Πώληση μονάδων αντί μετοχοποίησης

Πώληση μονάδων αντί μετοχοποίησης

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πώληση μονάδων και όχι με τη διάθεση νέου πακέτου μετοχών, θα προχωρήσει τελικά η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Στη λύση αυτή έχει καταλήξει η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, απορρίπτοντας το σενάριο της μετοχοποίησης σε ποσοστό 17%. H πώληση μονάδων εμφανίζεται σε αυτή τη συγκυρία ως η πλέον «σοφή» λύση, αφού ικανοποιεί όλες τις πλευρές και απαντάει και στο βασικό ζητούμενο της κατάργησης του μονοπωλίου της ΔΕΗ στους λιγνίτες και στους υδάτινους πόρους, θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με την Κομισιόν. «Εχουμε με ένα σμπάρο τρία τρυγόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, εξηγώντας ότι με την πώληση των μονάδων, πρώτον, διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ και των δικτύων μεταφοράς και διανομής, αφού το ποσοστό του Δημοσίου θα παραμείνει στο 51%. Ετσι ικανοποιείται η συνδικαλιστική πλευρά, αλλά και όσοι μέσα στο κυβερνών κόμμα αντιδρούν στην περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης. Δεύτερον, στα ταμεία του Δημοσίου θα εισρεύσουν πολύ περισσότερα χρήματα, αφού η αποτίμηση των προς πώληση μονάδων θα γίνει με βάση τα διεθνή δεδομένα αποτίμησης παρόμοιων μονάδων, σε αντίθεση με το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, το πολύ, που θα έφερνε η πώληση του 17% λόγω της πολύ χαμηλής τιμής της μετοχής της εταιρείας. O τρίτος και βασικότερος, τέλος, στόχος, που επιτυγχάνεται με την επιλογή της πώλησης μονάδων, είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Το πρόβλημα της ελληνικής αγοράς είναι η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ, η οποία δεν αλλάζει με τη διάθεση πακέτου μετοχών ή ακόμα και με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που η Κομισιόν προέκρινε την πώληση μονάδων ως τη μοναδική παρέμβαση που μπορεί να σπάσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο εγχώριο καύσιμο του λιγνίτη και των υδάτινων πόρων.

Στις δύο αυτές φθηνές πρώτες ύλες δεν έχουν πρόσβαση οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Το μοντέλο που προωθείται προβλέπει τη σύσταση δύο εταιρειών στις οποίες θα εκχωρηθούν μονάδες της ΔΕΗ με αντιπροσωπευτικό δείγμα καυσίμου (λιγνίτες, νερά και ίσως φυσικό αέριο), οι οποίες στη συνέχεια θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες μέσω ξεχωριστών διεθνών διαγωνισμών. H συνολική ισχύς προβλέπεται στα 3.000 MW που αντιστοιχεί στο 25% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της ΔΕΗ. Το ποιες λιγνιτικές μονάδες, πάντως, θα πουληθούν είναι θέμα που θα αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ ΔΕΗ και ενδιαφερόμενων επενδυτών. Το συγκεκριμένο μοντέλο διευκολύνθηκε με την τοποθέτηση του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ, αφού ήταν ένθερμος υποστηρικτής του ως υπ. Οικονομικών, συναντούσε όμως την έντονη αντίδραση της προκατόχου του κ. Τίνας Μπιρμπίλη.

Παρά το γεγονός, πάντως, ότι οι αποφάσεις επ’ αυτού έχουν ληφθεί, ο γ. γ. Ενέργειας, K. Μαθιουδάκης, κατά την ομιλία του χθες στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ ως εκπρόσωπος του Δημοσίου, τόνισε ότι ο τρόπος που θα προχωρήσει η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δεν έχει ακόμη καθορισθεί. O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός, ανακοίνωσε ότι η ζημιά που έχει υποστεί η επιχείρηση από την απεργία της ΓΕΝΟΠ υπολογίζεται μεταξύ 30 και 40 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει ακόμη καθορισθεί με ακρίβεια. O πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. N. Φωτόπουλος επανέλαβε ότι το συνδικάτο θα προσφύγει κατά της ιδιωτικοποίησης στη Δικαιοσύνη, για το θέμα της ενσωματωμένης ασφαλιστικής περιουσίας του ταμείου εργαζομένων στα πάγια της επιχείρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή