Νέοι διαγωνισμοί για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική

Νέοι διαγωνισμοί για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αλλαγή του μοντέλου υλοποίησης των έργων για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), προκειμένου να επισπεύσει την όλη διαδικασία που θα έπρεπε να είχε προχωρήσει από το 2003. Οι τέσσερις μονάδες (δύο στη Φυλή και από μία στο Γραμματικό και την Κερατέα), συνολικού προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσουν με ξεχωριστούς διαγωνισμούς και νέα τεύχη δημοπράτησης που θα περιλαμβάνουν όλες τις δόκιμες τεχνολογίες που έχουν εφαρμοστεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ΥΠΕΚΑ φέρεται να έχει αποφασίσει τη δημοπράτηση των έργων από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια και όχι από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), κάτι που αν απαιτηθεί, μπορεί να γίνει με νομοθετική ρύθμιση. H σχετική απόφαση οριστικοποιήθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- προχθές σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τη συμμετοχή του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Πάρη Κουκουλόπουλου, του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ηλία Λιακόπουλου, του περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρού και του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΚΑ κ. Αρη Αλεξόπουλου. «O νόμιμος φορέας για τη δημοπράτηση των έργων είναι ο ΕΣΔΚΝΑ, αλλά δυστυχώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του. H ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα είναι επιτακτική γι’ αυτό και τη δημοπράτηση θα αναλάβει το Δημόσιο», τονίζει στην «K» αρμόδιος παράγοντας του ΥΠΕΚΑ. O ίδιος μάλιστα αναφέρει ότι εάν το συγκεκριμένο διαδικαστικό θέμα είχε επιλυθεί, τότε οι διαγωνισμοί θα μπορoύσαν να ξεκινήσουν και μέσα σε ένα μήνα, αφού, όπως τονίζει, τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα.

Συμβάσεις παραχώρησης

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της χρηματοδότησης των έργων, αφού η κοινοτική δαπάνη καλύπτει μόνο τα 2/3 και το Δημόσιο δεν είναι σε θέση να καλύψει το υπόλοιπο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ βλέπει την επίλυσή του μέσω συμβάσεων κάποιου είδους παραχώρησης, μεταξύ των οποίων και ΣΔΙΤ. Αυτό το διάστημα οι συναρμόδιοι φορείς διαμορφώνουν το χρονοδιάγραμμα έναρξης της διαδικασίας, με στόχο αυτό να είναι το πιο σύντομο δυνατό, κάτι που θα εξαρτηθεί από το πόσο άμεσα θα επιλυθεί το θέμα της ανάληψης της δημοπράτησης από το Δημόσιο.

Σημαντική αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη πολιτική στο θέμα είναι και αυτή των «ανοιχτών τεχνολογιών», τις οποίες εισήγαγε ο υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή. «Δεν πρέπει να υπάρχουν παρωπίδες σε σχέση με τις τεχνολογίες», δηλώνει σχετικά. H ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, σύμφωνα με τον υπουργό, «θα πρέπει να βασίζεται, όπως γίνεται ήδη σε εξελιγμένες στον τομέα ευρωπαϊκές χώρες, σε συνδυασμό ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, επεξεργασίας και αξιοποίησης σε σύγχρονα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων, με ανοιχτές και δόκιμες τεχνολογίες που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εύλογο χρονικό διάστημα, και, τέλος, στην ασφαλή ταφή των υπολειμμάτων».

Η Κερατέα

Σε ό,τι αφορά την Κερατέα, στη σύσκεψη της Πέμπτης εκφράστηκε προβληματισμός για το κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει το έργο στην προτεινόμενη θέση, κοντά στην παλαιά χωματερή της περιοχής. Πηγές του ΥΠΕΚΑ αφήνουν ανοιχτό το θέμα της χωροθέτησης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι θα γίνει οπωσδήποτε ένα έργο στην ανατολική Αττική». Πολύ πιθανή θεωρείται και η περίπτωση κατασκευής του εργοστασίου στην προτεινόμενη θέση, αλλά σε μικρότερη έκταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή