O ΔΗΚΤΗΣ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόροι επιβάλλονται, αλλά δεν εισπράττονται

Φόρους ύψους 500 εκατ. ευρώ έχει εγγράψει η κυβέρνηση στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Είναι απορίας άξιον γιατί η κυβέρνηση έχει υπολογίσει έσοδα από αυτήν την πηγή, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει εισπραχθεί το ΕΤΑΚ του 2009 και ως εκ τούτου ούτε ο ΦΑΠ του 2010 και του τρέχοντος έτους. Οπως φαίνεται, δεν θα εισπραχθεί κάνενας από τους ανωτέρω φόρους λόγω προβλημάτων που εντοπίζονται στην εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9. Αυτό σημαίνει ότι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει έσοδα ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι και άλλες πηγές εσόδων δεν θα αποδώσουν τα ποσά που έχει υπολογίσει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης από το 13% στο 23%.

Προβλήματα δημιούργησε η απεργία των ταξί σε πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας, ειδικά στις περιπτώσεις των αφιξο-αναχωρήσεων μεμονωμένων τουριστών. Υπεύθυνοι διοργάνωσης συνεδρίων προσπαθούσαν να βρουν αυτοκίνητα ιδιωτών προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Αυτό που φοβούνται τώρα οι τουριστικοί φορείς οδεύοντας προς την καρδιά της σεζόν είναι τυχόν κορύφωση των απεργιών στον τομέα των μεταφορών.

Μεγάλο μερίδιο

Ενεργή είναι η συμμετοχή εκπροσώπων ελληνικών τραπεζών στις διαβουλεύσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ζήτημα της μετακύλισης του ελληνικού χρέους. Δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς, καθώς με περίπου 45 δισ. ευρώ που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εγχώριες τράπεζες δεν συγκαταλέγονται απλά μεταξύ των μεγαλύτερων δανειστών του ελληνικού Δημοσίου, αλλά η δομή της συμφωνίας αποτελεί γι’ αυτές ζήτημα ζωής ή θανάτου, καθώς θα έχει άμεση επίπτωση στα κεφάλαιά τους. Οπως μαθαίνουμε, επιτελικά στελέχη της Εθνικής, της Eurobank, της Alpha, της Πειραιώς, αλλά και άλλων παρακολούθησαν (ορισμένοι μέσω τηλεδιάσκεψης) τις κρίσιμες συζητήσεις.

Πληθώρα συνεταιρισμών και κάθε λογής οργανώσεων

Η Ελλάδα θα μπορούσε να ονομάζεται και η χώρα των συνεταιρισμών, αφού όπως αναφέρεται στο σημείωμα που συνόδευσε το σχέδιο νόμου για την κοινωνική οικονομία που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, στην Ελλάδα υπάρχουν 8.400 συνεταιρισμοί με 950.000 περίπου μέλη. Ταυτόχρονα υπάρχουν 1.500-2.000 οργανώσεις εθελοντισμού, από τις οποίες 200-300 έχουν ενεργό δράση, και από αυτές 115-200 δραστηριοποιούνται στον χώρο του περιβάλλοντος και της οικολογίας, εθελοντικές οργανώσεις με στοιχεία συνηγορίας με νομικές μορφές σωματείων, αναγνωρισμένων ως φιλανθρωπικών, αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών, ιδρυμάτων, και ενώσεων προσώπων, οργανώσεις ή και εταιρικά σχήματα που αναπτύσσουν δραστηριότητες ένταξης αποκλεισμένων ομάδων του πληθυσμού στην αγορά εργασίας και έχουν οικονομικό αντικείμενο. Σε αυτά προσθέστε 71 γυναικείους συνεταιρισμούς με 1.903 μέλη και 68 συνεταιριστικές θεραπευτικές μονάδες στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Θέλετε κι άλλα;

Τα κέρδη ενός τριμήνου η εισφορά των εισηγμένων

Για το κράτος, μέσω της έκτακτης εισφοράς δούλεψαν και το β΄ τρίμηνο του 2011 όσες κερδοφόρες εισηγμένες έχουν παραμείνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η διάρκεια της «έκτακτης» εισφοράς (3η συνεχή χρονιά) είναι τέτοια που αντιστοιχεί σχεδόν στο καθαρό αποτέλεσμα ενός τριμήνου και γι’ αυτόν τον λόγο οι επιχειρήσεις κινούνται αυτήν την περίοδο σε «νεκρό σημείο» με σχεδόν απαξιωμένες τις πωλήσεις και αντλώντας κεφάλαια από τα ταμειακά διαθέσιμα. Το μόνο ίσως αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι οι εξαγωγικές εταιρείες και οι θυγατρικές στο εξωτερικό έχουν αρχίσει να «ξεπληρώνουν» τις επενδύσεις που έγιναν, φέρνοντας φρέσκο πελατολόγιον αλλά και εναλλακτικές προώθησης των αποθεμάτων, ώστε να μειώνεται η ανάγκη σε κεφάλαιο κίνησης. Παράλληλα, για την Ελλάδα η στρατηγική είναι για συνεχή μείωση των λειτουργικών εξόδων ακόμη και στις επιχειρήσεις που θεωρούνται νοικοκυρεμένες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή