Εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για το ελληνικό κόσμημα

Εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για το ελληνικό κόσμημα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει ο κλάδος του χειροποίητου ελληνικού κοσμήματος. Στα απόνερα μιας τουριστικής σεζόν οι Ελληνες αργυροχρυσοχόοι αποτέλεσαν «παράπλευρες απώλειες» της οικονομικής κρίσης. Η τελευταία εκφράστηκε με έντονο σκεπτικισμό από την πλευρά των εν δυνάμει αγοραστών, ειδικότερα των ξένων τουριστών, προκαλώντας καθίζηση στην αγορά. Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων (ΣΒΑ), κ. Νίκος Βέργαδος, ο κλάδος αντιμετώπιζε ήδη σημαντικά προβλήματα πριν από την ύφεση, με αποτέλεσμα η μείωση της αγοραστικής δύναμης της πελατειακής τους βάσης να εντείνει τις πιέσεις. «Πολύ φοβάμαι ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν πολλά λουκέτα από βιοτέχνες αργυροχρυσοχόους, οι οποίοι αδυνατούν να εισπράξουν ποσά που οι έμποροι τους οφείλουν ακόμη και από την περυσινή σεζόν», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΒΑ. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η επίσημα καταγεγραμμένη αύξηση στις ακάλυπτες επιταγές συνιστά μόλις το ήμισυ της πραγματικής εικόνας που επικρατεί στην αγορά, καθώς αρκετές επιταγές που δεν εξυπηρετούνται ανανεώνονται και μεταχρονολογούνται κατόπιν συνεννοήσεων μεταξύ εμπόρων και βιοτεχνών. «Μέχρι πριν από ένα έτος περίπου η κατάσταση άφηνε περιθώρια αισιοδοξίας, όμως σήμερα δυστυχώς βλέπουμε ότι κλείνουν περισσότερες επιχειρήσεις από όσες ανοίγουν, ενώ και τα κεφάλαια του ΤΕΜΠΜΕ ουδέποτε μεταφράστηκαν σε ρευστότητα στην αγορά», υποστηρίζει ο κ. Βέργαδος. Στις 10 Οκτωβρίου πάντως θα πραγματοποιηθεί η έκθεση του συνδέσμου, στον εκθεσιακό χώρο της Ανθούσας. Για μείωση εσόδων τη φετινή τουριστική σεζόν κάνει λόγο από την πλευρά του και το Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας. Από τα πρώτα στοιχεία για το διάστημα Απριλίου – Μαΐου 2009, μήνες προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού με αγοραστική δύναμη σύμφωνα με το ΕΛΚΑ, προκύπτει σαφής μείωση εσόδων παρά τη διατήρηση των αφίξεων. Θετικότερη είναι η εικόνα που προκύπτει για τον Αύγουστο, κυρίως χάρη στους Ελλήνες τουρίστες. Η πλήρης εικόνα για τη φετινή τουριστική/εμπορική σεζόν θα εξαρτηθεί και από την πορεία της τρέχουσας περιόδου και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Για μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον, κυρίως στα νησιά, κάνει λόγο από την πλευρά της η κ. Αικατερίνη Λαλαούνη, αναφερόμενη στην πορεία της ομώνυμης αλυσίδας καταστημάτων χειροποίητου κοσμήματος. Εχοντας 12 καταστήματα και με παρουσία σε εξαιρετικά τουριστικούς προορισμούς, η κ. Λαλαούνη έχει μια πλήρη εικόνα για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου και την επίδρασή της στον κλάδο του κοσμήματος. Η ίδια επισημαίνει τη δυσμενή ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ως βασικό παράγοντα για τη διστακτικότητα των ξένων επισκεπτών, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική ύφεση επηρεάζει περισσότερο τους ξένους τουρίστες παρά τους Ελληνες. Περαιτέρω, υποστηρίζει ότι ο κλάδος της αργυροχρυσοχοΐας βάλλεται τα τελευταία χρόνια από την πλημμύρα των εισαγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή