Δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών γιατρών και φαρμακοποιών

Δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών γιατρών και φαρμακοποιών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 843 ανέρχονται οι γιατροί του ΙΚΑ (σε σύνολο 7.000) που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ζημίωσαν το ίδρυμα, διότι είτε ενεπλάκησαν σε παραβάσεις είτε συμμετείχαν στα κυκλώματα που απομυζούν εδώ και χρόνια τους ασφαλιστικούς πόρους. Ταυτοχρόνως, η διοίκηση του ΙΚΑ έχει ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να επισπεύσει τη διαδικασία απόδοσης ποινικών ευθυνών για περίπου 80 περιπτώσεις και έχει προχωρήσει στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών φαρμακοποιών – γιατρών, συνολικού ποσού 1.200.000 ευρώ. Ειδικότερα, σε 126 γιατρούς καταλογίζεται παραβατική συμπεριφορά για έκδοση συνταγών που περιείχαν σκευάσματα τα οποία χορηγούνται απευθείας από το ΙΚΑ, πρακτική που προκαλεί επιβάρυνση από τη διαφορά λιανικής και νοσοκομειακής τιμής. Επίσης, 542 γιατροί εξέδιδαν συνταγές που περιείχαν σκευάσματα τα οποία δεν καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση, ενώ για 170 γιατρούς έχει κινηθεί πειθαρχική διαδικασία. Επιπλέον, διεκόπη η συνεργασία με το ΙΚΑ 120 ιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ αλλά υπερέβησαν κατά το τριπλάσιο το μηνιαίο ανώτατο όριο συνταγών που ισχύει σήμερα.

Ακόμη, επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές σε 116 φαρμακεία, έχουν γίνει 2 οριστικές καταγγελίες της σύμβασης με φαρμακεία, 7 υποθέσεις για οριστική καταγγελία εκκρεμούν για έκδοση απόφασης στην ΥΠΕΔΥΦΚΑ και 5 υποθέσεις οριστικής καταγγελίας βρίσκονται στο στάδιο της υπογραφής.

Χαρακτηριστικές ήταν χθες οι αναφορές του διοικητή του ΙΚΑ, κ. Ρ. Σπυρόπουλου, στις εκτεταμένες πλασματικές δαπάνες που διαπιστώθηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης αλλά και σε διάφορα κόλπα που κατέστρωναν επιτήδειοι με τις δαπάνες των αιμοκαθαρομένων. Επί παραδείγματι, ασφαλισμένος που λάμβανε ημερήσια δαπάνη για μεταφορά από επαρχιακή πόλη στην Αθήνα, προκειμένου να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση, απεδείχθη ότι στην πραγματικότητα ήταν μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Ταυτοχρόνως οι προμήθειες στις αποθήκες του ΙΚΑ από ορισμένα είδη (όπως οινόπνευμα και βαμβάκι) φαίνεται ότι επαρκούν για μία δεκαετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή