Ευρωπαϊκή οδηγία

42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλης συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο πριν από μερικά χρόνια. Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2009, όταν υιοθετήθηκε η κοινοτική οδηγία 2009/47/ΕΚ με την οποία επετράπη στα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν χαμηλότερους συντελεστές σε μόνιμη βάση σε αυτό τον κλάδο υπηρεσιών και προϊόντων.

Βασικό επιχείρημα των μελετών που προηγήθηκαν (με πιο χαρακτηριστική αυτή της Copenhagen Economics) μέχρι την υιοθέτηση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας ήταν ότι η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ προκαλεί μείωση των τιμών και αύξηση της ζήτησης, με συνέπεια και την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα παραγωγής.

Αυτό που επισημαίνεται, ωστόσο, στη μελέτη είναι ότι η επιβολή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε κάποιους κλάδους, όπως για παράδειγμα στην εστίαση, σημαίνει ότι θα πρέπει το κράτος να αναπληρώσει την απώλεια, επιβάλλοντας υψηλότερους φόρους σε κάποιον άλλο κλάδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή