Οι προτάσεις ξενοδόχων για τη δημιουργία τουριστικής κατοικίας

Οι προτάσεις ξενοδόχων για τη δημιουργία τουριστικής κατοικίας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις παρατηρήσεις του για την τουριστική κατοικία κατέθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γ. Τσακίρης επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών επενδύσεων στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, θα πρέπει να προβλεφθεί στον νόμο ότι σημαντικό τμήμα του ξενοδοχείου στο οποίο θα αναπτυχθεί η τουριστική κατοικία θα λειτουργεί σε δωδεκάμηνη βάση και θα εξασφαλισθεί η αυτονομία της λειτουργίας των τουριστικών κατοικιών καθώς και ένα μέρος των εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής. Αυτές επιβάλλεται να λειτουργούν όλο τον χρόνο ώστε να εξασφαλίζεται πληρότητα κάλυψης των αναγκών των ιδιοκτητών ή των μακροχρόνιων μισθωτών των τουριστικών κατοικιών. Η πρόβλεψη αυτή κατά το επιμελητήριο είναι σημαντική και δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη της ή να ρυθμισθεί με υπουργική απόφαση, διότι μόνο με την παράλληλη παροχή υπηρεσιών του ξενοδοχειακού καταλύματος θα δημιουργηθεί η αναγκαία τουριστική ζήτηση, θα τονωθεί η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και θα αντιμετωπισθεί η εποχικότητα.

Υπέρ της ενιαίας αντιμετώπισης της χωροθέτησης των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων για όλα τα γήπεδα τόσο στη νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική χώρα τάσσεται το ΞΕΕ. Οπως επισημαίνει, δεν γίνονται κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους στα νησιά πλην Κρήτης, Ρόδου και Κέρκυρας μειώνεται η επιφάνεια του γηπέδου στα 100.000 τ.μ. Η άποψη του επιμελητηρίου είναι ότι η μείωση του συντελεστή δόμησης ειδικά για τα μικρά νησιά στο 0,10 δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τη μείωση της επιφάνειας των γηπέδων, καθόσον βασικές κοινωνικές και δημοτικές υποδομές σε αυτά τα νησιά είναι σε ανεπάρκεια. Από υπερβολική έως καταχρηστική κρίνει το ΞΕΕ την αύξηση του ποσοστού ανάπτυξης της τουριστικής κατοικίας στο σύνθετο τουριστικό κατάλυμα με ποσοστό 40% έως 60% των προς πώληση ή μίσθωση τουριστικών κατοικιών, στην περίπτωση που ο συντελεστής δόμησης δεν υπερβεί το 0,10 και 0,05 αντιστοίχως. Με αυτόν τον τρόπο, σχολιάζει, καταστρατηγούνται οι εφαρμοζόμενοι τοπικοί όροι δόμησης ενώ αντιστρέφεται η λογική της δημιουργίας των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, που πρέπει να είναι ικανοποιητικού μεγέθους ξενοδοχειακή εγκατάσταση που συμπληρώνεται από τουριστικές κατοικίες και όχι το αντίθετο, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η ξενοδοχειακή επιχείρηση. Επίσης, προτείνει να εισαχθεί στον νόμο δικλίδα που δεν θα επιτρέπει τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα που θα χωροθετηθούν και θα δημιουργηθούν στα νησιά να υπερβαίνουν το 2% του συνόλου της επιφάνεια του κάθε νησιού. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο εκφράζει την ελπίδα για την απρόσκοπτη εφαρμογή του νόμου, την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των επενδύσεων σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα και τη διατήρηση και προστασία της ισορροπίας του περιβάλλοντος να υιοθετηθούν οι παραπάνω προτάσεις του.

Εξάλλου, στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου γίνεται λόγος για παντελή απουσία σύγχρονων τουριστικών προϊόντων στη χώρα όπως π.χ. η τουριστική κατοικία. Η χώρα μας, σημειώνεται, είναι εποχικός προορισμός μη ανταγωνιστικός σε επίπεδο κόστους υπηρεσιών και με σχετικά χαμηλής ποιότητας ξενοδοχειακές υποδομές και υπηρεσίες. Το υψηλό κόστος που προκύπτει από μια σειρά ανελαστικών παραγόντων μπορεί να αντισταθμιστεί μόνο με την προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερης αγοραστικής ικανότητας που με τη σειρά τους απαιτούν προϊόντα, υπηρεσίες και υποδομές υψηλών προδιαγραφών. Υπό το πρίσμα αυτό, σημειώνεται στην έκθεση, ένα νέο τουριστικό προϊόν, που εξυπηρετεί στρατηγικά την πολιτική για τουρισμό όλο τον χρόνο σε όλη την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, είναι η τουριστική κατοικία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή