Εργασια & ζωη

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και ζούμε στην κοινωνία των 24 ωρών, την εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες, τα Σαββατοκύριακα, τις βάρδιες και τα μεταβλητά ωράρια που απαντούν στις ανάγκες της επιχείρησης και μόνο, συνηθίζουμε να τις λέμε «αντικοινωνικές ώρες» εργασίας. Εννοείται, ότι ο χαρακτηρισμός αυτός δεν μπορεί να ισχύει και για τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, για την παροχή υπηρεσιών υγείας κ.ά.

Μπορεί λοιπόν κατά τη θερινή περίοδο που διερχόμαστε είτε σε περιόδους διακοπών, οι αντικοινωνικές αυτές ώρες εργασίας να έχουν τη δική τους λογική, αλλά και ιδιαίτερη ζήτηση, ωστόσο έχουν και τις παρενέργειές τους. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας τις εφαρμόζουν μεγάλος αριθμός εταιρειών και οργανισμών – γεγονός που ώθησε το Ιδρυμα να κάνει έρευνα, προκειμένου να εξετάσει, κατά πόσο επηρεάζει τα κίνητρα για εργασία, πώς επηρεάζεται η κινητικότητα του προσωπικού, αλλά και αν υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων.

Απευθύνθηκε λοιπόν στους μάνατζερ και στους εκπροσώπους των εργαζομένων, από τις απαντήσεις των οποίων προέκυψε ότι οι μάνατζερ των εταιρειών και των οργανισμών εκείνων που εφαρμόζουν νυχτερινή εργασία είτε σε ασυνήθιστες ώρες, ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες λόγω ασθενειών και απουσιών από ό,τι οι μάνατζερ στις εταιρείες που δεν τις εφαρμόζουν. Ως προς τα κίνητρα, οι μάνατζερ στις εταιρείες και οργανισμούς όπου εφαρμόζεται νυχτερινή εργασία όπως και κατά το Σάββατο, ανέφεραν περισσότερα προβλήματα από τους άλλους. Ασφαλώς, το μέγεθος της εταιρείας είναι καθοριστικός παράγοντας. Δηλαδή, όσο μικρότερη είναι η επιχείρηση τόσο λιγότερο απαιτούνται οι ασυνήθιστες ώρες εργασίας.

Αλλη παρενέργεια που εντοπίσθηκε ήταν και σε μεγαλύτερη συχνότητα η πρόωρη συνταξιοδότηση στις εταιρείες που εφαρμόζουν ασυνήθιστες ώρες εργασίας και μεταβλητά ωράρια. Ενα φαινόμενο, ιδιαιτέρως κρίσιμο, αφού η δημογραφική πραγματικότητα είναι δυσοίωνη για την αναλογία των εισφορών των εργαζομένων που θα απαιτούνται για την καταβολή της σύνταξης ενός συνταξιούχου στο προσεχές αβέβαιο μέλλον μας. Οσο για την επιπλέον οικονομική αποζημίωση για την νυχτερινή και για όποια άλλη επιπλέον εργασία σε ασυνήθιστες ώρες, αποδείχθηκε ανεπαρκής «για να γλυκάνει το χάπι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή