Στις παραγγελίες από το εξωτερικό στηρίζεται η ελληνική βιομηχανία

Στις παραγγελίες από το εξωτερικό στηρίζεται η ελληνική βιομηχανία

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κύριο -αν όχι μοναδικό- αιμοδότη της ελληνικής βιομηχανίας εξελίσσονται οι αγορές του εξωτερικού, αντισταθμίζοντας σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες από την ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης, απόρροια της οικονομικής κρίσης. Ενδεικτικό της σημασίας που αποκτούν οι εξαγωγές για τη συνέχιση της ύπαρξης του ελληνικού δευτερογενούς τομέα είναι ότι άνοδο παρουσιάζουν οι παραγγελίες από την εξωτερική αγορά ακόμη και στον πολύπαθο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ο δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία στο σύνολο της αγοράς (εγχώρια και εξωτερική) τον Μάιο του 2011 παρουσίασε αύξηση κατά 8,4% σε σχέση με τον Μάιο του 2010. Η αξιόλογη αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι αν και ο δείκτης νέων παραγγελιών εγχώριας αγοράς μειώθηκε σε σχέση με πέρυσι κατά 3,9%, ο δείκτης νέων παραγγελιών της εξωτερικής αγοράς αυξήθηκε κατά 22,3%. Ειδικά από τις αγορές των χωρών της Ευρωζώνης οι νέες παραγγελίες προς τη βιομηχανία αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 33,7%, ενώ από τις τρίτες χώρες οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 16,8%.

Τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των παραγγελιών από το εξωτερικό παρουσιάζουν αυτές που αφορούν μηχανοκίνητα οχήματα, ρυμουλκούμενα, ημιρυμουλκούμενα (76,8%), μηχανήματα και είδη εξοπλισμού (53,6%), βασικά μέταλλα (35,4%) και φάρμακα (25,2%). Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του παρελθόντος φαίνεται ότι ανακτά σταδιακά και ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, με τις παραγγελίες από το εξωτερικό να έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι κατά 9,9%.

Τη συμβολή των εξαγωγών στη διατήρηση της βιομηχανικής παραγωγής αποδεικνύουν και τα στοιχεία για τον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στο σύνολο της βιομηχανίας παρουσίασε τον Μάιο του 2011 αύξηση κατά 9,8% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2010. Ο δείκτης κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς αυξήθηκε μόλις κατά 0,6% την ίδια περίοδο, ενώ από την άλλη ο δείκτης κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς αυξήθηκε κατά 26,4%.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει, επίσης, μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων-λατομείων κατά 25,4% λόγω κυρίως της μείωσης του τζίρου στην εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη, μιας και η ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια έχει περιοριστεί. Από την άλλη ο δείκτης κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών αυξήθηκε κατά 10,5%, λόγω κυρίως της αύξησης του τζίρου στον κλάδο των πετρελαιοειδών (εξέλιξη η οποία σχετίζεται με την αύξηση των τιμών), καθώς και στον κλάδο βασικών μετάλλων και μηχανημάτων-ειδών εξοπλισμού. Οι δύο τελευταίοι κλάδοι άλλωστε συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις από άποψης τζίρου στην εξωτερική αγορά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία για την εξωτερική αγορά, ο κύκλος εργασιών στον κλάδο των μηχανοκίνητων οχημάτων αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά 67,8%, στα μηχανήματα και είδη εξοπλισμού κατά 57,6%, στα βασικά μέταλλα κατά 38,6%, στα φαρμακευτικά προϊόντα κατά 18,2%.

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση του τζίρου στον κλάδο των δερμάτων και ειδών υπόδησης, κατά 57,9% τον Μάιο του 2011 σε σχέση με τον Μάιο του 2010. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται εν πολλοίς με την ανάκαμψη που σημειώνει τα τελευταία χρόνια η ελληνική γουνοποιία και τις σημαντικές εξαγωγές που πραγματοποιεί κυρίως προς τη Ρωσία.

Σημάδια εξωστρέφειας, αν και ακόμη πιο περιορισμένα, δείχνει και ο ιδιαιτέρως ισχυρός εντός συνόρων κλάδος της βιομηχανίας τροφίμων. Η αύξηση του κύκλου εργασιών από την εξωτερική αγορά για τη βιομηχανία τροφίμων είναι σε ετήσια βάση 5,8%. Η αύξηση αυτή είναι μικρή σε σχέση με τους άλλους κλάδους της μεταποίησης, αλλά φανερώνει τη στροφή που κάνουν πλέον προς τις αγορές του εξωτερικού και οι επιχειρήσεις τροφίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή