O ΔΗΚΤΗΣ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ισχυρό «λόμπι» των βουλευτών πιέζει για να ανατρέψει μια σημαντική τροπολογία για τη ΔΕΗ που είναι ενσωματωμένη στο ενεργειακό πολυνομοσχέδιο. Αυτή βάζει τέλος στο καθεστώς των αποσπασμένων υπαλλήλων, τους οποίους εξακολουθεί να πληρώνει η επιχείρηση και ανέρχονται συνολικά σε 175 περίπου άτομα. H τροπολογία που εισηγήθηκε η ΔΕΗ προτείνει την επιστροφή τους στην επιχείρηση ή εναλλακτικά την παραμονή τους στον νέο φορέα και την ανάληψη του σχετικού κόστους από τον ίδιο. H μοναδική εξαίρεση που προβλέπει η τροπολογία είναι οι αποσπάσεις από το εποπτεύων υπουργείο ΠΕΚΑ για την κάλυψη πιθανών αναγκών σε ειδική τεχνογνωσία. Ομως οι βουλευτές πιέζουν τον κ. Παπακωνσταντίνου να εξαιρέσει και τις αποσπάσεις για τα γραφεία τους. Να εξακολουθεί δηλαδή η ΔΕΗ να πληρώνει υπαλλήλους που απασχολούν οι ίδιοι. Εάν αυτό συμβεί, στην ουσία καταστρατηγείται ο στόχος της τροπολογίας αφού οι αποσπασμένοι σε βουλευτές και κόμματα αποτελούν το ένα τρίτο του συνόλου. Θα αντισταθεί μέχρι τέλους ο κ. Παπακωνσταντίνου στις πιέσεις;

Στο Διαδίκτυο επενδύει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού για την προβολή του ελληνικού τουρισμού. To ποσό των 76.000 ευρώ δεσμεύθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Γ. Κολέτσου για την εξόφληση διαφημιστικής καμπάνιας που έγινε για την προβολή της Αθήνας-Αττικής μέσω της Εxpedia. Με άλλη απόφαση εγκρίθηκε η δαπάνη των 49.200 ευρώ για την υλοποίηση λειτουργικών προσθηκών στη διαδικτυακή πύλη του ΕΟΤ.

Διαφάνεια και καθυστερήσεις

Χθες, στις 5 το απόγευμα, έληξε η προθεσμία υποβολής προσφορών από χρηματοοικονομικούς συμβούλους για έξι σημαντικές αποκρατικοποιήσεις (ΕΛΤΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, περιφερειακά αεροδρόμια, μαρίνες κ.λπ.). Το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, δεν γνωστοποίησε τα ονόματα όσων κατέθεσαν προσφορές – εκτιμούμε ότι θα το πράξει σήμερα. Ωστόσο, οι μερικές ώρες καθυστέρησης, «μπορούν να επιτρέψουν σε κάποιους να υποβάλουν προσφορά εκ των υστέρων», σκέφθηκαν μερικοί «κακεντρεχείς» που φρόντισαν να υποβάλουν προσφορές έγκαιρα, σύμφωνα με τις προσκλήσεις του υπουργείου Οικονομικών. Η προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να γίνει με όρους απόλυτης διαφάνειας.

Η Edison άνοιξε τον δρόμο της ΔΕΠΑ

Επειτα από δύο ολόκληρα χρόνια συζητήσεων, η ιταλική Edison πέτυχε τελικά επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης προμήθειας αερίου από την Gazprom, εξασφαλίζοντας μια σημαντική μείωση της τάξης των 6 λεπτών ανά κυβικό μέτρο. Με δεδομένο ότι η συνολική προμήθεια ανέρχεται σε 2 δισ. κ.μ ετησίως, το όφελος από την αναθεώρηση του συμβολαίου ανέρχεται για την εταιρεία σε 200 εκατ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που η Gazprom δέχεται να αναθεωρήσει τους όρους προμήθειας προς μία ευρωπαϊκή εταιρεία και, όπως ανέφερε στην ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» παράγοντας της αγοράς, «από αύριο, μόλις γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την Edison, οι Ρώσοι θα δουν να σχηματίζεται μια μεγάλη ουρά έξω από την πόρτα τους». Να δούμε, αν στην «ουρά» θα είναι και η δική μας ΔΕΠΑ.

Δύσκολες αποφάσεις για ψήστες και σερβιτόρους

Το πόρισμα της επιτροπής για τη νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών έχει ενδιαφέρον. Ολοι, τα μέλη της επιτροπής και η ΓΣΕΕ συμφωνούν στην απένταξη επαγγελμάτων και ειδικοτήτων που δεν υπάρχουν πλέον. Επίσης, σε γενικές γραμμές συμφωνούν σε κραυγαλέες περιπτώσεις, όπως οι εργαζόμενοι στην ιχθυαγορά της Αθήνας (και μόνον αυτής). Οπου υπάρχουν μεγαλύτερες επαγγελματικές ομάδες, η ΓΣΕΕ κατά κανόνα διαφωνεί με την απένταξη των συγκεκριμένων εργαζόμενων από τα ΒΑΕ. Εκεί όπου τα πράγματα ήταν δύσκολα ακόμη και για τα μέλη της Επιτροπής ήταν σε πολυπληθή επαγγέλματα, όπως οι σερβιτόροι και οι ψήστες. Η επιτροπή δεν κατέληξε σε μια πρόταση, αλλά σε τριπλή παραλλαγή: άλλα μέλη είπαν να εξαιρεθούν πλήρως, αλλά πρότεινα μερική εξαίρεση και κάποια άλλα να παραμείνουν ως έχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή