Νέα τροπή στην υπόθεση του Alter

Νέα τροπή στην υπόθεση του Alter

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χρέος-μαμούθ του τηλεοπτικού σταθμού Alter, που ήδη έχει προκαλέσει παράπλευρες απώλειες στη αγορά, απασχολεί πλέον τη διάσκεψη του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, ενώπιον του οποίου συζητήθηκε η αίτηση του καναλιού του Μπουρναζίου για ένταξή του στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Και ενώ η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται μετά το πέρας των θερινών διακοπών, οι συνέπειες για την αγορά από το υπέρογκο χρέος του Αlter είναι πλέον ορατές, καθώς ήδη μία από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές, η Leo Burnett, έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας και αυτή την ένταξή της στο άρθρο 99, λόγω της αδυναμίας του καναλιού να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντί της.

Παράλληλα, η Leo Burnett έχει στραφεί δικαστικά, καταθέτοντας μήνυση για απιστία, εις βάρος του μέχρι πρότινος γενικού της διευθυντή, κ. Πέτρου Βενέτη, στον οποίο επιρρίπτει ευθύνες για τις συναλλαγές με το Αlter και τον κατηγορεί ότι έβλαψε τα συμφέροντά της. Ο κ. Βενέτης, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του λόγω της αδυναμίας του Αlter να πληρώσει επιταγές προς τη Leo Burnett, κινδυνεύει, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, και με αστικές αξιώσεις που θα εγερθούν εναντίον του, ενώ ανάλογη προειδοποίηση και σε κάθε άλλον που έχει ανάμειξη με το όλο θέμα εξέδωσε η εταιρεία, προετοιμάζοντας το έδαφος για σειρά δικαστικών διεκδικήσεων για την προστασία των εταιρικών της συμφερόντων.

Μάλιστα, στη μήνυση κατά Βενέτη, γίνεται λόγος για «αθέμιτες και παράνομες πρακτικές», που φέρεται ότι βαρύνουν τον μέχρι πρότινος γενικό διευθυντή της και η υπόθεση Αlter – Burnett έχει πάρει τον δρόμο πλέον της Δικαιοσύνης. Από την πλευρά του, ο κ. Βενέτης απάντησε την Παρασκευή στις κατηγορίες εναντίον του.

Εισαγγελέας για τα άυλα

Κι ενώ οι δικαστές του Πολυμελούς ασχολούνται ήδη με το χρέος του καναλιού, που φθάνει το μισό δισ. ευρώ, προκειμένου να κρίνουν εάν μπορεί και πώς να γίνει βιώσιμο, η Εισαγγελία της Αθήνας έχει προχωρήσει σε έρευνα σε βάθος, για τον τρόπο που ο καταχρεωμένος τηλεοπτικός σταθμός έχει αξιολογήσει τα λεγόμενα άυλα αγαθά του, δηλαδή τις παραγωγές του και τα τηλεοπτικά του προγράμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δημοσιεύματα του Τύπου που έκαναν αναφορά στην αξιολόγηση και κοστολόγηση των εν λόγω προγραμμάτων από το Αlter, σε τιμές που θεωρούνται εξωπραγματικές, οδήγησαν την Εισαγγελία της Αθήνας να ερευνήσει όλα τα δεδομένα σχετικά με αυτό το κρίσιμο θέμα, που αποτελεί και μία από τις βασικές παραμέτρους που τέθηκαν στη δίκη για την υπαγωγή του στο άρθρο 99.

Η εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και διενεργείται από το τμήμα οικονομικού εγκλήματος της Εισαγγελίας Αθηνών, κινείται παράλληλα με τη δικαστική διαδικασία που έχει ήδη δρομολογηθεί μετά την αίτηση του Αlter να ενταχθεί στις ρυθμίσεις του πτωχευτικού κώδικα.

Η έρευνα εστιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο να καταδειχθεί αν τα άυλα αγαθά του καναλιού, που έχουν κοστολογηθεί στα 370 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον τρεις φορές πάνω από το Μega (!), έχουν αυτή την αξία ή μήπως η οικονομική τους αξιολόγηση γίνεται σε υψηλές τιμές σκόπιμα, για λόγους ευνόητους.

Η πραγματική αξία των λεγόμενων άυλων αγαθών απασχόλησε άλλωστε πρωτίστως και την ακροαματική διαδικασία, όπου συζητήθηκε στις 4 Ιουλίου η αίτηση του καναλιού για ένταξη στο άρθρο 99. Κατά τη διάρκειά της, παράγοντες της δίκης αμφισβήτησαν την αξιολόγηση που παρουσίασε το Αlter κάνοντας λόγο για «στοιχεία-μαϊμού», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας στο κανάλι.

Δεν ήταν λίγοι, άλλωστε, μέσα στη δίκη οι εκπρόσωποι εταιρειών που είχαν ασκήσει κύρια παρέμβαση, και μίλησαν για εξωπραγματικές αποτιμήσεις σε ό, τι αφορά τις παραγωγές και τα τηλεοπτικά προγράμματα του Αlter, προσκομίζοντας μάλιστα συγκριτικά στοιχεία. Το Mega αξιολογεί τα τηλεοπτικά του προγράμματα σε 140 εκατ και το Αlter τα εμφανίζει στα 370 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή