. Παπανδρέου τηρήσει την υπόσχεσή του, τότε ο κλάδος της τεχνολογίας θα αποκτήσει εντεταλμένο υπουργό. Αυτό υπόσχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε άρθρο του στο περιοδικό «ΣΕΠΕ news» που εκδίδει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ). Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εντεταλμένος υπουργός θα έχει βασικό του καθήκον να φέρει την Ελλάδα στον κυβερνοχώρο με την υλοποίηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της χώρας. Ολα στο Διαδίκτυο, υπόσχεται ο κ. Παπανδρέου. Αν συμβεί αυτό, ο κλάδος της τεχνολογίας στην Ελλάδα θα αποκτήσει την πολυπόθητη πολιτική υπόσταση που επιδιώκει εδώ και, σχεδόν, δύο δεκαετίες. Πιθανόν να είναι αυτή η λύση στην τεχνολογική υπανάπτυξη κυρίως του δημόσιου τομέα, η οποία βολεύει μόνο τους γραφειοκράτες και τα συμφέροντα που επιβιώνουν χάρη στην αδιαφάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή