O ΔΗΚΤΗΣ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνωριμία με Κρ. Λαγκάρντ και προσμονή στήριξης

Την πρώτη του συνάντηση με τη νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, θα έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην Ουάσιγκτον. Εχοντας πιθανόν στις βαλίτσες του τη λύση από την Ε.Ε., θα ταξιδέψει για την Ουάσιγκτον προκειμένου να λάβει και μία θετική δήλωση από την επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα και τα σχόλια για τη νομοθετική πρωτοβουλία 8 γερουσιαστών στο Κογκρέσο, σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδος μέσω του ΔΝΤ, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «είναι πολύ συνηθισμένο, γερουσιαστές ή βουλευτές να αναλαμβάνουν διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, χωρίς αυτές να απηχούν την πολιτική θέση και τη γραμμή της κυβέρνησης των ΗΠΑ».

Στα γραφεία της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» εγκαταστάθηκαν, προσωρινά, κατά πληροφορίες οι επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Αλλωστε, στη λίστα της δημόσιας περιουσίας που θα αξιοποιηθεί περιλαμβάνεται και σειρά τουριστικών ακινήτων της ΕΤΑ. «Μπόνους» για τους υποψήφιους επενδυτές θα αποτελέσει η δυνατότητα κατασκευής τουριστικών κατοικιών στις εκτάσεις αυτές, σε συνδυασμό με ξενοδοχεία πολυτελείας.

Εν αναμονή αποτελεσμάτων

Με 2 μετοχές του Ftse 20 και μία μετοχή του Mid Cap 40 αρχίζουν οι ανακοινώσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων του 2011. Τη μεθεπόμενη Πέμπτη 4 Αυγούστου, η Coca-Cola 3Ε, η θυγατρική της Frigoglass και ο ΟΤΕ θα δημοσιοποιήσουν τα εξαμηνιαία αποτελεσμάτά τους. Μέχρι την Τετάρτη 31 Αυγούστου υποχρεώνονται και οι 261 εισηγμένες να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους, ενώ ένα ποσοστό 4% των εισηγμένων αδυνατεί «παραδοσιακά» να εκδώσει αποτελέσματα, προκαλώντας αλλοίωση και στη συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων. Να υπενθυμίσουμε ότι το περσινό α΄ εξάμηνο του 2010 για πρώτη φορά στην ιστορία του Χ. Α. οι ζημιογόνες εταιρείες ήταν περισσότερες από τις κερδοφόρες.

«Δεινός διαπραγματευτής ο Ελληνας πρωθυπουργός»

Ο Αμερικανός οικονομολόγος και κάτοχος Νομπέλ Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτζ δεν εφείσθη εγκωμίων για τον Ελληνα πρωθυπουργό όταν αναφέρθηκε χθες στις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του και να αποσπάσει την κάλλιστη δυνατή συμφωνία και την κάλλιστη δυνατή λύση στην ελληνική κρίση χρέους. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στην Αθήνα στο ΙΟΒΕ, ο κ. Στίγκλιτζ όχι μόνον τόνισε πως ο Γιώργος Παπανδρέου «κάνει καταπληκτικές διαπραγματεύσεις», αλλά προσέθεσε πως «κανένας άλλος στη θέση του δεν θα μπορούσε να διαπραγματευθεί τόσο καλά». Σε ό, τι αφορά, πάντως, τις περικοπές δαπανών, τόνισε πως «πρέπει να προσέχουμε να μην περικόπτουμε δαπάνες αναγκαίες για την ανάπτυξη», ενώ υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη και να διοχετεύσει κεφάλαια σε σχέδια που θα προωθήσουν την ανάπτυξη.

«Τυχερά» παιχνίδια και «ατυχής» στήριξη ΟΠΑΠ

Ολα δείχνουν ότι και αυτό το σχέδιο νόμου που αφορά τα τυχερά παιχνίδια δεν θα περάσει «αβρόχοις ποσί». Οι αντιδράσεις είναι σοβαρές από πολλές πλευρές (επιχειρηματικές και όχι μόνον). Για πρώτη φορά έχει παρατηρηθεί μια σοβαρή θεσμική ανακολουθία σε σχέση με τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Ενα μήνα πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώσει επίσημα τη γνώμη της για το αποσταλέν σχέδιο νόμου (Μάρτιος 2011) για τα τυχερά παιχνίδια, η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει (Ιούλιος 2011) για συζήτηση ένα σχέδιο νόμου το οποίο μάλιστα είναι διαφορετικό από αυτό που υποβλήθηκε για σχολιασμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κάποιοι κάνουν λόγο για πανικό της κυβέρνησης η οποία αποσκοπεί στην άμεση ενίσχυση του ΟΠΑΠ και στην αποκρατικοποίησή του. Ωστόσο, παραδέχονται ότι «φορτώνοντας» τον οργανισμό και την αγορά με ρυθμίσεις που ενδεχομένως αύριο-μεθαύριο θα «χτυπήσουν» στο κοινοτικό δίκαιο, μάλλον δεν ενισχύουν την αξία του ΟΠΑΠ, αλλά την υπονομεύουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή