O ΔΗΚΤΗΣ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία αναφορά στα 50 δισ. ευρώ

«Η Ελλάδα ό, τι λέει το εννοεί. Εάν δεν το εννοεί, δεν θα είναι αξιόπιστη», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος (φωτογραφία) αναφορικά με την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις δεν θα επιτευχθεί. Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος δεν «άδειασε» όσο φαίνεται τον συνάδελφό του στο υπουργείο. Αμέσως μετά πρόσθεσε πως «έως τα μέσα του 2014 θα συνεισφέρουμε (στον μηχανισμό στήριξης) με 30 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Αυτό θα το πετύχουμε. Η δέσμευση είναι σε κάθε ορόσημο να έχουμε λίγο καλύτερο αποτέλεσμα. Εχουμε εναλλακτικές λύσεις, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και με την τεχνική βοήθεια από τους εταίρους». Δηλαδή, κανένας λόγος για τα 50 δισ. ευρώ. Πέραν αυτού, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι θα αποστείλει σύντομα επιστολή στους εταίρους με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και θα απευθύνει πρόσκληση να λάβουν μέρος με απολύτως διαφανείς όρους και διαδικασίες.

Σελόντα

Το 8,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας απέκτησε χθες μέσω του χρηματιστηρίου ο Γεωργιανός επιχειρηματίας, Kahka Bendukidze, διευρύνοντας τη συμμετοχή του στην εισηγμένη στο 23,5% από 15% προηγουμένως. Η συναλλαγή έγινε μέσω πακέτου 2.500.000 μετοχών, στην τιμή των 0,85 ευρώ έκαστο. Πωλητής του πακέτου ήταν η Jazan Development Compay, εταιρεία με έδρα τη Σαουδική Αραβία.

Αρχή από τις μαρίνες

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ξεκινά τις αποκρατικοποιήσεις από τις μαρίνες. Η Γενική Γραμματεία Τουρισμού του υπουργείου απηύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή φορέα διαχείρισης, στον οποίο θα παραχωρηθεί η χρήση, αξιοποίηση, διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση της μαρίνας Μυτιλήνης. Η μαρίνα θα παραχωρηθεί για χρονικό διάστημα 40 ετών. Η πρόσκληση απευθύνεται σε επιχειρήσεις και επιχειρηματικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διαχείρισης μαρινών, του θαλάσσιου τουρισμού, της φιλοξενίας και εστίασης, των κατασκευών κ.α. Η προθεσμία ενδιαφέροντος ισχύει έως 5 Σεπτεμβρίου.

Ρευστότητα μέσω Νέας Υόρκης

«Χρυσή φλέβα» έχουν ανακαλύψει οι Ελληνες εφοπλιστές που διαθέτουν εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας XRTC, από την αμερικανική κεφαλαιαγορά οι ελληνόκτητες ναυτιλιακές, το τελευταίο 18μηνο, έχουν αντλήσει περί τα 2 δισ. δολάρια και έχουν χρηματοδοτήσει ναυπηγήσεις και αγορές 120 πλοίων συνολικής αξίας άνω των 4 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, όπως έλεγε γνωστός εφοπλιστής στην Ακτή Μιαούλη, σε μια εποχή που οι τράπεζες έχουν «κλείσει τις στρόφιγγες» της χρηματοδότησης, οι ελληνόκτητες ναυτιλιακές εταιρείες εξαντλούν κάθε δυνατότητα προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα και να αυξήσουν τη ρευστότητά τους, βρίσκοντας διέξοδο στα επενδυτικά τους προγράμματα.

Δωρεά της ΕΤΕ στο Νοσοκομείο Παίδων

Τη χαρά ενός διαλείμματος από τα προβλήματα και την απαισιοδοξία των ημερών είχαν ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, καθηγητής Βασίλειος Ράπανος, και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Θεόκλητος, που παρευρέθησαν στα εγκαίνια της νέας μονάδας Αλλεργιολογίας του Νοσοκομείου Παίδων «Π. και Α. Κυριακού». Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Β. Ράπανος, δέχθηκε τις ευχαριστίες τόσο του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του νοσοκομείου όσο και των νοσηλευομένων για τη δωρεά ύψους 300.000 ευρώ για την ανακατασκευή και τη διαμόρφωση της νέας μονάδας, που εκτείνεται σε χώρο 230 τ.μ. Οπως σημείωσε το νοσηλευτικό προσωπικό, ένα στα τρία παιδιά έχει αλλεργία και η λειτουργία της μονάδας είναι εξαιρετικά σημαντική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή