Εν συντομια

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρση του πλαφόν στις τιμές της βενζίνης

Σε κατάργηση των ανώτατων τιμών στη βενζίνη, που είχαν επιβληθεί πριν από τρεις μήνες, προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης, θέτοντας παράλληλα υπό στενή παρακολούθηση την αγορά καυσίμων. Ιδιαίτερη προσοχή, όπως ανακοινώθηκε θα δοθεί στους νομούς όπου ίσχυαν ανώτατες τιμές, στη λιανική αλλά και στη χονδρική, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η άρση του πλαφόν δεν θα οδηγήσει σε επιβαρύνσεις των καταναλωτών, ενόψει και της τουριστικής περιόδου, οπότε και η κατανάλωση βενζίνης είναι αυξημένη. Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) υποστηρίζει ότι το πλαφόν όχι μόνο δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, αλλά όπου εφαρμόστηκε δημιούργησε σωρεία νέων προβλημάτων. Το πρόβλημα, σύμφωνα με την OBE, ήταν μεγαλύτερο στις περιοχές που ορίστηκε πλαφόν μόνο στη λιανική και όχι στη χονδρική ή σε περιοχές που ορίστηκε και στη χονδρική χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα προβλήματα της τοπικής αγοράς. Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον νόμο οι ανώτατες τιμές επιβάλλονται σε όλα τα στάδια διακίνησης (διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας και πρατήρια) και ζητεί από τη κυβέρνηση, σε περίπτωση που επιβληθεί πλαφόν στο μέλλον, να τηρείται ο νόμος και να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής.

Κατάργηση του ανώτατου ορίου (πλαφόν) έκπτωσης στις προσφορές για την ανάληψη μελετών αποφάσισε το υπουργείο Υποδομών. Η απόφαση έρχεται να τροποποιήσει τον νόμο Σουφλιά 3315/2005 στη βάση της κατάργησης των περιορισμών και ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Η βαθμολόγηση των προσφορών θα γίνεται με το μειοδοτικό σύστημα, συγκρίνοντας την κάθε προσφορά με τη χαμηλότερη που έχει κατατεθεί. Η ρύθμιση αφορά όλους τους διαγωνισμούς των οποίων η προκήρυξη απεστάλη για δημοσίευση μετά τις 2 Ιουλίου 2001.

Αναβάθμιση λόγω εταιρικής ευθύνης

Αναβαθμίστηκε ο όμιλος Μυτιληναίου σε επίπεδο Β από τον Διεθνή Φορέα Αξιολόγησης GRI μετά την ολοκλήρωση ελέγχου του Κοινωνικού Απολογισμού του. Στον Κοινωνικό Απολογισμό για το 2010 που συντάχθηκε με βάση το διεθνές πρότυπο GRI-G3, παρουσιάζονται οι δεσμεύσεις, οι πολιτικές και οι δράσεις που υλοποίησε ο όμιλος και οι θυγατρικές του, σε πέντε βασικούς άξονες Εταιρικής Υπευθυνότητας: Αγορά, Εργασία, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Κοινωνία και Περιβάλλον. Ο φορέας αξιολόγησης GRI (Global Reporting Initiative), κάθε χρόνο αξιολογεί τους Κοινωνικούς Απολογισμούς που υποβάλλουν χιλιάδες εταιρείες παγκοσμίως, και τις κατατάσσει σε 3 επίπεδα (Α,Β,C), ανάλογα με τον αριθμό δεικτών GRI για τους οποίους παρέχουν δημόσια πληροφορίες. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Προς το Χρηματιστήριο οδεύει η Romtelecom

Ο ΟΤΕ και η ρουμανική κυβέρνηση συμφώνησαν χθες για την εισαγωγή της Romtelecom στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου. Η διάθεση των μετοχών προγραμματίζεται να γίνει το επόμενο 12μηνο και οπωσδήποτε πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2012. Το ρουμανικό δημόσιο κατέχει το 46% των μετοχών της Romtelecom και σύμφωνα με τον υπουργό Επικοινωνιών κ. Βαλέριαν Βρέμε, το ποσοστό που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο θα εξεταστεί στο άμεσο μέλλον. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διατεθεί σε επενδυτές το σύνολο της συμμετοχής του ρουμανικού δημοσίου στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία.

Στελέχη του ΟΤΕ εκφράζουν αμφιβολίες για την επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς η ρουμανική τηλεπικοινωνιακή αγορά στο σύνολό της, αλλά και η Romtelecom ειδικότερα, βρίσκονται σε καθοδική πορεία. Ο ΟΤΕ κατέχει το 54% της Romtelecοm.

Μείωση τελών περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία

Την τρίτη και τελευταία μείωση των τελών περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία εφάρμοσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα τέλη μειώνονται από 10% έως 38% ανάλογα με το είδος της υπηρεσίας. Ειδικότερα η χρέωση εξερχόμενης κλήσης για κάποιον που βρίσκεται στο εξωτερικό (ρόαμερ) εντός της Ε. Ε. κοστίζει από 1ης Ιουλίου 35 ευρωλεπτά/λεπτό της ώρας, αντί 39 ευρωλεπτά που κόστιζε πριν. Το κόστος της εισερχόμενης κλήσης στο κινητό ενός ρόαμερ εντός Ε. Ε. κοστίζει πλέον το μέγιστο 11 ευρωλεπτά ανά λεπτό, από 15 ευρωλεπτά πριν. Τέλος το κόστος περιαγωγής ενός megabyte πληροφορίας μειώνεται σε μισό ευρώ από 0,8 ευρώ που ήταν πριν. Οι νέες χρεώσεις ισχύουν μέχρι 30 Ιουνίου 2012 και μέχρι τότε, η Κομισιόν θα πρέπει να παρουσιάσει νέο σχέδιο ρύθμισης της αγοράς περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το σχέδιο που υλοποιήθηκε το 2010 και προέβλεπε τη μείωση των χρεώσεων περιαγωγής σε τρεις φάσεις (glide path) δεν έλυσε το πρόβλημα έλλειψης ανταγωνισμού και πλέον προτίθεται μέχρι το 2015, να εξομοιώσει τις χρεώσεις περιαγωγής με τις εθνικές χρεώσεις. Εφ’ όσον αυτό συμβεί, τότε ένας Ελληνας που βρίσκεται σε οποιαδήποτε χώρα της Ε. Ε. θα πληρώνει κάθε κλήση εντός της Ε. Ε. σαν να ήταν μια εθνική κλήση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή