Τρία ακόμη χρόνια ύφεσης στα ακίνητα

Τρία ακόμη χρόνια ύφεσης στα ακίνητα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο έως τρία ακόμα χρόνια αναμένουν σε ποσοστό 56,3% οι ειδικοί ότι θα διαρκέσει η κρίση στην αγορά ακινήτων, ενώ το 74,4% εκτιμά ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών θα υποχωρήσουν κατά τους επόμενους έξι μήνες. Σύμφωνα με την έρευνα συγκυρίας για το δεύτερο εξάμηνο του 2011 (περίοδος Ιουλίου-Δεκεμβρίου) που πραγματοποίησε το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τον κ. Επαμεινώνδα Πανά, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (97,2%) ανέφερε ότι υπάρχει υπερπροσφορά τόσο στα επαγγελματικά ακίνητα, όσο και στην αγορά κατοικίας (9 στους 10). Αντίστοιχα, όσον αφορά τις κατοικίες, επτά στους δέκα θεωρούν ότι οι πωλήσεις είναι χαμηλότερες σήμερα, σε σχέση με έξι μήνες πριν, ενώ το 75,3% θεωρεί ότι οι τιμές πώλησης έχουν υποχωρήσει.

Η έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι οι τιμές των ακινήτων είναι ακόμα πολύ υψηλές σε ποσοστό από 10% έως 30% σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Κυριότερο πρόβλημα που έχει εντείνει την κρίση στην αγορά, είναι το αδιάθετο απόθεμα των κατοικιών, με το σχετικό μέγεθος να υπολογίζεται μεταξύ 200.000 και 270.000 ακινήτων. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που η αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει από την κρίση, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί η οικοδομική δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κοινότητα των ειδικών της κτηματαγοράς, σύμφωνα με τον δείκτη εμπιστοσύνης τους προς αυτήν, συνεχίζει να εμφανίζεται απαισιόδοξη για το επόμενο εξάμηνο. Συγκεκριμένα, καταγράφεται οριακή μείωση στον Γενικό Δείκτη εμπιστοσύνης της Κτηματαγοράς, καθώς αυτός διαμορφώνεται στο επίπεδο των 35,8 μονάδων, έναντι 36,3 μονάδων στην πρώτη συγκυρία του 2011. Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους συνιστώσες του δείκτη εμπιστοσύνης, ο Δείκτης Επαγγελματικών Ακινήτων σημείωσε μια μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη Συγκυρία (α΄ εξάμηνο του 2011).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή