Οι τράπεζες προετοιμάζουν την άμυνά τους

Οι τράπεζες προετοιμάζουν την άμυνά τους

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τράπεζες συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τις αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις που θα προκύψουν όχι από τα στρες τεστ (το αποτέλεσμα των οποίων ανακοινώνεται σήμερα), αλλά από τις προβλέψεις του Μνημονίου και τις απώλειες που θα επέλθουν από τη συμμετοχή στο νέο πακέτο βοήθειας. Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank EFG ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε αρχικές συζητήσεις για την πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου της θυγατρικής της στην Τουρκία, Eurobank Tekfen. Είχε προηγηθεί πώληση της θυγατρικής της στην Πολωνία. Με τις κινήσεις αυτές απελευθερώνεται ρευστότητα και εξοικονομούνται κεφάλαια, θωρακίζοντας τον ισολογισμό του ομίλου. Εν τω μεταξύ, σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του στρες τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν επιτυχώς το τεστ, εκτός της ΑΤΕ. Ωστόσο και η Αγροτική, εάν συνυπολογιστεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, καλύπτει τις προϋποθέσεις του τεστ. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απόλυτα καλυμμένο και εξασφαλισμένο. Η ρευστότητα των τραπεζών δεν επηρεάζεται ούτε από την υποβάθμισή τους από τη Fitch, που ανακοινώθηκε χθες.

Εγγυήσεις καταθέσεων

Παράταση των κρατικών εγγυήσεων για τις τραπεζικές καταθέσεις έως το τέλος του 2015 ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Οι εγγυήσεις ισχύουν για καταθέσεις έως 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή