Σε μάστιγα εξελίσσονται τα πλαστά φάρμακα

Σε μάστιγα εξελίσσονται τα πλαστά φάρμακα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία κατασχέσεων στα τελωνεία στην Ευρώπη αποτελούν τα πλαστά φάρμακα, με την αύξηση των κρουσμάτων να υπερβαίνει το 50%. Πρόκειται για ένα «μαύρο» εμπόριο με δραματικές συνέπειες τόσο στην ανθρώπινη υγεία όσο και στην οικονομία, καθιστώντας την πιστοποίηση της γνησιότητας των φαρμάκων επιτακτική ανάγκη.

Ανεξάρτητη έρευνα, που διεξήχθη από το Ερευνητικό Κέντρο Φαρμακευτικής Φροντίδας και Φαρμακοοικονομίας στο Βέλγιο, έδειξε ότι η πιστοποίηση της γνησιότητας των φαρμάκων αποτελεί μια ουσιώδη και συμφέρουσα λύση ενάντια στην εμπορία πλαστών φαρμάκων. Τα πλαστά φάρμακα αντιπροσωπεύουν την τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία κατασχέσεων στα τελωνεία στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσιευμένες στατιστικές. Τα μεγέθη δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 57% στον αριθμό των εξακριβωμένων περιπτώσεων παραποιημένων σκευασμάτων. Η μελέτη, η οποία επιχορηγήθηκε από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών πιστοποίησης για τη γνησιότητα των φαρμακευτικών προϊόντων Aegate, καταδεικνύει ότι μια χώρα που υιοθετεί ένα σύστημα πιστοποίησης της γνησιότητας των φαρμάκων κάνει ένα σημαντικό βήμα στη μάχη για την προστασία των καταναλωτών από πλαστά φάρμακα. Το σύστημα πιστοποίησης της Aegate, το οποίο είναι πλήρως λειτουργικό στο Βέλγιο και στην Ελλάδα και επί του παρόντος εγκαθίσταται στην Ιταλία, ελέγχθηκε διεξοδικά στο πλαίσιο της αξιολόγησης και απεδείχθη 100% αξιόπιστο για τον εντοπισμό αυθεντικών, ανακληθέντων, ληγμένων και ύποπτων φαρμάκων τη στιγμή της εκτέλεσης της συνταγής.

Επίσης, χρησιμοποιώντας μοντέλα δεδομένων βασισμένα σε μια υποθετική, τυπική, ευρωπαϊκή χώρα με 10.000 φαρμακοποιούς, η έρευνα δείχνει ότι η πιστοποίηση της γνησιότητας των φαρμάκων καθίσταται ανέξοδη σε περίπτωση που ο φαρμακοποιός αναγνωρίζει μόνο ένα μικρό αριθμό προϊόντων -λιγότερο από το 0,5% ετησίως- ως ακατάλληλα προς χορήγηση μέσω ενός συστήματος πιστοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή