O ΔΗΚΤΗΣ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαδικασίες εξπρές για κλείσιμο εφοριών

Τρέχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου τον επόμενο μήνα να παρουσιάσει στην τρόικα τις πρώτες κινήσεις, μετά 20 μήνες, στον τομέα της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσπαθεί μέχρι τις 16 Αυγούστου, όταν έρχονται οι επικεφαλής της τρόικας, να έχει προχωρήσει το σχέδιο για το κλείσιμο των εφοριών. Υπενθυμίζεται ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο περίπου 200 εφοριών σε όλη τη χώρα. Βέβαια, όπως αναφέρεται σε πόρισμα του υπουργείου Οικονομικών, αρκετές από τις εφορίες της περιφέρειας δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης. Γνώμονας, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, δεν υπήρξε η αποδοτικότερη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά περισσότερο η εξυπηρέτηση τοπικών συμφερόντων και πιέσεων τοπικών παραγόντων.

Το ενδιαφέρον των Γερμανών επιχειρηματιών για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πραγματικό. Φαίνεται από τον οργανωμένο τρόπο που χειρίζονται το θέμα. Δεν θα έρθει μόνο ο κ. Ρέσλερ στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύνδεσμος των Γερμανών βιομηχάνων έχει προσκαλέσει τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου να μιλήσει στην ετήσια γενική συνέλευσή του, που θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Αλλαγή στρατηγικής

Τις δυνατότητες μείωσης της έκθεσής της στην ελληνική αγορά, θα εξετάσει ο μεγαλύτερος πορτογαλικός τραπεζικός όμιλος Millennium. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της τράπεζας, η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη, η οποία δεν θεωρείται πλέον επίκεντρο της στρατηγικής.

Η στρατηγική της θα επικεντρωθεί πλέον στις αγορές της Ασίας, της Αφρικής, της Βραζιλίας και της Πορτογαλίας. Στο πλαίσιο της απόφασης επανεξέτασης των συμμετοχών της στην Ευρώπη, ο πορτογαλικός όμιλος προσέλαβε την Deutsche Bank και τη Nomura ως συμβούλους, ενώ ανακοίνωσε και την πώληση της μονάδας στην Πολωνία.

Ο «καλός» και ο «κακός» Γερμανός υπουργός

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο μας έχουν οι Γερμανοί. Ο ένας υπουργός, ο της Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ συζητούσε χθες με επιχειρηματίες τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, ένας άλλος, ο των Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε πως οι χώρες που ζητούν στήριξη θα πρέπει να δέχονται και μερική εκχώρηση της εθνικής τους κυριαρχίας. Δεν έχουν μοιραστεί τους ρόλους του καλού και του κακού αστυνομικού. Απλώς, ο ένας συνομιλούσε με επιχειρηματίες και σκεφτόταν πώς θα κάνει business για το συμφέρον της χώρας του και των επιχειρήσεών της. Ο άλλος απευθυνόταν στη γερμανική κοινή γνώμη και ήθελε να δείξει πως παραμένει σκληρός έναντι των κακών παιδιών της Ευρωζώνης. Κι αν συμφώνησε με την παροχή νέας βοήθειας, το έκανε για να σώσει το ευρώ.

Απαραίτητες διευκρινίσεις για υπερχρεωμένους

Σε μια σειρά διευκρινιστικές διατάξεις στον νόμο για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προχώρησε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, διευκολύνοντας περαιτέρω τη διαδικασία. Οπως διευκρινίζεται, επιτρέπεται η ένταξη στη ρύθμιση τόσο των ληξιπρόθεσμων όσο και των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το επιτόκιο της ρύθμισης μπορεί να είναι είτε κυμαινόμενο είτε σταθερό, ενώ το ακίνητο που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία προστατεύεται και όταν ο οφειλέτης έχει την επικαρπία ή την ψιλή κυριότητά του. Το αρμόδιο Ειρηνοδικείο μπορεί να εκδίδει προσωρινή διαταγή με την κατάθεση της αίτησης ή να διατάσσει προληπτικά μέτρα μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης, ενώ η αίτηση για υποκατάσταση της συναίνεσης του πιστωτή εκδικάζεται στη δικάσιμο που έχει οριστεί για τη ρύθμιση των χρεών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή