«Οι τράπεζες στηρίζουν την οικονομία»

«Οι τράπεζες στηρίζουν την οικονομία»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή του ότι θα διαψευσθούν οι Κασσάνδρες που προβλέπουν την καταστροφή υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) καθηγητής Βασίλειος Ράπανος, μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΕΤ. «Οι Κασσάνδρες που έχουν διατυπώσει απόψεις καταστροφής για τη χώρα μας έχουν διαψευσθεί και θα διαψευστούν ξανά», τόνισε, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για τις δυνατότητες εξόδου από την κρίση.

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΕΤ για την παρουσίαση του συλλογικού τόμου της ΕΕΤ με τίτλο «Η διεθνής κρίση, η κρίση στην Ευρωζώνη και το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», ο κ. Ράπανος άσκησε κριτική σε ακαδημαϊκούς που εύκολα και χωρίς γνώση της ελληνικής πραγματικότητας διατυπώνουν ακραίες απόψεις δημιουργώντας αβεβαιότητα και αστάθεια. Κάλεσε τους πάντες, και τα μέσα ενημέρωσης, να επιδείξουν συνέπεια και σωφροσύνη. O πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας υπογράμμισε ότι η ανησυχία που αδικαιολόγητα και επιπόλαια δημιουργείται έχει άμεση επίπτωση στο τραπεζικό σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο οι καταθέσεις σημείωσαν πτώση 4,9 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα της πολιτικής αστάθειας και της αβεβαιότητας για την έκβαση της δημοσιονομικής κρίσης, αβεβαιότητα που εντάθηκε επικίνδυνα από άστοχες δηλώσεις πολιτικών και άλλων αξιωματούχων.

Τέσσερις προκλήσεις

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα ο κ. Ράπανος επανέλαβε ότι δεν ήταν αυτό που προκάλεσε την κρίση αλλά, αντίθετα, υποφέρει λόγω της δημοσιονομικής κρίσης. «Θα στηρίξουμε την Πολιτεία στη γιγαντιαία προσπάθεια που κάνει για να σωθεί η χώρα και να επιστρέψει σε αναπτυξιακή πορεία», υπογράμμισε. Ξεχώρισε 4 μεγάλες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες:

Να βελτιωθεί η ποιότητα των συνθηκών ρευστότητας, με σταδιακή αποκλιμάκωση της εξάρτησης από τη ρευστότητα που αντλείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

– Να παραμείνει σταθερό το τραπεζικό σύστημα, με διατήρηση υψηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

– Να συγκρατήσει τα λειτουργικά του έξοδα.

– Να συνεχίσει τη στήριξη των διεθνών δραστηριοτήτων του, ειδικά σε χώρες όπου η οικονομική συγκυρία βελτιώνεται ή έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, συνεχίζοντας να στηρίζουν, όσο και εάν αυτό δεν αναδεικνύεται στον δημόσιο διάλογο, επιχειρήσεις και νοικοκυριά της χώρας μας που σέβονται τη συναλλακτική ηθική και προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Μιλώντας στην εκδήλωση ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της ΕΕΤ και οικονομικός σύμβουλος της Eurobank, αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. «Το κράτος πρέπει να αντιμετωπίσει την παραοικονομία, να απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα και σε βάθος χρόνου να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές», τόνισε. «Η Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Χαρδούβελης, «είναι σε μεταβατικό στάδιο. Είτε δεν θα κάνει τίποτα και θα παγιδευτεί σε μια μακρά περίοδο στασιμότητας με υψηλή ανεργία και συνεχώς μειούμενο επίπεδο διαβίωσης είτε, αξιοποιώντας την πίστωση χρόνου που αποκτούμε με το πρόγραμμα σταθεροποίησης, να διορθώσει τα δομικά προβλήματα της οικονομίας. Οσο αυστηρότερη είναι η επίβλεψη του προγράμματος από Ε.Ε. και ΔΝΤ τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας». Τέλος, ο κ. Χ. Γκόρτσος, γενικός γραμματέας της ΕΕΤ, αναφερόμενος γενικότερα στις υπό κυοφορία ρυθμιστικές παρεμβάσεις, επισήμανε τον κίνδυνο υπερρύθμισης – απόρροια της πρόσφατης διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή