Επαναξιολογούνται αιτήσεις επενδυτών για φωτοβολταϊκούς σταθμούς

Επαναξιολογούνται αιτήσεις επενδυτών για φωτοβολταϊκούς σταθμούς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαναξιολόγηση των αιτήσεων που είχαν καταθέσει για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς ζήτησαν 107 επενδυτές, καταθέτοντας σχετικά αιτήματα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (PAE). Οπως ανακοίνωσε η PAE, τα δικαιολογητικά που υποβλήθηκαν θα εξεταστούν το αμέσως επόμενο διάστημα και στη συνέχεια θα προχωρήσει η αξιολόγηση των επενδύσεων. H επαναξιολόγηση αφορά αιτήσεις που εκκρεμούν είτε έχουν απορριφθεί χωρίς να έχουν τηρηθεί από τη PAE οι προθεσμίες δημοσίευσης και γνωστοποίησης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται από πλευράς της αρμόδιας Αρχής η αξιολόγηση 1.152 αιτήσεων για την παραγωγή συνολικής ισχύος 12.947 MW από φωτοβολταϊκά. Οι αρμόδιες υπηρεσίες αξιολογούν σε ημερήσια βάση περίπου 200 – 250 αιτήσεις. Σημαντική εμπλοκή στην όλη διαδικασία, ωστόσο, προέκυψε από την κανονιστική απόφαση που δημοσίευσε τον Ιούλιο το ΥΠΕΧΩΔΕ και αφορά τις επενδύσεις φωτοβολταϊκών ισχύος 20 – 150 MW. H απόφαση, σε αντίθεση με τα όσα διαβεβαίωνε ένα μήνα πριν το υπουργείο Ανάπτυξης και ενώ η PAE είχε προχωρήσει στην αδειοδότηση ενός αριθμού 3.221 τέτοιων επενδύσεων, απαγορεύει την εγκατάστασή τους σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα. Στο στάδιο της αξιολόγησης βρίσκονται 2.854 αιτήσεις αυτής της κατηγορίας, που σημαίνει ότι εάν δεν αλλάξει η σχετική απόφαση, θα πρέπει να απορριφθούν. Στο μεταξύ, δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τις επενδύσεις που έχουν ήδη εγκριθεί, αλλά και κάποιες που έχουν ολοκληρωθεί και έχουν συνδεθεί με το σύστημα.

Σε ό, τι αφορά γενικότερα την πορεία υλοποίησης των ΑΠΕ, ένα από τα μεγάλα προσκόμματα είναι η υπερπληθώρα επενδύσεων. Το θέμα απασχολεί την ηγεσία της PAE, η οποία αναζητεί σχέδια «ξεσκαρταρίσματος» των επενδύσεων που δεν πρόκειται να προχωρήσουν προκειμένου να απεμπλακούν άλλες, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του τομέα και από το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ). Στην ετήσια έκθεση για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας που δημοσίευσε προσφάτως, προτείνει τη συνολική αξιολόγηση όλων των κατατεθειμένων αιτήσεων για ΑΠΕ, εάν χρειάζεται ακόμη και με νομοθετική ρύθμιση. Εκτιμά επίσης πως ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων για άδειες παραγωγής που ξεπερνούν τα 50.000 MW, αποδεικνύουν ότι ο συνολικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ δεν ανταποκρίνεται σε ρεαλιστικά δεδομένα για τη χώρα. Το σύνολο, τέλος, των αρμόδιων φορέων για τις ΑΠΕ εκτιμά ότι, για να ανταποκριθεί η χώρα στους δεσμευτικούς της στόχους για το 2020, θα πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός της πολιτικής στην κατεύθυνση της ταχύτερης υλοποίησης των επενδύσεων. H δέσμευση της χώρας για παραγωγή 20% από ΑΠΕ το 2020 μεταφράζεται στην εγκατάσταση 6,5 χιλιάδων μεγαβάτ, που σημαίνει 300 – 500 μεγαβάτ το χρόνο, όταν το 2008 εγκαταστάθηκαν μόλις 210 μεγαβάτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή