«Ελλειμμα συναίνεσης και σημαντική καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις»

«Ελλειμμα συναίνεσης και σημαντική καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθύτερη ύφεση και εκτίναξη της ανεργίας προβλέπει το ΙΟΒΕ για φέτος. Επίσης, καταλογίζει στην κυβέρνηση σοβαρές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση. Ταυτόχρονα, το Ινστιτούτο διαπιστώνει ότι η Ευρώπη αρχίζει να κινείται προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων της, αλλά στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική και κοινωνική συναίνεση σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση της ενδεδειγμένης λύσης για το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ, η ύφεση φέτος θα φτάσει στην περιοχή του 4%, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί στο 16,5%. Η εκτίμηση για τον ρυθμό συρρίκνωσης του ΑΕΠ είναι σχεδόν ίδια με αυτήν της κυβέρνησης και της τρόικας. Η εκτίμηση του Ιδρύματος για την ανεργία είναι πολύ πιο απαισιόδοξη από των άλλων δύο, αλλά συνάμα και πολύ πιο ρεαλιστική με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρωζώνης, το ΙΟΒΕ εκτιμά πως η Ευρώπη έχει αρχίσει να καταλαβαίνει τα προβλήματά της και προχωρά «έστω και δειλά» σε βήματα επίλυσής τους. Τέτοια είναι η έκδοση ευρωομολόγου, η επαναγορά κρατικού χρέους από τους μηχανισμούς διάσωσης της Ευρώπης και η έκδοση ομολόγων τύπου Brady (δηλαδή ομόλογα εγγυημένα από τις ισχυρές οικονομικά χώρες της Ευρωζώνης). Μάλιστα, το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι κάποιο από αυτά τα βήματα θα προχωρήσει τελικά. Ωστόσο, σημειώνει πως την ίδια ώρα, στην Ελλάδα δεν μπορεί να επιτευχθεί πολιτική και κοινωνική συναίνεση για να ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη λύση.

Παράλληλα, το Ιδρυμα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση που από τις εκλογές του 2009 άργησε να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και «δεν έλαβε εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα», ενώ επισημαίνει ότι «προκαλεί εντύπωση» το γεγονός ότι από τότε δεν έχει γίνει ούτε μία ιδιωτικοποίηση.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το «κοινωνικό συμβόλαιο» που στην ουσία προτείνει στην Ελλάδα η Ευρωζώνη «αποτελεί την πλέον εθνικά συμφέρουσα λύση, που εξασφαλίζει μακροχρόνια ευημερία μετά μια τριετή περίοδο προσαρμογής». Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση όλων των πολιτών αυτής της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, για τις εναλλακτικές λύσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Σε αυτές περιλαμβάνονται δύο βασικά σενάρια κατά το Ιδρυμα. Το ένα είναι η εφαρμογή του προγράμματος, ενώ το άλλο είναι η διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, δεν υπάρχει κάποιος «καλόπιστος παρατηρητής» που να μπορεί να ισχυριστεί ότι η χώρα έχει φτάσει στο σημείο να διαγράψει μέρος του χρέους της και να χρεοκοπήσει επί της ουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή