O ΔΗΚΤΗΣ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλες αυξήσεις τη Δευτέρα, άλλες το Σάββατο

Την προπερασμένη Δευτέρα, δύο ημέρες πριν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει την απόφασή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και πέντε πριν εξαγγείλει πάγωμα μισθών, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου σε τηλεοπτική συνέντευξή του είχε περιγράψει μια άλλη εισοδηματική πολιτική. Είχε πει ότι το 2010 δεν θα επαναληφθεί η συνταγή του 2009, με μηδενικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων και εφάπαξ επίδομα σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Οι αυξήσεις θα ήταν ποσοστιαίες, για όλους, στα όρια του πληθωρισμού. «Δεν ξέρω και δεν θα πω εάν θα είναι 1% ή 2%, αλλά θα είναι κοντά στον πληθωρισμό», είχε πει ο κ. Παπαθανασίου. Τι άλλαξε από τη Δευτέρα έως το Σάββατο; Πιθανόν, η ανάγκη να ανακοινωθούν «σκληρά» μέτρα, ως τεκμήριο υπευθυνότητας και ως άλλοθι για μια ενδεχόμενη εκλογική ήττα.

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αλλάζει και το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και των διαπραγματεύσεων για παράταση προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση αυτοδυναμίας ενός από τα δύο κόμματα εξουσίας, η αναβολή δεν θα είναι μεγάλη και οι σχετικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα Νοεμβρίου. Εάν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση και οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, τότε είναι μάλλον απίθανο να υπάρχει προσχέδιο προϋπολογισμού εντός του Νοεμβρίου και μέτρα που περιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και στις Βρυξέλλες περιμένουν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

Τα μυστήρια των ΜΜΕ

Τι τρέχει με τις μετοχές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας τις τελευταίες ημέρες; Πώς εξηγείται το ράλι του 25% που κατέγραψε χθες ο δείκτης τους; Και πώς δικαιολογείται αυτή η κούρσα ανόδου, την ώρα που ο τζίρος τους μειώνεται, οι ζημίες αυξάνουν και το μέλλον τους είναι άδηλο και αβέβαιο;

Μια απλή ματιά στα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου που δημοσίευσαν πρόσφατα, κάνουν τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ακόμη πιο επιτακτικές.

Μήπως θα έπρεπε να ασχοληθεί και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με το μυστήριο; Σε άλλες χώρες, σε άλλα χρηματιστήρια, αυτή είναι μία από τις βασικές δουλειές των εποπτικών αρχών. Να διερευνά και να εξηγεί τα ανεξήγητα.

Πιστωτική επέκταση 3% – 5% στη διετία

Στην αρχή του έτους εκτιμόταν ότι με τη βοήθεια και του πακέτου στήριξης των τραπεζών, οι χορηγήσεις δανείων θα αυξηθούν κατά 10%. Τότε, πολλοί πίστευαν ότι η κρίση θα πάρει ξώφαλτσα την ελληνική οικονομία. Τώρα πια, οι εκτιμήσεις έχουν προσγειωθεί σε μιαν άλλη, πιο ζοφερή πραγματικότητα. Σε συνέδριο που διοργάνωσε ο ιαπωνικός επενδυτικός οίκος Nomura, στο Λονδίνο, ο οικονομικός διευθυντής της Alpha Bank Μαρίνος Γιαννόπουλος δήλωσε ότι η αύξηση των δανείων θα αγγίξει το 3% στο σύνολο του 2009, ενώ το 2010 θα φτάσει το 5%. Στο ίδιο συνέδριο, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης εκτίμησε ότι θα ανακάμψουν τα καθαρά περιθώρια στα έσοδα από τόκους τα ερχόμενα τρίμηνα, λόγω των βελτιωμένων συνθηκών στις καταθέσεις.

Παράδοση – παραλαβή στην Επ. Ανταγωνισμού

Μπορεί οι τελετές παράδοσης-παραλαβής να αργούν ακόμη, καθώς απομένει περίπου ένας μήνας μέχρι να γίνουν εκλογές και να προκύψει νέα κυβέρνηση, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού όμως θα πραγματοποιηθεί μία τέτοια τελετή σήμερα. Ο επί έξι χρόνια πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Σπύρος Ζησιμόπουλος θα παραδώσει τα ηνία της αρχής στον κ. Δημήτρη Κυριτσάκη σε ειδική τελετή που θα γίνει σήμερα, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Γιώργου Βλάχου. Με δεδομένο την επεισοδιακή θητεία του κ. Ζησιμόπουλου, αλλά και την ανάληψη καθηκόντων από τον κ. Κυριτσάκη κυριολεκτικά στο παρά πέντε της διάλυσης της Βουλής, η σημερινή τελετή αναμένεται να έχει ενδιαφέρον και να μην είναι απλώς μια τυπική διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή