ΔΗΚΤΗΣ

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μάχη του σταυρού

Χωρίς τη συμμετοχή του Ελληνα υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου θα συνεδριάσει το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας των 27 χωρών της Ε.Ε. (Ecofin), στις 2 Οκτωβρίου. Ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου θα δίνει εκείνες τις ημέρες την τελική και δύσκολη μάχη του σταυρού στη Β΄ Αθήνας. Ετσι, τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), κ. Δ. Τζανίνης.

Στην ατζέντα του Ecofin δεν θα υπάρχει θέμα που θα αφορά την Ελλάδα, πράγμα που δεν φαίνεται να δυσαρεστεί κανέναν. Η διαρκής ενασχόληση με τη χώρα μας έχει κουράσει. Επιπλέον, και οι άλλοι υπουργοί είναι πολιτικοί και δείχνουν κατανόηση.

Μετά την προκήρυξη των εκλογών, το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων για το έλλειμμα έχει ελαφρώς τροποποιηθεί, έως ότου σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση. Μια επίσκεψη κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επρόκειτο να έλθει στην Αθήνα στο τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προετοιμάσει τις φθινοπωρινές προβλέψεις, αναβλήθηκε για την εβδομάδα μετά τις εκλογές. Εκτός κι αν δεν προκύψει αυτοδυναμία, οπότε τα πράγματα περιπλέκονται. Προς το παρόν στις Βρυξέλλες δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται.

Η Morgan Stanley για το έλλειμμα

Αρνητικός στο ενδεχόμενο να λάβει η Ελλάδα παράταση για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ είναι ο διεθνής οίκος Morgan Stanley. Σε νέα του έκθεση, εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,2% φέτος έναντι προηγούμενης εκτίμησης για επιβράδυνση 0,8%, ενώ το 2010 και το 2011 θα καταγράψει άνοδο της τάξης του 1,5%.

Ετσι, οι οικονομολόγοι του οίκου υποστηρίζουν ότι η φετινή επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι τόσο δραματική, ώστε να δικαιολογήσει την άρση του όρου του Συμφώνου Σταθερότητας για το έλλειμμα και «επομένως, η Ελλάδα θα πρέπει να φέρει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% το 2010».

Σύμφωνα μάλιστα με τη νέα έκθεση της Morgan Stanley το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 4,9% του ΑΕΠ για φέτος, για το 2010 αναμένεται αύξησή του στο 5,7%, ενώ για το 2011 αναμένεται μείωση του ελλείμματος στο 4,2% του ΑΕΠ.

Μάλλον, πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί, που δεν χαράσσουν πολιτική οι συγκεκριμένοι αναλυτές…

Υποθαλάσσια… στα χαρτιά

Τίτλοι τέλους για την περίφημη υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης, ένα έργο προϋπολογισμού σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, το οποίο όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιηθεί. Η κοινοπραξία «Θερμαϊκή Οδός», η οποία αποτελείται από τις Ακτωρ Παραχωρήσεις (50%), Αrchirodon Group (32,5%) και Boscalis (17,5%) έχει ξεκινήσει πλέον τη διαδικασία επιδιαιτησίας με το ελληνικό Δημόσιο, διεκδικώντας αποζημίωση της τάξης των 130 εκατ. ευρώ, λόγω μη υλοποίησης της σύμβασης που είχε συναφθεί τον Οκτώβριο του 2006. Τον Ιούλιο έγινε η καταγγελία της σύμβασης, τόσο από την κοινοπραξία όσο και από τις τράπεζες, οι οποίες συμμετείχαν στη χρηματοδότηση του έργου. Βάσει της σχετικής διαδικασίας, με τη συμπλήρωση διμήνου (αυτό αναμένεται να συμβεί στα τέλη Σεπτεμβρίου) και εφόσον στο μεσοδιάστημα δεν υπάρξει κάποια πρωτοβουλία από το ΥΠΕΧΩΔΕ, η σύμβαση θα λυθεί αυτόματα.

Κατέβασαν ρολά…

Οι έλεγχοι φαίνεται ότι συνεχίζονται, παρά την προκήρυξη εθνικών εκλογών. Ωστόσο, θεωρείται ανεπίτρεπτη η υπηρεσία καταγγελιών στην ΥπΕΕ να μη λειτουργεί. Το περιστατικό που ακολουθεί μας περιέγραψε φίλος της στήλης ο οποίος προσπάθησε να καταγγείλει επιχείρηση με έδρα τη Θεσσαλονίκη που αρνείται να εκδώσει αποδείξεις. Τηλεφώνησε στο κέντρο καταγγελιών στην Αθήνα και ο υπάλληλος που απάντησε τον ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να τον βοηθήσει και να τηλεφωνήσει την επόμενη μέρα ή να καλέσει στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων στη Θεσσαλονίκη. Ο ταλαίπωρος πολίτης τηλεφωνεί στη Θεσσαλονίκη για να λάβει την αφοπλιστική απάντηση από τον αποδέκτη της κλήσης ότι είναι ένας απλός φύλακας. Φαίνεται ότι οι προσπάθειες για πάταξη της φοροδιαφυγής ανεστάλησαν προσωρινά.

Σε εξέλιξη η απογραφή ζημιών

Η ΕΧΑΕ σε συνέχεια του άρθρου της «Κ» της 11/9 με τίτλο: «στα 4 εκατ. ευρώ οι ζημιές από το χτύπημα στο Χ. Α.» διευκρινίζει τα εξής: «Σε ό, τι αφορά την εκτίμηση των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη αναλυτική απογραφή και έχει ανατεθεί η εκπόνηση σχετικής μελέτης για την αποκατάσταση η οποία θα προσδιορίσει και τον προϋπολογισμό του ύψους των ζημιών και του αναγκαίου χρόνου πλήρους αποκατάστασης. Τα ανωτέρω γίνονται σε στενή συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους τεχνικούς πραγματογνώμονες που έχουν ορίσει και επιφυλασσόμεθα να σας γνωστοποιήσουμε τα στοιχεία αυτά μόλις είναι διαθέσιμα». Πάντως, οι εκτιμήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών όπως αναφέρθηκε και στο σχετικό άρθρο της «Κ» ανεβάζουν το κόστος των ζημιών, όχι μόνο στο κτίτιο του Χ. Α. αλλά σε όλες τις επιχειρήσεις και τα ακίνητα που επλήγησαν, στα 4 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή