Κινητικότητα στις ιχθυοκαλλιέργειες

Κινητικότητα στις ιχθυοκαλλιέργειες

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κύκλο νέων συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν από Σεπτέμβριο οι μεγάλοι «παίκτες» της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, με το fund Lynnaeus που κατέχει πλέον μεγάλα ποσοστά στο μετοχικό κεφάλαιό τους.

Σε αυτή τη φάση, οι εταιρείες έχουν πάρει βαθιά ανάσα, καθώς τους τελευταίους μήνες η τιμή πώλησης του προϊόντος έχει αυξηθεί και βρίσκεται στα 5 ευρώ το κιλό για την τιμή της τσιπούρας και 5,5 ευρώ για το λαβράκι. Παράλληλα, αυξήθηκαν οι εξαγωγές για τις ελληνικές εταιρείες -οι οποίες κατέχουν ηγετική θέση στη Μεσόγειο- με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα οικονομικά τους μεγέθη. Στο α΄ τρίμηνο, τα συνολικά καθαρά τους κέρδη αυξήθηκαν κατά 90% και ο τζίρος κατά 10%.

Ως προς τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, αιχμή των συζητήσεων αποτελεί σταθερά η έκβαση των διαπραγματεύσεων με τη Lynnaeus.

Ακόμη και σήμερα, που πλέον όλες οι πλευρές έχουν επιτεθεί, υπαναχωρήσει αλλά και αποστασιοποιηθεί αρκετές φορές στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, «η πρόβλεψη του επόμενου βήματος είναι αδύνατη», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του Νηρέα.

Η Σελόντα, αυτή την περίοδο βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, καθώς η Lynnaeus απέκτησε το 24,5% των μετοχών της αγοράζοντας το ποσοστό που πούλησε η εταιρεία Jazan Development Company.

Η εταιρεία, όπως έχει επανειλημμένως δηλώσει, τάσσεται υπέρ των συγχωνεύσεων στον κλάδο. Για τη συμμετοχή της ή όχι στον κύκλο των συγχωνεύσεων, κρίσιμο ρόλο θα παίξει αν το fund είναι διατεθειμένο να αναλάβει τα μεγάλα της τραπεζικά δάνεια. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, το πιθανότερο θα είναι να συνενωθεί η Σελόντα με τη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, την οποία ήδη ελέγχει η Lynnaeus.

Ο Νηρέας έχει εκφράσει ανοιχτά και ξεκάθαρα ότι δεν είναι υπέρ μία τριπλής συγχώνευσης με συντονιστή το γεωργιανό fund και επίσης ότι δεν συγχωνεύεται με τη Σελόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή