Η μάχη των μαιευτηρίων για 110.000 γέννες

Η μάχη των μαιευτηρίων για 110.000 γέννες

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άμεσο και καθαρό κέρδος και τα πλεονεκτήματα που ενυπάρχουν στην αγορά των μαιευτηρίων καθιστούν ελκυστική επένδυση τη δημιουργία μαιευτηρίων.

Η μάχη που δίνεται μεταξύ των επιχειρηματιών του κλάδου λαμβάνει ενίοτε διαστάσεις θρίλερ, με πρόσφατο παράδειγμα την ισχυρή κόντρα που αναπτύχθηκε ανάμεσα στα τρία μεγάλα ιδιωτικά μαιευτήρια ΙΑΣΩ, «Μητέρα» και «Λητώ» και τα γενικά νοσοκομεία «Ερρίκος Ντυνάν» και Ιατρικό, προκειμένου οι πρώτοι να μπλοκάρουν» την απόπειρα δημιουργίας νέου μαιευτηρίου. Μέχρι στιγμής, εμποδίστηκε ως μη σύννομη η δημιουργία του «Γαία», που θα αποτελούσε κοινή επένδυση του «Ντυνάν» με το Ιατρικό στον μαιευτικό τομέα του. Στη συνέχεια, το «Ντυνάν» κατέθεσε νέα αίτηση για δημιουργία μαιευτηρίου, για την οποία, όπως φαίνεται, έχει δοθεί θετικό πόρισμα από το υπουργείο Υγείας.

Νωρίτερα, ανεγείρεται το μαιευτήριο «Ρέα», το οποίο συνιστά επένδυση πολυμετοχικού χαρακτήρα με μετόχους ιατρούς κυρίως του γυναικολογικού κλάδου, ενώ την ίδια στιγμή, αμφίβολη είναι η λειτουργία του ΙΑΣΩ Ν. Προαστίων.

Ποια είναι, όμως, τα στοιχεία που καθιστούν θελκτική την αγορά των ιδιωτικών μαιευτηρίων;

«Το οικονομικό πλεονέκτημα των μαιευτηρίων είναι ότι εισπράττουν τα χρήματα της νοσηλείας απευθείας από την οικογένεια (είτε μετρητοίς είτε με πιστωτικές κάρτες) και μόνο ένα μικρό μέρος των απαιτήσεών τους αφορά τα ασφαλιστικά Ταμεία», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Νίκος Λοΐσιος, διευθύνων σύμβουλος του «Ρέα». Ετσι, εξηγεί, εξοφλούνται άμεσα, σε αντίθεση με τα γενικά νοσοκομεία που συνεργάζονται σε μεγάλο βαθμό με τα κρατικά Ταμεία και οι καθυστερήσεις εξόφλησης φτάνουν έως και τα δύο έτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα ιδιωτικό μαιευτήριο γεμίζει τα ταμεία του από την πρώτη ημέρα νοσηλείας, ενώ ένα γενικό ιδιωτικό νοσοκομείο για τα δύο πρώτα χρόνια -οπότε και θα αρχίζουν οι καταβολές από τα ταμεία- χρειάζεται δάνεια για να προσφέρει περίθαλψη στους ασθενείς του.

Οι τοκετοί και το κόστος

Οι τοκετοί που πραγματοποιούνται ετησίως στη χώρα μας σε ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια ανήλθαν το 2008 σε 110.000 έναντι 185.000 τοκετών που είχαν καταγραφεί σε πανεπιστημιακή έρευνα το 1975. Είναι προφανές ότι οι τοκετοί στην Ελλάδα μειώνονταν σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες, υποχωρώντας την προηγούμενη δεκαετία κάτω των 90.000 ετησίως. Η άνοδος που καταγράφηκε τα επόμενα χρόνια οφείλεται στην είσοδο αλλοδαπών στην Ελλάδα και υπολογίζεται ότι πέρυσι περί τις 25.000-27.000 τοκετών αφορούσαν αλλοδαπούς. Μάλιστα, παρατηρείται την τελευταία πενταετία να αυξάνεται ο αριθμός των αλλοδαπών που επιλέγει τα ιδιωτικά μαιευτήρια, ποσοστό που θα μεγεθύνεται σταδιακά, αφού οι οικογένειες αυτές προσπαθούν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.

Το κόστος ενός τοκετού -φυσιολογικού ή με καισαρική- σε ιδιωτικό μαιευτήριο κυμαίνεται από 1.600 ευρώ έως και 20.000 ευρώ, αναλόγως των παροχών του δωματίου. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται ο τοκετός, η νοσηλεία, η παραμονή και τα έξοδα νεογνού, αλλά όχι και η αμοιβή του ιατρού, η οποία κατά τη συνήθη πρακτική είναι ίση με το κόστος του μαιευτηρίου. Δηλαδή, στην περίπτωση που η συνολική απαίτηση του ιδιωτικού μαιευτηρίου από τους γονείς διαμορφώνεται σε 2.000 ευρώ, τότε και η αμοιβή του ιατρού θα επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό της οικογένειας με ακόμη 2.000 ευρώ.

Υπολογίζεται ότι όλα τα ιδιωτικά μαιευτήρια παρέχουν το οικονομικό πακέτο τοκετού, με το κόστος του να διαμορφώνεται στα 3.000 ευρώ περίπου και το οποίο επιλέγει περισσότερο από το 50% των οικογενειών. Το οικονομικό αυτό πακέτο περιλαμβάνει παραμονή σε τρίκλινο δωμάτιο. Διευκρινίζεται ότι τα μεγάλα ιδιωτικά μαιευτήρια δεν διαθέτουν πλέον πολύκλινα δωμάτια. Ετσι, θαλάμους έως τρεις κλίνες έχουν το «Μητέρα» και το «Λητώ» που ανήκουν στον όμιλο της MIG, ενώ το ΙΑΣΩ διαθέτει δωμάτιο με 6 κρεβάτια, το οποίο όμως είναι ένας θάλαμος που δημιουργήθηκε από την ένωση δύο τρίκλινων, συνεπώς έχει και τα χαρακτηριστικά δύο τρίκλινων, δηλαδή δύο τουαλέτες, διπλάσιο χώρο επισκεπτών κ. λπ.

Τζίρος 250 εκατ.

Ο μαιευτικός – γυναικολογικός τομέας φαίνεται να είναι ο πιο ιδιωτικοποιημένος στον χώρο της υγείας, με τις ιδιωτικές μονάδες να αποτελούν σχεδόν το 80% του συνόλου. Το μέγεθος της αγοράς αυτής εκτιμάται ότι πέρυσι ανήλθε σε 250 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το 15% περίπου της συνολικής ιδιωτικής υγείας.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 1.391 ιδιωτικές κλίνες (μαιευτηρίων), εκ των οποίων οι 812 βρίσκονται στην Αττική, και οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω από την αναμενόμενη λειτουργία νέων μαιευτηρίων.

Τα τρία μεγαλύτερα μαιευτήρια της χώρας έχουν συνολικά 775 κλίνες, εκ των οποίων τις 345 έχει το Μητέρα, τις 333 το Ιασώ και τις 97 το Λητώ. Υπολογίζεται ότι η Αττική έχει ανάγκη περί τις 80 κλίνες ακόμη και κυρίως στο νότιο τμήμα του νομού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή