Σύγκλιση συμφερόντων στην ενέργεια

Σύγκλιση συμφερόντων στην ενέργεια

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πορεία των μεγάλων ντιλ στον χώρο της ενέργειας δεν φαίνεται να ανατρέπεται από τις πολιτικές εξελίξες. Στα κρίσιμα θέματα που συνδέονται με τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, οι πολιτικές των δύο κομμάτων εξουσίας συγκλίνουν, γεγονός που δεν θέτει υπό αμφισβήτηση και τις βασικές επιχειρηματικές επιλογές στον τομέα. Είναι κοινή η στάση των δύο κομμάτων τόσο στα πηρυνικά όσο και στον λιθάνθρακα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πιθανή διαφοροποίηση στο θέμα του λιγνίτη δεν αποκλείεται να εκφραστεί σε περίπτωση αλλαγής της κυβέρνησης, οι εξελίξεις ωστόσο που σημειώθηκαν στον τομέα αυτόν με αφορμή τη δημοπράτηση του κοιτάσματος της Βεύης, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της E. E., εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν μάλλον δεσμευτικά για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Η συμμαχία των ομίλων ΓΕΚ TEPNA, ΑΚΤΩΡ και Κοπελούζου για τη διεκδίκηση του κοιτάσματος της Βεύης που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, και η πιθανή διεύρυνσή της σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, εκφράζει την επιχειρηματική ανάγκη για συνέχιση και ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας που αποτελεί συνέχεια προηγούμενης αποτυχημένης προσπάθειας που διήρκεσε πάνω από τρία χρόνια. H συμμετοχή στη διαδικασία για την παραχώρηση και εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης ήταν αυξημένη σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό. Το πρωθυπουργικό διάγγελμα για τις εκλογές δεν απέτρεψε τους επενδυτές από το να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους δύο μόλις ημέρες μετά. Εκτός του σχήματος ΓΕΚ TEPNA, ΑΚΤΩΡ, HOPIZON ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ (Ομιλος Κοπελούζου), αίτηση ενδιαφέροντος κατέθεσαν για πρώτη φορά ο Ομιλος των ΕΛΠΕ μέσω της Elpedison (ΕΛΠΕ, Edison), o Ομιλος Βαρδινογιάννη μέσω της ΕΛΜΙΝ – Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις και ο Ομιλος Εμφιετζόγλου μέσω της Μηχανικής.

Ο Ομιλος Μυτιληναίου που στον πρώτο διαγωνισμό είχε προσέλθει από κοινού με την Ελληνική Τεχνοδομική, εμφανίζεται να συμμετέχει μέσω της ΑΚΤΩΡ στο νέο επιχειρηματικό σχήμα. Αναφέρεται ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο ομίλων παραμένει σε ισχύ και με τον τρόπο αυτόν ο Ομιλος Μυτιληναίου κατέχει το 40% του ποσοστού του Ακτορα στο νέο σχήμα. Σε περίπτωση που αυτό ισχύει, αφού δεν έπιβεβαιώνεται αλλά ούτε και διαψεύδεται από τους αντίστοιχους ομίλους, τότε το λιγνιτικό κοίτασμα της Βεύης θα έχει λειτουργήσει καταλυτικά στις εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά. Για πρώτη φορά κάτω από την ίδια «ομπρέλα» συγκεντρώνονται συμφέροντα που μέχρι σήμερα βρίσκονταν σε πλήρη αντίθεση λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη της αγοράς. Ακόμη όμως και αν η επιχειρηματική αυτή σύμπραξη περιορίζεται σε τρεις ομίλους, το γεγονός εκτιμάται ως πολύ θετική εξέλιξη, η οποία αποδίδεται από πολλούς παράγοντες στον ίδιο τον υπουργό Ανάπτυξης K. Χατζηδάκη που παραλαμβάνοντας τον «φάκελο» Βεύη από τους προκατόχους του αναζήτησε από την πρώτη στιγμή λύση στην κατεύθυνση της «επιχειρηματικής συναίνεσης», ξεκινώντας σειρά επαφών και συζητήσεων με τους ενδιαφερομένους. Τα μέχρι στιγμής γεγονότα δείχνουν ότι οι προσπάθειες στέφονται με επιτυχία. Το σχέδιο του κ. Χατζηδάκη προέβλεπε συμμετοχή του συνόλου των ενδιαφερόμενων επενδυτών με στόχο στη συνέχεια τη συνεργασία με τη ΔΕΗ για την από κοινού κατασκευή της μονάδας της Μελίτης 2 στη Φλώρινα η οποία θα τροφοδοτείται από το συγκεκριμένο κοίτασμα και γειτονικό της ΔΕΗ. H συνεργασία ιδιωτών – ΔΕΗ θα γίνει κατά τα πρότυπα της συνεργασίας ΔΕΗ – Χαλυβουργική. Κοινής, δηλαδή, εταιρείας στην οποία οι ιδιώτες θα συμμετέχουν σε ποσοστό 51% και η ΔΕΗ σε ποσοστό 49%. H ολοκλήρωση αυτού του σχεδιασμού στόχευε παράλληλα στο κλείσιμο της υπόθεσης με την E. E. που απαιτεί άμεση δημοπράτηση των κοιτασμάτων Βεύης, Δράμας, Ελασσόνας και ανάθεσή τους σε ιδιώτες. H Κομισιόν αποκλείει όχι μόνο τη συμμετοχή της ΔΕΗ στους σχετικούς διαγωνισμούς, αλλά και την τροφοδοσία μονάδων της από τα εν λόγω κοιτάσματα. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΔΕΗ δεν εξέφρασε ενδιαφέρον αυτή τη φορά για τη Βεύη.

Το θέμα θα χειριστεί τελικά η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, για την οποία η διαφαινόμενη σύγκλιση των επιχειρηματικών συμφερόντων θα αποτελέσει αναμφίβολα μία μεγάλης αξίας κληρονομιά για την υπόθεση της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού.

Η άμβλυνση αυτή εκτιμάται ότι θα έχει θετική επίπτωση στην εξέλιξη του διαγωνισμού της Μεγαλόπολης, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο των συμφερόντων των Ομίλων Κοπελούζου και Μυτιληναίου. Αυτό βέβαια θα συμβεί στην περίπτωση που δεν αλλάξουν οι πολιτικές επιλογές της νέας κυβέρνησης για τη Μεγαλόπολη και γενικότερα το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ. Σε ό, τι αφορά τον τομέα του φυσικού αερίου, οι εξελίξεις θα κριθούν από το κατά πόσο η νέα διακυβέρνηση θα υιοθετήσει το σχέδιο αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή με την απόσχιση του ΔΕΣΦΑ από τη μητρική εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή