O ΔΗΚΤΗΣ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μυστικό, η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων

Μετά τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου ότι θα αυξήσει τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στο 4% του ΑΕΠ (9,7 δισ. ευρώ), ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου έσπευσε να επισημάνει τη μικρή διαφορά που υπάρχει σε σχέση με τις φετινές δαπάνες του ΠΔΕ, που από 8,8 δισ. ευρώ έχουν ήδη αυξηθεί στα 9,3 δισ. ευρώ.

Αυτό όμως που ουσιαστικά έκανε χθες ο υπουργός, ήταν να ανακοινώσει την κρυφή αναθεώρηση του ΠΔΕ. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα, ουδείς γνώριζε -πλην των υπηρεσιών του υπουργείου φυσικά- ότι οι δαπάνες του Προγράμματος είχαν αυξηθεί. Ο λόγος για τη μη ανακοίνωση της αύξησής τους, άγνωστος. Πάντως, τα επιπλέον 500 εκατ. ευρώ μπορεί να βοηθούν την αγορά και την οικονομία, αλλά ταυτόχρονα επιβαρύνουν και το ήδη εκτροχιασμένο έλλειμμα.

Αρκετές αλλαγές σημειώθηκαν στα μετοχολόγια των εισηγμένων τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Η HSBC αύξησε το ποσοστό στην Jumbo στο 5,122%. Ο βασικός μέτοχος του Δρομέα κ. Ιωάννης Παπαπαναγιώτου μείωσε το ποσοστό στο 28,69% από 33,36%, στους Μύλους Λούλοι το ποσοστό ιδίων μετοχών της εταιρείας ανήλθε στο 5,029%. Στην Interfish Ιχθυοκαλλιέργειες, τα ιχθυοτροφεία Σελόντα μείωσαν το ποσοστό τους στο 46,26% από 47,13, ενώ ο βασικός μέτοχος της φερώνυμης εταιρείας, Κωνσταντίνος Μπουτάρης, μείωσε τη συμμετοχή του στο 22,1% από 23,726%. Το ποσοστό της Info-Quest στη Rainbow αυξήθηκε στο 91,52% έναντι 89,49% και στη SingularLogic το ποσοστό της MIG αυξήθηκε στο 87,69%.

Διαγωνισμός ΟΠΑΠ

Διαγωνισμό για την αλλαγή της εικόνας των πρακτορείων του προκήρυξε την περασμένη Παρασκευή ο ΟΠΑΠ. Ο διαγωνισμός αφορά τη δημιουργία ενιαίας εταιρικής εικόνας (ΕΕΕ) για την πρώτη ομάδα πρακτορείων (συνολικά 490 πρακτορεία) που θα μπουν στο πρόγραμμα ανακαίνισης και ανανέωσης. Η υποβολή προσφορών έχει προγραμματιστεί για τη 19η Οκτωβρίου. Με δεδομένο ότι η εγγυητική συμμετοχής στο διαγωνισμό έχει καθοριστεί στα 500.000 ευρώ, το έργο εκτιμάται σε 5 έως 10 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός είναι μειοδοτικός και ο ανάδοχος θα προκύψει κατά τον δεύτερο γύρο ανοίγματος οικονομικών προσφορών, μεταξύ των εταιρειών που θα επιλεγούν στον πρώτο γύρο.

Τριετές ομόλογο 500 εκατ. της Marfin Popular Βank

Ενισχύει περαιτέρω τα κεφάλαιά της η Marfin Popular Bank. Η τράπεζα θα προχωρήσει στην πώληση τριετούς ομολόγου αξίας 500 εκατ. ευρώ, ενώ ανάδοχοι της έκδοσης θα είναι η BNP Paribas, η Lloyds Banking Group, η Morgan Stanley, η UniCredit καθώς και η DZ bank. Οπως γνωστοποιήθηκε, η ομολογιακή έκδοση τιμολογήθηκε στις 230 μονάδες βάσης επί των mid swaps. Το κουπόνι του ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,375%. Η τιμή επανέκδοσης του ομολόγου, το οποίο λήγει στις 21 Σεπτεμβρίου του 2012, ορίστηκε στα 99,928. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου ο δείκτης βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Tier I) της τράπεζας ανήλθε σε 9,3%, αυξημένος κατά 60 μονάδες βάσης έναντι του Μαρτίου 2009. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 11,6%, βελτιωμένος κατά 70 μονάδες βάσης έναντι του α΄ τριμήνου 2009.

Σχέδια για τον Τουρισμό στα «πηγαδάκια» της ΔΕΘ

«Τουριστικά πηγαδάκια» δημιουργήθηκαν, με προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και εκπροσώπους των τουριστικών φορέων, στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της ομιλίας του προέδρου του Κινήματος Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνθρωποι του Τουρισμού εξασφάλισαν την υπόσχεση ότι σε περίπτωση που σχηματίσει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση θα προχωρήσει η πρόταση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τη μετάλλαξη του ΕΟΤ σύμφωνα με το μοντέλο του Maison de France και του Visit Britain σε συνεργασία πάντα με τον ιδιωτικό τομέα και στελεχωμένο με επαγγελματίες μάνατζερ. Από την άλλη αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό την αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι κάτι το οποίο είχε προτείνει την άνοιξη ως μέτρο αναχαίτισης των επιπτώσεων από την κρίση και τώρα το αποκλείει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή