Ο ΟΤΕ πιέζει τους ανταγωνιστές με νέο πακέτο double play

Ο ΟΤΕ πιέζει τους ανταγωνιστές με νέο πακέτο double play

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνει την πίεση στους ανταγωνιστές του ο ΟΤΕ. Η γνωστοποίηση της διοίκησης ότι θα φέρει συνδυαστικό πακέτο τηλεφωνίας και Internet (double play) στην τιμή των 43,9 ευρώ περιορίζει δραστικά ένα ακόμη πλεονέκτημα των ανταγωνιστών του, που αποκτούν πελάτες προσφέροντας αντίστοιχα πακέτα στην τιμή των 35 έως 40 ευρώ.

Το νέο πακέτο double play του ΟΤΕ θα περιλάβει σύνδεση Internet στα 8 Mbps, απεριόριστες κλήσεις προς σταθερά εντός της επικρατείας και, φυσικά, το πάγιο της γραμμής. Τις αντίστοιχες υπηρεσίες σήμερα ο καταναλωτής μπορεί να προμηθευτεί από τον ΟΤΕ σε διάφορα πακέτα μεταξύ 52 και 54 ευρώ, ανάλογα με το πακέτο που θα επιλέξει.

Η νέα προσφορά του ΟΤΕ στόχο έχει ν’ ανασχέσει τη διαρροή πελατών προς τον ανταγωνισμό, η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει διογκωθεί. Πάνω από το 80% των νέων συνδέσεων double play γίνεται από τους μικρούς της αγοράς (hellas online, Forthnet, Tellas), οι οποίοι, πέραν της χαμηλότερης χρέωσης, προσφέρουν και περισσότερες υπηρεσίες. Γα παράδειγμα, το κλασικό double play πακέτο των εναλλακτικών παρόχων περιλαμβάνει σύνδεση Internet ταχύτητας (έως) 24 Mbps, ενώ η Forthnet στο αντίστοιχο πακέτο της -ονομάζεται Forthnet 2play και διατίθεται προς 39,9 ευρώ το μήνα- περιλαμβάνει και απεριόριστες δωρεάν κλήσεις προς 40 χώρες του εξωτερικού. Ο ΟΤΕ αναφέρει ότι θα υπάρξει αντίστοιχη προσθήκη, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιεί τους όρους διάθεσης.

Η διαφορά στη χρέωση αναμφίβολα έδωσε πλεονέκτημα στους εναλλακτικούς, οι οποίοι είδαν το μερίδιό τους να αυξάνεται από 6% το 2005 σε 37% στα μέσα του 2009. Πλέον, ελέγχουν περισσότερες από 750.000 συνδέσεις double play από τις οποίες ο ΟΤΕ εισπράττει 8,5 ευρώ το μήνα.

Ο OTE εμφανίζεται αποφασισμένος να σταματήσει αυτή την «αιμορραγία». Στο παρελθόν είχε προτείνει αντίστοιχο πακέτο στην τιμή των 41 ευρώ, αλλά η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ) το απέρριψε, ισχυριζόμενη ότι η σχετική χρέωση ήταν κάτω του κόστους και θα έπληττε τον ανταγωνισμό. Η απόρριψη αυτή αποτέλεσε αφορμή για νέες κατηγορίες του ΟΤΕ κατά της ΕΕΤΤ, οι οποίες έκαναν λόγο για αθέμιτη ενίσχυση των ανταγωνιστών του.

Τώρα ο ΟΤΕ, εν μέσω θεσμικού κενού, επανέρχεται με νέα προσφορά, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τη ΕΕΤΤ. H τελευταία, αν και τυπικά διορίσθηκε, αισθάνεται ανασφαλής, καθώς πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για εσπευσμένη διά περιφοράς έγκριση της ΕΕΤΤ από το υπουργικό συμβούλιο λίγο πριν από τις εκλογές. Οπως και να έχει η κατάσταση, η νέα ΕΕΤΤ ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη Δευτέρα και νομιμοποιείται να αποφανθεί για το νέο προτεινόμενο πακέτο του ΟΤΕ. Και η απόφαση αυτή θα αποτελέσει ένα τεστ των σχέσεων μεταξύ του ΟΤΕ και της νέας ΕΕΤΤ, τουλάχιστον μέχρι την εκλογή της νέας κυβέρνησης.

Σήμερα, η πιο ελκυστική προσφορά double play παρέχεται από την On Telecoms στην τιμή των 32 ευρώ. Το πακέτο, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει δωρεάν κλήσεις προς κινητά που παρέχουν οι ανταγωνιστές τους για μέχρι 60 λεπτά το μήνα. Η hellas online, η Tellas (Wind) και η Forthnet προσφέρουν το αντίστοιχο πακέτο στα 39,9 ευρώ. Πάντως, η νέα προσφορά του ΟΤΕ αναμένεται να βάλει περαιτέρω πίεση στα οικονομικά τους, καθώς ο κυρίαρχος πάροχος μπορεί να είναι ακριβότερος, αλλά συνοδεύεται από ένα ισχυρότερο brand name. Επιπλέον, οι ταμειακές του ροές είναι τέτοιες ώστε ν’ αντέξει μια παρατεταμένη περίοδο ανταγωνισμού με τους εναλλακτικούς. Αντίθετα, για τους τελευταίους, ακόμη και με το σημερινό καθεστώς ανταγωνισμού, οι ταμειακές ροές είναι ισχνές και οι ζημίες υψηλές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή