ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενστάσεις από εταιρείες κινητής για την αδειοδότηση

«Εισπρακτικού χαρακτήρα» χαρακτηρίζει η Wind Hellas τη διαδικασία ανανέωσης και χορήγησης των νέων αδειών κινητής τηλεφωνίας, που ξεκίνησαν προχθές η κυβέρνηση και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Κατά τη Wind Hellas, το τίμημα ανανέωσης των αδειών (ανέρχεται σε 46,6 εκατ. για κάθε 2Χ5 MHz) δεν είναι δίκαιο και δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνει ακόμη ότι είναι υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου για τις αντίστοιχες ανανεώσεις σε χώρες της Ε.Ε. Εκτός από την Wind, παράπονα εξέφραζαν και στελέχη της Vodafone, τα οποία σημείωναν ότι η διαδικασία ανανέωσης που επελέγη διασφαλίζει χωρίς δημοπρασία -έστω και σε υψηλές τιμές- το 50% του υφιστάμενου φάσματος της Vodafone, το 75% της Wind Hellas και το 100% εκείνου της Cosmote.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Δημόσιο μέσω της διαδικασίας που προκαθόρισε φαίνεται να διασφαλίζει έσοδα της τάξης των 252 εκατ. με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις κινητής θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν τις υφιστάμενες συχνότητες που κατέχουν. Το τίμημα μπορεί ν’ ανέλθει και να ξεπεράσει τα 380 εκατ., εφόσον οι παίκτες της αγοράς ενδιαφερθούν και για το νέο φάσμα συχνοτήτων που «θα βγει στο σφυρί» στην περιοχή των 900 και 1.800 ΜΗz.

Στη διακοπή λειτουργίας του καταστήματος στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στην περιοχή Βουλιαγμένης, προχώρησε η «Εικόνα Ηχος ΑΕΕ» στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δικτύου πωλήσεων και της περιστολής των δάπανών της.

Η διοίκηση της εταιρείας ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι προέβη σε αυτή την ενέργεια, λαμβάνοντας υπόψη τη ζημιογόνο λειτουργία του καταστήματος.

Μετά τη διακοπή της λειτουργίας του συγκεκριμένου καταστήματος, η εταιρεία απαριθμεί πλέον 5 καταστήματα.

Επιστροφή ΦΠΑ ζητούν οι ξενοδόχοι

Την επανεξέταση της ροής των εκταμιεύσεων του αναπτυξιακού νόμου και των επιστροφών του επενδυτικού ΦΠΑ, που έχουν επιβραδυνθεί ή ακόμη και παγώσει τα τελευταία δύο χρόνια, ζητεί από την κυβέρνηση το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ). Οπως εκτιμά το Επιμελητήριο, το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζουν περίπου 150 μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που υλοποιούν επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ και έχουν λάβει 270 εκατ. ενισχύσεις, ενώ υπολείπονται ποσά 380 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξαντληθεί η υποχρέωση της Πολιτείας, σύμφωνα με τις αποφάσεις υπαγωγής. Παράλληλα, σημαντικός αριθμός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που έχουν ολοκληρώσει τις επενδύσεις τους είναι σε αναμονή της τελικής πιστοποίησης και της καταβολής του υπολοίπου της ενίσχυσης της επένδυσης, όπως επισημαίνει το ΞΕΕ.

Σημαντική αύξηση κερδών για Πλαίσιο το α΄ εξάμηνο

Μείωση εσόδων και αύξηση κερδών παρουσίασε η Πλαίσιο Computers το α΄ εξάμηνο του 2011. Η εταιρεία ανακοίνωσε για τη συγκεκριμένη περίοδο ενοποιημένα έσοδα 157,4 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 14,6% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010 και αύξηση λειτουργικών κερδών (ΕΒΙΤDΑ) κατά 51,6%, στα 6,5 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους (και δικαιώματα μειοψηφίας) ανήλθαν στα 2,7 εκατ. ευρώ έναντι 39 χιλ. ευρώ που ήταν το α΄ εξάμηνο του 2010.

Οι πωλήσεις επηρεάστηκαν από τη μειωμένη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Η εστίαση ωστόσο της διοίκησης της εταιρείας στις πωλήσεις προϊόντων με υψηλότερο περιθώριο κέρδους βελτίωσε αισθητά την κερδοφορία σε συνδυασμό με το μειωμένο χρηματοοικονομικό κόστος της επιχείρησης, η οποία πέρυσι αποπλήρωσε μεγάλο μέρος του δανεισμού της. Ετσι, τα λειτουργικά κέρδη βελτιώθηκαν κατά περίπου 52%, ενώ τα καθαρά κέρδη εκτοξεύθηκαν.

Νέο έργο 3 εκατ. ευρώ για την Arcon στη Δράμα

Την κατασκευή της επέκτασης της ψυχιατρικής κλινικής «Αγία Ειρήνη» στο 60ό χλμ. της Εθνικής Οδού Δράμας – Καβάλας, στη Δράμα, ανέλαβε πρόσφατα η Arcon ΑΤΕ. Το έργο αφορά την προσθήκη κατ’ επέκταση κτιρίου συνολικής επιφάνειας περίπου 5.000 τ.μ. σε τρία επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο, όροφος) και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. Η επέκταση θα στεγάσει δύο νέες νοσηλευτικές μονάδες της κλινικής, με αποτέλεσμα οι συνολικά 4 νοσηλευτικές μονάδες να ανεβάσουν τη δυναμικότητα στις 148 κλίνες. Οι δύο νέες νοσηλευτικές μονάδες εκτείνονται αυτοτελώς, μία σε κάθε όροφο, ενώ στο υπόγειο θα δημιουργηθούν μικρό συνεδριακό κέντρο, γυμναστήριο, αποθηκευτικοί χώροι και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ και η ολοκλήρωσή του αναμένεται τον Ιούλιο του 2012. Επίσης, η Arcon ξεκίνησε τις εργασίες του κτιρίου 2 της εταιρείας Shop & Trade στο συγκρότημα κτιρίων επί της οδού Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή