ΔΗΚΤΗΣ

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσαρέσκεια ΗΠΑ για τις επιλογές χρηματοοικονομικών συμβούλων

Παράπονα λέγεται ότι άκουσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος από τον ομόλογό του στις ΗΠΑ κατά την πρόσφατη συνάντηση μαζί του. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τ. Γκάιτνερ φέρεται να εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σε σχέση με τις επιλογές χρηματοοικονομικών συμβούλων στις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις της χώρας. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες κυριαρχούν στις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις και στα μεγάλα έργα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Η μόνη μη ευρωπαϊκή τράπεζα σε μεγάλο έργο είναι η Citi, η οποία επελέγη για το Ελληνικό. Επίσης, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ως αρνητική την πολιτική της κυβέρνησης του υπ. Οικονομικών να επιλέγει δύο ή και τρεις χρηματοοικονομικούς συμβούλους για το ίδιο έργο. Αυτό ανεβάζει το κόστος -το οποίο πλέον δεν είναι ευκαταφρόνητο- και δυσκολεύει τη συνεργασία των επιμέρους πλευρών. Σημειώνεται ότι το έργο της συμμετοχής κάθε συμβούλου σε μια αποκρατικοποίηση ή σε ένα έργο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα κοστίσει κατά μέσον όρο 5 εκατ. ευρώ. Συνήθως, πάνω από 5 εκατ. ευρώ κοστίζουν οι ξένες τράπεζες και κάτι λιγότερο από 5 εκατ. ευρώ κοστίζουν οι ελληνικές. Αν πολλαπλασιάσει κάποιος το ποσό αυτό με το πλήθος των έργων που πρέπει να βγουν στην επόμενη τετραετία, τότε μπορεί να φτάσει σε ένα αστρονομικό ποσό.

«Περάσαμε πολύ δύσκολες στιγμές το τελευταίο 20ήμερο. Τώρα η κατάσταση έχει βελτιωθεί κάπως, ωστόσο αν η κυβέρνηση δεν κάνει ό,τι πρέπει, τότε η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο». Το σχόλιο κορυφαίου τραπεζίτη της χώρας στη στήλη -σχετικά με το διάστημα πριν από την απόφαση της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών που φαίνεται ότι έβαλε ένα προσωρινό τέλος στις περιπέτειες- αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Αλλαγή φρουράς

Τίτλοι τέλους στο υπουργείο Εργασίας για τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Θ. Τσέκο. Την αρμοδιότητα των κοινοτικών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου θα αναλάβει η κ. Αννα Δελαπόρτα, παλιά γνώριμη του χώρου, με μακρά θητεία στο Εργασίας, παλαιά συνεργάτις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου και αργότερα της υφυργού κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου. Η κ. Δελαπόρτα συνταξιοδοτήθηκε, αλλά στο υπουργείο Εργασίας ανασχεδιάζεται τώρα όλο το πλαίσιο των κοινοτικών προγραμμάτων από την αρχή. Μήπως και κινηθεί κάτι, γιατί από τις εθνικές εκλογές έχει να καταρτιστεί άνεργος με τα κονδύλια του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου. Τα πάντα έχουν λιμνάσει στη Γραμματεία. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει μέσα σε ένα δίμηνο να διευθετηθούν όλα τα προβλήματα που έχουν παγώσει τα προγράμματα. Γι’ αυτόν τον λόγο επελέγη η κ. Δελαπόρτα, για να «τρέξει» τα προγράμματα.

Δειλές επιστροφές μικροκαταθετών

Το φαινόμενο εντοπίζεται κυρίως στους μικροκαταθέτες. Αυτοί είναι που πρώτοι άρχισαν να προσεγγίζουν και πάλι τα γκισέ των τραπεζών και να πιστώνουν τους λογαριασμούς τους με μικροποσά, τα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα έσπευδαν να «σηκώσουν» άρον άρον για να σώσουν από την επικείμενη… καταστροφή. Η οποία τελικώς δεν επήλθε, οπότε οι αποταμιεύσεις δεν υπάρχει λόγος να μένουν φυλαγμένες κάτω από το μαξιλάρι. Εκτιμάται ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, είχαν «φύγει» κάτι λιγότερο από 20 δισ. Αν σε πρώτη φάση επιστρέψουν τα 5 δισ., θα θεωρηθεί επιτυχία, η οποία θα επηρεάσει και τα επιτόκια.

Επιτακτική ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Κύπρο

Η ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Κύπρο, όσο περνάει ο καιρός και «μετριούνται» οι επιπτώσεις από την καταστροφική έκρηξη στην εκεί ναυτική βάση, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Η καταστροφή του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (η αξία του οποίου εκτιμήθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου, σε 2 δισ. ευρώ) φέρνει νέα βάρη για τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ΑΗΚ, στην αρχή τουλάχιστον, δεν είχε προβεί σε επίσημη εκτίμηση της ζημίας, αλλά εξαρχής ήταν γνωστό ότι το μέγιστο ποσό που δίνει η ασφαλιστική εταιρεία ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ. Το εργοστάσιο καταστράφηκε, τα έσοδα της ΑΗΚ μειώθηκαν στο μισό, αλλά τα δάνεια πρέπει να εξυπηρετούνται (ο δανεισμός της εταιρείας ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ) ενώ θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν οι άμεσες εργασίες για την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Ο λογαριασμός, μόνο για την ΑΗΚ, υπερβαίνει το έλλειμμα του πρώτου εξαμήνου. Στο υπ. Οικονομικών εξακολουθούν να μελετούν τις επιπτώσεις της καταστροφής στο Ζύγι και τις ανατροπές στα δημοσιονομικά δεδομένα της Μεγαλονήσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή