Η Wind Hellas αναζητά επενδυτές

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσκλητήριο για επενδυτές εξέδωσε χθες η Morgan Stanley, οικονομικός σύμβουλος της Wind Hellas για την αναδιάρθρωση του χρέους της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Η διεθνής τράπεζα κάλεσε επενδυτές να υποβάλουν προσφορές για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της Hellas Telecom, μητρικής εταιρείας της Wind Hellas. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Morgan Stanley, οι προσφορές για την ανάληψη περιουσιακών στοιχείων της Hellas Telecom ΙΙ θα πρέπει να υποβληθούν μεταξύ 21 και 28 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, η Morgan Stanley γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε επαφή για τον ίδιο σκοπό και με τη Weather Investments, μητρική εταιρεία της Hellas Telecom II, που ελέγχεται από τον Αιγύπτιο επιχειρηματία κ. Ναγκίμπ Σαουίρις.

Σύμφωνα με στελέχη της Wind Hellas, η διάθεση περιουσιακών στοιχείων της Hellas Telecom II μπορεί να περιλάβει μόνο χρηματο-οικονομικά στοιχεία, καθώς η μόνη της περιουσία είναι οι μετοχές της Wind Hellas και οι δανειακές της συμβάσεις. Οι ίδιοι σημείωναν ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι περισσότεροι από τους δύο που ήδη έχουν γνωστοποιηθεί (Apax Partners και TPG), αλλά αποφεύγουν να κοινοποιήσουν τον αριθμό και τα ονόματα των ενδιαφερομένων, μέχρι να σταθμιστεί η σοβαρότητα του ενδιαφέροντός τους.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οποιαδήποτε ανάληψη περιουσιακών στοιχείων από τρίτους θα αφορά μη εγγυημένα ομολογιακά δάνεια της εταιρείας, τα οποία στη συνέχεια θα κεφαλαιοποιηθούν στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η συμμετοχή τρίτων επενδυτών θα σταθμιστεί από το ύψος των απαιτήσεων των ομολογιούχων. Εφόσον οι απαιτήσεις παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, τότε είναι πολύ πιθανόν τα συγκεκριμένα δάνεια να αναλάβει η Weather Investments (δηλαδή, ο κ. Ν. Σαουίρις), ενώ σε περίπτωση που οι ομολογιούχοι δεν συναινέσουν εύκολα -με συνέπεια η εξαγορά των δανείων να γίνει σε υψηλότερη τιμή- τότε θα μπουν τρίτοι επενδυτές.

Ολα αυτά βέβαια γίνονται σε τεντωμένο σχοινί, με δεδομένο ότι η Hellas Telecom ΙΙ αντιμετωπίζει οξυμένο πρόβλημα ρευστότητας. Αυτό παραδέχεται και η Morgan Stanley, η οποία στην ανακοίνωσή της χαρακτηριστικά αναφέρει: «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τρέχουσα κατάσταση ρευστότητας της επιχείρησης, καθώς επίσης και τις μελλοντικές υποχρεώσεις της, η διαδικασία, καθώς και οποιαδήποτε άλλη σχετική δράση για εναλλακτικές στρατηγικές, θα διεξαχθεί με ταχείς ρυθμούς».

Δεν επηρεάζεται η πορεία της

Η διελκυστίνδα μεταξύ του βασικού μετόχου και των ομολογιούχων στη Wind Hellas δεν είναι τυχαία. Επίσης, δεν είναι τυχαία η εξάντληση των χρονικών περιθωρίων από την πλευρά του βασικού μετόχου για την έναρξη της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του χρέους της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Η εταιρεία κινήθηκε για αναδιάρθρωση του χρέους της μόλις 6 εβδομάδες πριν από την πιθανότητα να κριθεί επισφαλές δάνειό της. Η εταιρεία πρέπει να καταβάλει στις 15 Οκτωβρίου 67 εκατ. ευρώ, όταν στα ταμεία της υπάρχουν 32 εκατ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα ασφυκτικά περιθώρια που πρέπει να κινηθεί για την αναδιάρθρωση του χρέους η Wind μπορεί να μην είναι και τυχαία, με στόχο να επιτευχθούν καλύτεροι όροι εξαγοράς των μη εγγυημένων ομολόγων. Βεβαίως και οι ομολογιούχοι γνωρίζουν από τα τερτίπια του «μεσογειακού» Ν. Σαουίρις. Πάντως, το παιχνίδι που έχει στηθεί γύρω από την εταιρεία εκτιμάται ότι δεν θ’ αφήσει κανένα εμπόδιο στην περαιτέρω πορεία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή