Κάμψη πωλήσεων και παραγγελιών στον κλάδο ένδυσης

Κάμψη πωλήσεων και παραγγελιών στον κλάδο ένδυσης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι κλάδοι ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας αναδεικνύουν τα στοιχεία για την πορεία τους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ).

Η εικόνα είναι δυσμενέστερη για τις επιχειρήσεις ένδυσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αφορούν το πρώτο τετράμηνο του έτους, συνέπεια της συνεχώς εντεινόμενης κρίσης στην εγχώρια αγορά. Ειδικότερα, η αξία της παραγωγής ενδυμάτων υποχώρησε κατά 28,5% το τετράμηνο φέτος συγκριτικά με πέρυσι, ενώ ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 20,1%, με τις επιχειρήσεις που απευθύνονται αποκλειστικά στην ελληνική αγορά να καταγράφουν μεγαλύτερες απώλειες, της τάξεως του 25,2%. Μάλιστα, στο σύνολο του κλάδου παρατηρήθηκε κάμψη της τάξεως του 25,3% μόνο τον μήνα Φεβρουάριο. Περαιτέρω, η κάμψη των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά διαμορφώθηκε σε 13% ενώ οι νέες παραγγελίες σημείωσαν πτώση της τάξεως του 21,6% το πρώτο τετράμηνο. Το ίδιο διάστημα, οι λιανικές πωλήσεις ένδυσης/υπόδησης υποχώρησαν κατά 29,1% σε αξία και κατά 25,5% σε όγκο, εξαιτίας της διογκούμενης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, ενώ πτωτικά κινήθηκαν τόσο οι εισαγωγές ενδυμάτων, μειούμενες κατά 23%, όσο και οι εξαγωγές ενδυμάτων, συρρικνούμενες κατά 10% το φετινό τετράμηνο σε σχέση με πέρυσι.

Ο ΣΕΠΕΕ επισημαίνει ωστόσο ότι, ειδικά σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές ενδυμάτων, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής είναι προσωρινά και αναμένεται να βελτιωθούν, καθώς υπάρχουν εξαγωγές που έγιναν μέσα στην υπό εξέταση περίοδο και δεν έχουν καταγραφεί ακόμη. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι μέρος της παθητικής τελειοποίησης παραδίδεται απευθείας στους πελάτες από τις χώρες παραγωγής, συνάδει με μια ενδεχομένως καλύτερη τελική εικόνα, με τις εξαγωγές εταιρειών ένδυσης ελληνικών συμφερόντων να διατηρούνται στα περσινά επίπεδα.

Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τον κλάδο κλωστοϋφαντουργίας. Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε μόλις 3%, ενώ ανάλογη ήταν η κάμψη και στις νέες παραγγελίες το φετινό τετράμηνο. Μείωση κατά 6,7% κατέγραψαν οι εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών ειδών συγκριτικά με το περσινό αντίστοιχο διάστημα, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 14,6%.

Με την ευκαιρία της δημοσίευσης των εν λόγω στατιστικών στοιχείων, ο ΣΕΠΕΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχουν στον κλάδο η ύφεση και η περιορισμένη ρευστότητα ευρύτερα, η οποία ωστόσο οξύνεται στην περίπτωση των εξαγωγικών επιχειρήσεων εξαιτίας της αδικαιολόγητης ασυνέπειας του υπουργείου Οικονομικών ως προς τις επιστροφές ΦΠΑ. Ο ΣΕΠΕΕ σημειώνει περαιτέρω ότι, με δεδομένο ότι η επιβίωση της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από τις εξαγωγές, η άμεση δρομολόγηση ενός οριζόντιου προγράμματος υποστήριξης των εξαγωγών από τους κλαδικούς φορείς και η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας θα πρέπει να αποτελέσουν την άμεση προτεραιότητα της Πολιτείας.

Σημειώνεται ότι η εικόνα είναι πολύ διαφορετική σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης, καθώς όλοι οι δείκτες είναι ανοδικοί, έστω και σε μικρότερο βαθμό συγκριτικά με τα προηγούμενα δύο τρίμηνα. Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 5,5% το πρώτο τρίμηνο του 2011 συγκριτικά με πέρυσι, ενώ κατά 21,3% αυξήθηκαν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές ενδυμάτων, αγγίζοντας σε αξία τα 9,7 δισ. ευρώ, και κατά 20,7% ενισχύθηκαν οι εισαγωγές ενδυμάτων το υπό εξέταση διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή