Παραπέμπονται εκ νέου 67 άτομα για τις μετοχές-φούσκες 1999

Παραπέμπονται εκ νέου 67 άτομα για τις μετοχές-φούσκες 1999

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δίκη για κακουργηματικές κατηγορίες που αφορούν το σκάνδαλο με τις μετοχές -φούσκες στο χρηματιστήριο το 1999 παραπέμπονται εκ νέου με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών 67 συνολικά άτομα, μεταξύ των οποίων χρηματιστές, επιχειρηματίες, στελέχη τράπεζας, αλλά και επενδυτές.

Οι τελευταίοι κατηγορούνται ότι διευκόλυναν κατηγορουμένους να νομιμοποιήσουν τα κέρδη από τα χρηματιστηριακά παίγνια.

Δέκα χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, η οποία είχε διερευνηθεί από την 19η τακτική ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια και με αποφάσεις δικαστικών συμβουλίων είχε καταλήξει σε πλημμεληματικές κατηγορίες, η υπόθεση του χρηματιστηρίου ανοίγει και πάλι.

Πριν από τρία χρόνια, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Χρ. Λακαφώσης ζήτησε τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων συγκεκριμένων προσώπων και τελικώς, το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 67 άτομα για αδικήματα όπως απάτη, υπεξαίρεση, αλλά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι οι Γιώργος Μπατατούδης, Κωνσταντίνος Στέγγος, Σπύρος Τασόγλου, Ηλίας Τσοτάκος, και Ηλίας Μπογδάνος. Επιπλέον, σε δίκη παραπέμπονται 49 επενδυτές, οι οποίοι κατηγορούνται ότι βοήθησαν συγκατηγορουμένους τους να νομιμοποιήσουν κέρδη από το χρηματιστηριακό παιχνίδι με τις μετοχές-φούσκες.

Με το ίδιο βούλευμα παραπέμπονται να δικαστούν και τέσσερα διευθυντικά στελέχη της Alpha Bank, στους οποίους αποδίδεται ότι «διευκόλυναν τον Κωνσταντίνο και τη Ζωή Στέγγου να εκταμιεύσουν δάνειο 19,1 δισ. δρχ., χρήματα που αντί να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό της εκταμίευσής τους, που ήταν η εξαγορά του Πόρτο Καρράς, χρησιμοποιήθηκαν σε προσωπικούς τους λογαριασμούς». Κατά την κρίση του δικαστικού συμβουλίου, πάντως, ο τότε πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του χρηματιστηρίου δεν είχαν ανάμειξη με την υπόθεση και έπεσαν «θύματα παραπλάνησης».

Μεταξύ άλλων, στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο αριθμεί 938 σελίδες, επισημαίνεται ότι «σκοπός των κατηγορουμένων ήταν με τη δημοσίευση και τη διάδοση ανακριβών και παραπλανητικών πληροφοριών προς το επενδυτικό κοινό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος. Προηγουμένως, πέτυχαν να πλήξουν την ακρίβεια και την αντικειμενικότητα των πληροφοριών της χρηματιστηριακής αγοράς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή