Νυν υπέρ πάντων και του ΟΠΑΠ, ο αγώνας για τα έσοδα από το υπ. Οικονομικών φέτος

Νυν υπέρ πάντων και του ΟΠΑΠ, ο αγώνας για τα έσοδα από το υπ. Οικονομικών φέτος

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγώνα δρόμου για να διασφαλίσει -ακόμη και μέσα στον Αύγουστο- τον στόχο των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, που έχει τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), καταβάλλει το υπουργείο Οικονομικών. Ο στόχος προβλέπει έσοδα ύψους 1,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, εκ των οποίων έως σήμερα έχουν διασφαλιστεί τα 390 εκατ. ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ. Μένουν επομένως να εξευρεθούν άλλα 1,3 δισ. ευρώ στους επόμενους δύο μήνες.

Επειδή, λοιπόν, ο χρόνος που απομένει είναι μικρός, το «βαρύ φορτίο», για να καλυφθεί το κενό, φαίνεται ότι τελικώς θα σηκώσει ο ΟΠΑΠ. Ο Οργανισμός είναι ο μόνος που διαθέτει την οικονομική ευρωστία που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ικανοποιήσει την «ακόρεστη» ανάγκη της για έσοδα που θα μειώσουν το χρέος.

Οι αλλαγές

Ο σχεδιασμός αυτός φάνηκε από τις αλλαγές που επέφερε ο υπουργός κ. Β. Βενιζέλος στο σχέδιο νόμου για τα τυχερά παιχνίδια, που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη. Το σχέδιο νόμου προσφέρει στον ΟΠΑΠ όλες τις άδειες εκμετάλλευσης των 35.000 παιγνιομηχανών (VLTs) που μπορούν ν’ αποφέρουν άμεσα στα δημόσια ταμεία 525 έως 700 εκατ. ευρώ. Το ακριβές ύψος των εσόδων του Δημοσίου θα καθοριστεί από τον ορισμό της τιμής της άδειας, για κάθε μία από τις 35.000 μηχανές.

Η αρχική εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για την αξία της άδειας είχε καθοριστεί στις 15.000 ευρώ ανά παιγνιομηχανή, αλλά νεότερες εκτιμήσεις την ανεβάζουν στις 20.000 ευρώ. Την αξία αυτή υπέδειξε και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Γ. Σπανουδάκης, κατά την πρόσφατη ακρόασή του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής.

Η δεύτερη σημαντική πηγή εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο θα προκύψει από την επέκταση της υφιστάμενης άδειας του ΟΠΑΠ. Η συγκεκριμένη άδεια λήγει το 2020, αλλά η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επεκτείνει τον χρόνο ισχύος της για άλλα 10 χρόνια.

Η επέκταση αυτή αναμένεται να φέρει στα ταμεία του Δημοσίου άλλα 300-400 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να εκτιμά το αντίτιμο της επέκτασης της άδειας του ΟΠΑΠ στα 400 εκατ. ευρώ, αλλά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν απέκλεισαν το τίμημα να είναι ακόμη υψηλότερο.

Με τις παραπάνω αδειοδοτήσεις ή/και επεκτάσεις αδειών το ελληνικό Δημόσιο θα επιτύχει έσοδα ύψους 800 εκατ. έως 1,1 δισ. ευρώ. Οποιο ποσό απουσιάσει από τον δημοσιονομικό στόχο των 1,3 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου μπορεί να καλυφθει, είτε από την εκχώρηση μιας άδειας «Ξυστού Λαχείου» είτε από την εκχώρηση της εκμετάλλευσης των κρατικών λαχείων σε ιδιώτες.

Η εκχώρηση των κρατικών λαχείων που πρόκρινε ο υπουργός Οικονομικών πρόσφατα θεωρείται αρκετά περίπλοκη καθώς απαιτεί πολλά διαδικαστικά βήματα (σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, διαγωνισμός κ.λπ.). Αντίθετα, η άδεια του «Ξυστού Λαχείου» μπορεί εύκολα να περιέλθει στον ΟΠΑΠ, αξιοποιώντας ο τελευταίος το δικαίωμα της πρώτης άρνησης που διαθέτει βάσει της σύμβασής που έχει υπογράψει με το ελληνικό Δημόσιο το 2000. Την άδεια «Ξυστού Λαχείου» είχε δημοπρατήσει και το 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντί 300 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να επιλέξει τον μοναδικό υποψήφιο ενδιαφερόμενο, την Ιntralot.

Με τα παραπάνω, φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τον στόχο των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η επιτυχία της αυτή οδηγεί σε οικονομική και ταμειακή «αφαίμαξη» του ΟΠΑΠ, γεγονός που δεν άφησε ανεπηρέαστη την τιμή της μετοχής του.

Η τελευταία, παράλληλα με τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., διολισθαίνει προς τα χαμηλότερα επίπεδα επταετίας, καθώς οι επενδυτές ρευστοποιούν τις θέσεις τους στον ΟΠΑΠ, εκτιμώντας ότι η σχεδιαζόμενη άντληση της ρευστότητας και ο υπέρογκος δανεισμός του στον οποίο θ’ αναγκαστεί να προχωρήσει ο Οργανισμός, θα θίξουν την υψηλή μερισματική του πολιτική. Στο τέλος Μαρτίου, ο ΟΠΑΠ είχε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 750 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα θεωρείται ότι είναι σχετικά μειωμένα -περίπου 500 εκατ. ευρώ- μετά και τη διανομή του μερίσματος τον περασμένο Ιούνιο. Ως συνέπεια, ο στόχος της αποκρατικοποίησης του 34% του ΟΠΑΠ κυριότητας ελληνικού Δημοσίου, που είχε τοποθετηθεί στο ΜΠΔΣ για το 4ο τρίμηνο του 2011, διολισθαίνει προς τα πίσω. Αυτό βολεύει τόσο την κυβέρνηση και την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, η οποία απεύχεται ένα νέο μέτωπο αποκρατικοποίησης, όσο και τη διοίκηση του Οργανισμού, η οποία όσο βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο παραμένει στο τιμόνι του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή