Σωσίβιο για εισηγμένες, η πώληση ακινήτων και έκδοση ομολογιακών

Σωσίβιο για εισηγμένες, η πώληση ακινήτων και έκδοση ομολογιακών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπες με την πιο δύσκολη και απρόβλεπτη επιχειρηματική χρονιά των τελευταίων 30 ετών βρίσκονται οι εισηγμένες και ήδη αυτό το καλοκαίρι επιλέγουν διάφορες μεθόδους επιβίωσης, ανάλογα των αναγκών και των προτεραιοτήτων που έχει κάθε επιχείρηση. Εάν ομαδοποιήσουμε τις ενέργειες που καταγράφει το ρεπορτάζ της «Κ», προκύπτει ότι τουλάχιστον 4 είναι οι βασικές λύσεις που επιλέγουν οι 260 εισηγμένες. Είτε πώληση ακίνητης περιουσίας για την εξασφάλιση μετρητών είτε έκδοση ομολογιακών δανείων σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους, η τρίτη λύση είναι στροφή 180 μοιρών στο εξωτερικό με κάθετη μείωση των λειτουργικών εξόδων στην Ελλάδα και η 4η λύση είναι η σύναψη στρατηγικών συμμαχιών που εξασφαλίζει νέο πελατολόγιο αλλά και φρέσκο χρήμα που είναι το ζητούμενο για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας προκειμένου να αντέξει τους κραδασμούς της ελληνικής ύφεσης.

Οσες από τις εισηγμένες εταιρείες έχουν σκοπό να πουλήσουν ακίνητο δεν έχουν ουσιαστικά καμία άλλη επιλογή από το να περιμένουν, και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού αγοραστές δύσκολα βρίσκονται στην τιμή που θέλει να πουλήσει η εκάστοτε εισηγμένη εταιρεία. Μεταξύ των εισηγμένων που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι η Rilken που πωλεί ακίνητο στην Κηφισιά, η ΑΓΕΤ Ηρακλής έβγαλε δύο φορές ακίνητά της προς πώληση, ενώ ακίνητα προς πώληση διαθέτει η Πετρόπουλος, η Αγροτικός Οίκος Σπύρου, η Εριουργία Τρία Αλφα, η Sanyo Συμμετοχών, η ΕΛΦΙΚΟ, η Μουζάκης, η Νεώριον Σύρου. Η Μ.Ι. Μαΐλλης κατάφερε να αναδιαρθρώσει τον δανεισμό της και είναι θέμα χρόνου να υπογραφεί η τελική σύμβαση με τους πιστωτές της. Η εταιρεία, με πάνω από το 92% της παραγωγής να εξάγεται, έχει υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με την Arcelor Mittal, με τη U.S. Steel, με την Corus Tata, με τη Nestle υπέγραψε συμφωνία παγκόσμιου προτιμητέου προμηθευτή για 460 εργοστάσια. Ακόμη προχώρησε σε συμφωνία με την Procter & Gamble και με τη Unilever. Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Nutriart και των 14 πιστωτικών ιδρυμάτων για την αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας. Ενίσχυση της εξωστρέφειας της Coca-Cola 3Ε (μόνο το 10% καλύπτει η Ελλάδα) καθώς έχει συνάψει συμφωνία με την Brown Forman, μία από τις κορυφαίες εταιρείες αλκοολούχων ποτών παγκοσμίως, για τη διανομή και διάθεση στη Ρωσία των προϊόντων της Brown Forman.

Στην αγορά ελαιολάδου εισήλθε η Creta Farm μέσω της αγοράς της Αυστραλίας, ενώ έμφαση στην ανάπτυξη των εργασιών του ομίλου στο εξωτερικό δίνει η διοίκηση της Φουρλής. Ο όμιλος Folli Follie δίνει έμφαση στην Ασία και ειδικότερα στην αγορά της Κίνας, όπου μετά τη συνεργασία με τη FOSUN αναμένεται να αναπτυχθούν συνέργειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή