Αυξάνεται το ποσό της επιδότησης για απασχόληση εκπαιδευομένων

Αυξάνεται το ποσό της επιδότησης για απασχόληση εκπαιδευομένων

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνητρα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες προσφέρει ο ΟΑΕΔ προκειμένου να απασχολήσουν εκπαιδευόμενους των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ αύξησε το ποσό της επιδότησης από 6 σε 12 ευρώ ανά ημέρα πρακτικής άσκησης των εκπαιδευομένων, με στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον περισσότερων επιχειρήσεων για πρακτική άσκηση και να ενισχύσει τον θεσμό της Μαθητείας. Η επιδότηση μπορεί να καταβάλλεται είτε στον εργοδότη είτε απευθείας στον μαθητή. Με την επιδότηση της ημερήσιας αμοιβής του μαθητευομένου κατά 12 ευρώ από τον ΟΑΕΔ η επιβάρυνση για τον εργοδότη περιορίζεται στο ποσό των 11,5 ευρώ ημερησίως.

Το σύστημα της Μαθητείας που εφαρμόζεται στις Επαγγελματικές Σχολές του ΟΑΕΔ συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στην τάξη, με την πρακτική άσκηση σε χώρους εργασίας και επιχειρήσεις. Στόχος είναι να αποκτήσει ο εκπαιδευόμενος επαγγελματική εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές ασκούνται από 4-6 ημέρες την εβδομάδα σε επιχειρήσεις του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Οι ΕΠΑΣ Μαθητείας ανήκουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η φοίτηση σ’ αυτές διαρκεί δύο σχολικά έτη (4 εξάμηνα). Η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση απευθύνεται κυρίως σε νέους και νέες ηλικίας 16-23 ετών, που προάγονται στη Β΄ Τάξη των Επαγγελματικών ή Γενικών Λυκείων. Οι μαθητές εκπαιδεύονται από έμπειρο και άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό και τους χορηγούνται δωρεάν τα απαραίτητα βιβλία – βοηθήματα. Οι εκπαιδευόμενοι αμείβονται και ασφαλίζονται, τους χορηγείται επίδομα στέγασης και σίτισης, όπως και αναβολή στράτευσης, ενώ λαμβάνουν και σπουδαστική άδεια, μέχρι 30 ημέρες με αποδοχές.

Και κατά τα τέσσερα εξάμηνα μαθητείας οι μαθητές αμείβονται για την εργασία τους στον εργοδότη όπου γίνεται η πρακτική τους άσκηση και η αμοιβή του ασκούμενου μαθητή αναλογεί στο 70% του κατώτατου μισθού που ορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Χθεσινή ανακοίνωση του ΟΑΕΔ επικαλείται έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες το σύστημα Μαθητείας παρουσιάζει θεαματικά αποτελέσματα όσον αφορά την ένταξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Το ποσοστό των ασκούμενων μαθητών που απασχολείται μετά το πέρας των σπουδών ανέρχεται στο 70%, ενώ σε ορισμένες ειδικότητες αγγίζει το 90% του συνολικού αριθμού των μαθητών.

Ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, προετοιμάζει την αναβάθμιση της Μαθητείας που σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ αποτελεί το κατεξοχήν εκπαιδευτικό σύστημα που συνδέει την επαγγελματική εκπαίδευση με την αγορά εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή