Προσκόμματα από τη Βουλγαρία για τον αγωγό Μπουργκάς

Προσκόμματα από τη Βουλγαρία για τον αγωγό Μπουργκάς

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξος για την πορεία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός K. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη, παρά την ευθεία αμφισβήτηση του έργου από τη βουλγαρική πλευρά.

«Ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης προχωράει», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη ΔΕΘ. «Υπάρχει η πολιτική βούληση απ’ όλες τις πλευρές. Αν τώρα υπάρχουν κάποιες πλευρές του έργου που δεν θα τις θεωρούσα κομβικές και χρειάζεται να επαναδιαπραγματευθεί η Βουλγαρία με τη Ρωσία, αυτό είναι θέμα που μπορούν να το δουν. Αλλά θεωρώ ότι η σημασία, η στρατηγική αξία και η πολιτική βούληση να προχωρήσει αυτό το έργο υπάρχουν απ’ όλες τις πλευρές», συμπλήρωσε ο K. Καραμανλής, που έκανε ειδική αναφορά και στον αγωγό South Stream, αλλά και στον αγωγό Ελλάδας – Τουρκίας – Ιταλίας.

Πέντε ημέρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπ. Μπορισόφ στη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο B. Πούτιν ζητούσε «πίστωση χρόνου» για να επανεξετάσουν τα αρμόδια μέλη του υπουργικού του συμβουλίου την πολιτική της Σόφιας στα ρωσικού ενδιαφέροντος μεγάλα έργα, δηλαδή τον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream και το πυρηνικό εργοστάσιο Μπέλενε. Αυτή ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού της νεοεκλεγμένης κυβέρνησης της Βουλγαρίας στο κάλεσμα της ρωσικής πλευράς να ξεκαθαρίσει τη θέση της γύρω από τα τρία αυτά ενεργειακά έργα. H οριστική απόφαση για τον πετρελαιαγωγό αλλά και τα άλλα δύο έργα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Μπορισόφ, θα ληφθεί τον Νοέμβριο σε συνάντηση αρμοδίων υπουργών των δύο χωρών στη Σόφια, στην οποία θα λάβουν μέρος ο ίδιος αλλά και ο κ. Πούτιν. Από τα τρία συνολικά ρωσικού ενδιαφέροντος έργα που χειρίστηκαν οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις της Βουλγαρίας, η νέα κυβέρνηση του κ. Μπορισόφ φέρεται να αμφισβητεί περισσότερο τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. Αυτό προκύπτει σαφώς από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Traiko για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, που κατέληγαν με την απαξιωτική φράση «η φύση μας αξίζει περισσότερο από 35 εκατ. δολάρια».

Το ότι η βουλγαρική κυβέρνηση επανεξετάζει τη σκοπιμότητα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης έγινες σαφές προς όλες τις πλευρές και κυρίως προς τη Ρωσία, με την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπορισόφ και της κυβέρνησής του. Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμη σαφές είναι οι σκοπιμότητες αυτής της αμφισβήτησης. H ελληνική πλευρά εκτιμά ότι οι χειρισμοί του κ. Μπορισόφ συνδέονται με την ανάγκη πιο λεπτομερούς εξέτασης θεμάτων που αφορούν το κόστος του έργου και την προστασία του περιβάλλοντος και σε καμία περίπτωση με ακύρωσή του. Υπάρχει εξάλλου, τονίζουν αρμόδια στελέχη, υπογεγραμμένη διακρατική συμφωνία των τριών χωρών.

Αμφιβολίες για την κερδοφορία

Η νέα κυβέρνηση του κ. M. Μπορισόφ φέρεται να αμφισβητεί περισσότερο τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης, από τα τρία συνολικά ρωσικού ενδιαφέροντος έργα που χειρίστηκαν οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις της Βουλγαρίας. Αυτό προκύπτει σαφώς από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Traikov. «Ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης δεν βρίσκεται σε τόσο προχωρημένο στάδιο όσο η κοινή γνώμη πιστεύει. Η κερδοφορία του έργου είναι αμφίβολη, ενώ όλα τα ενδεχόμενα για αποφάσεις σε τεχνικό επίπεδο είναι ανοιχτά. Και ένα από τα πλέον καθοριστικά σημεία είναι το πόσο επικίνδυνο μπορεί να αποδειχθεί το έργο για το περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Traikov, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης και κατέληξε: «Η φύση μας αξίζει περισσότερο από 35 εκατ. δολάρια, που θα είναι το ετήσιο έσοδο της Βουλγαρίας από τον αγωγό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή