Μικρότερη η συμμετοχή των ξένων στο Χρηματιστήριο

Μικρότερη η συμμετοχή των ξένων στο Χρηματιστήριο

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών με αντίστοιχη αύξηση της ελληνικής παρουσίας παρατηρήθηκε τον Ιούλιο στο ελληνικό χρηματιστήριο, μήνα κατά τον οποίο αυξήθηκε μεν η αξία συναλλαγών, αλλά μειώθηκε η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έχασε το 8% της αξίας του. Σύμφωνα με το μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο «Αξίαnumbers-Ιούλιος 2011», προκύπτει ότι μειώθηκε τόσο η δραστηριότητα των ήδη υπαρχόντων επενδυτών όσο και η προσέλευση νέων. Ετσι, μειώθηκαν στις 42.230 οι ενεργές μερίδες επενδυτών από 44.880 που ήταν τον Ιούνιο, ενώ άνοιξαν 1.764 νέες μερίδες επενδυτών από 2.296 τον προηγούμενο μήνα. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 2,07 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 13,6% σε σχέση με τον Ιούνιο, αλλά μειωμένη κατά 9,7% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2010. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Ιουλίου ήταν 98,37 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έκλεισε στα 47,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 3,5%. Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς έκλεισε στο 50% από 51% που ήταν στο τέλος του Ιουνίου και πραγματοποίησαν το 45,2% της συνολικής αξίας συναλλαγών αντί του 48% του Ιουνίου. Από την άλλη πλευρά, οι Ελληνες ιδιώτες επενδυτές πραγματοποίησαν τον Ιούλιο το 26,2% των συναλλαγών (τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησαν το 28,5% των συναλλαγών, ενώ τον Ιούλιο του 2010 το 32,8%).

Παρά τη μείωση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών, παρατηρήθηκε ότι ήταν περισσότερες οι εισροές ξένων κεφαλαίων από τις εκροές.

Συγκεκριμένα, εμφάνισαν εισροές 305,5 εκατ. ευρώ και οι Ελληνες επενδυτές εμφανίζονται πωλητές με εκροές κεφαλαίων ύψους 315,58 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή