O ΔΗΚΤΗΣ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συρρίκνωση της λίστας για τα βαρέα και ανθυγιεινά

Τη Δευτέρα θα δημοσιοποιηθεί η «ενδεικτική», σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, λίστα την οποία εξετάζει η Επιτροπή για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Το θέμα προκαλεί πυρετό στο υπουργείο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή που ανέλαβε να κάνει την τελική εκδοχή των επαγγελμάτων προχώρησε σε μεγάλες περικοπές που τρόμαξαν ακόμη και τον υπουργό Εργασίας. Η συγκεκριμένη λίστα θα δοθεί σε όλους τους φορείς προκειμένου να ακολουθήσει διαβούλευση. Οπως διαβεβαίωσε ο υπουργός τους εκπροσώπους των οικοδόμων με τους οποίους συναντήθηκε χθες δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα καταλήξει σε απόφαση μετά το τέλος της διαβούλευσης.

Μπορεί το κράτος -έστω και με μεγάλη καθυστέρηση- να προχώρησε ένα βήμα μπροστά και να θεσμοθέτησε και να λειτουργεί την Υπηρεσία Μιας Στάσης για τη σύσταση επιχειρήσεων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το ακολούθησε το υπόλοιπο Δημόσιο. Ετσι, ο επιχειρηματίας που προχωρεί στη σύσταση ΕΠΕ σε μία μέρα, μετά θα πρέπει να μαζέψει όλα τα χαρτιά που δεν… χρειάζονται για να πείσει τις ΔΟΥ και τις τράπεζες προκειμένου να θεωρήσει τα βιβλία και να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό.

Διαγραφή Vivere

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το αίτημα για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς(sqeeze-out) στην Vivere που θα είναι η 9η εισηγμένη που θα διαγραφεί οριστικά από το Χ.Α το 2011. Αναμένεται να ακολουθήσουν η Emporiki Bank και η Crown Hellas Can. Ακόμη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμο ύψους 17.000 ευρώ στην εταιρεία «TRIPLE Α EXPERTS ΑΕΠΕΥ» διότι, μεταξύ άλλων, δεν διέθετε επαρκείς διοικητικές και λογιστικές διαδικασίες, καθώς και μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου. Τέλος, επεβλήθη πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου για πλημμελή ενημέρωση, κατά την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών, σε πελάτη της.

Ο ΦΠΑ στον τουρισμό σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Οχι μόνο θα πληγούν οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης και οι εργαζόμενοι σε αυτές από την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ, αλλά η Ελλάδα θα πάψει να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες χώρες και ως προς αυτόν τον τομέα επισημαίνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ). Για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία, παραπέμπει στον συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στην εστίαση σε άλλες χώρες: στην Πορτογαλία 13%, στην Ισπανία 8%, στην Ιταλία 10%, στη Γαλλία 5,5%, στην Κύπρο 8%, στην Τουρκία 8%, στην Ιρλανδία 9%.

Οι νότιες χώρες που προαναφέρθηκαν αντιμετωπίζουν στην πλειονότητά τους οικονομικά προβλήματα, όπως και η Ελλάδα. Ωστόσο, η διαφορά είναι ότι στις υπόλοιπες χώρες ο τουρισμός δεν αντιμετωπίζεται με φοροεισπρακτική λογική, ισχυρίστηκε το ΕΒΕΑ.

«Κόβονται» 34.100 αστυνομικοί στην Αγγλία λόγω λιτότητας

Τα αστυνομικά τμήματα της Αγγλίας και της Ουαλλίας θα προχωρήσουν στην κατάργηση 34.100 θέσεων εργασίας έως τον Μάρτιο του 2015, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 14% της αστυνομικής δύναμης, στο πλαίσιο του σχεδίου λιτότητας της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «ανεύθυνο στοίχημα με την εγκληματικότητα και τη δημόσια ασφάλεια». Από την πλευρά του, πάντως, ο αρμόδιος υπουργός Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ δήλωσε ότι «αναλαμβάνουμε το μερίδιό μας καταργώντας την άχρηστη γραφειοκρατία, μειώνοντας τη σπατάλη χρόνου και χρημάτων και φροντίζοντας οι αστυνομικές δυνάμεις να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις δυνάμεις τους». Οσο για την αποτελεσματικότητα της μειωμένης αστυνομικής δύναμης, εκτίμησε ότι δεν εξαρτάται από τον αριθμό των αστυνομικών, αλλά από τη σωστή αξιοποίηση των πόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή