O ΔΗΚΤΗΣ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΟΗΕ, η ΔΕΗ και η πράσινη οικονομία

Με την προσπάθεια του OHE για την επίτευξη μιας αποτελεσματικής συμφωνίας στην Κοπεγχάγη για την κλιματική αλλαγή, συστρατεύτηκε και η ΔΕΗ. O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Τάκης Αθανασόπουλος, ανταποκρινόμενος στην καμπάνια του OHE «Seal the Deal» (Υπογράψτε τη Συμφωνία), απέστειλε δήλωση για να εκφράσει την υποστήριξη της ΔΕΗ στις σχετικές προσπάθειες. Στη δήλωση που δημοσιοποιήθηκε χθες, ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ που περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 13,5 δισ. ευρώ, και εκτός των άλλων, θα συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων και θα επιτρέψει -όπως αναφέρει- στη ΔΕΗ να γίνει «η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας στην Ελλάδα». Κάποιοι σχολίασαν, δείχνοντας Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.

Ρευστοποιήσεις

από ξένα χαρτοφυλάκια πραγματοποιήθηκαν χθες στη μετοχή της ΔΕΗ, με συνέπεια ο τίτλος να υποχωρήσει 1,03% στα 14,45 ευρώ και μάλιστα με αρκετά μεγάλο όγκο, καθώς άλλαξαν χέρια περισσότερες από 2,5 εκατ. μετοχές. Ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs με έκθεσή του αφενός ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 15,7 ευρώ από τα 15,4 ευρώ, αφετέρου όμως επισημαίνει πως οι εκλογές ενέχουν κινδύνους για την εταιρεία και συστήνει την πώληση της μετοχής της. Οι αναλυτές της Goldman Sachs, λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ για πάγωμα των τιμολογίων της ΔΕΗ για ένα χρόνο, υπογραμμίζουν ότι μία τέτοια εξέλιξη είναι αρνητική για την Επιχείρηση, σηματοδοτώντας την εγκατάλειψη της σημερινής σχετικής νομοθεσίας.

Συστάσεις και πρόστιμα

Τροχιοδεικτικές βολές από τον Συνήγορο του Καταναλωτή για τις υπηρεσίες πολυμεσικής ενημέρωσης στα κινητά (υπηρεσίες από αριθμούς 14ΧΧΧ, για βίντεο, τραγούδια κ.λπ.). Η Αρχή αναφέρεται σε σειρά καταγγελιών που κάνουν λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων των καταναλωτών (αυθαίρετες και παράνομες χρεώσεις κ.λπ.). Για τον λόγο αυτό, η Αρχή συστήνει στους παρόχους πολυμεσικών υπηρεσιών μέσω κινητού να μην «βομβαρδίζουν» τους καταναλωτές με μηνύματα, να διευκρινίζουν επαρκώς τους όρους χρήσης των υπηρεσιών τους και κυρίως, να είναι σαφείς στις χρεώσεις των υπηρεσιών. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή επισημαίνει και τις υποχρεώσεις των δικτύων κινητής τηλεφωνίας να γνωστοποιούν τις καταγγελίες που δέχονται και να μην αποδέχονται αυθαίρετες χρεώσεις. Για την υπόθεση αναμένονται πρόστιμα.

Διαφάνεια στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Μπορεί όλοι να γκρινιάζουμε για τη δημόσια διοίκηση, ωστόσο και ο ιδιωτικός τομέας δεν πάει πίσω. Αποκαλυπτική ήταν η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τράπεζες. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο πιο ανταγωνιστικός, εξωστρεφής και σύγχρονος κλάδος της εγχώριας οικονομίας (όπως υπογραμμίζουν οι επιτελείς τραπεζών) βρίσκεται στις πρώτες θέσεις με τις πιο περίπλοκες και λιγότερο διαφανείς διαδικασίες τιμολόγησης. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο ο δημόσιος τομέας, αλλά το γεγονός ότι όλα έχουν δομηθεί σε «γκρίζες ζώνες». Και για να είμαστε δίκαιοι, αν επισκεφθεί κάποιος την ιστοσελίδα μιας τράπεζας, μπορεί να βρει πολλά οικονομικά στοιχεία και πληροφορίες. Ενώ αν ανατρέξει στην ιστοσελίδα ενός δήμου, ενός νοσοκομείου ή μιας νομαρχίας δεν βρίσκει το παραμικρό.

Προεκλογική δράση στον ΟΑΕΔ καταγγέλλει η ΓΣΕΕ

Νέα συνέχεια στο θέμα με τις τοποθετήσεις ανέργων από τον ΟΑΕΔ σε προγράμματα stage, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, έδωσε χθες η ΓΣΕΕ. Χαρακτήρισε «αυτονομημένη επικράτεια» τη Γραμματεία του διοικητή και υποψηφίου με τη Ν. Δ. στη Β΄ Αθηνών, καταγγέλλοντας ότι ταχυδρομούσε επιστολές και προγράμματα έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ εγκρίσεις απεστάλησαν σε δήμους και υπουργεία από τις 3 έως και τις 9 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών χαρακτηρίζει νόμιμη την τοποθέτηση σε προγράμματα και μετά την προκήρυξη. Ομως, το ερώτημα εάν οι τοποθετήσεις σε οργανισμούς και υπουργεία χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή από κοινοτικούς πόρους παραμένει αναπάντητο. Αναμένεται συνέχεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή