Αμφίβολα τα έσοδα των 300 εκατ. ευρώ

Αμφίβολα τα έσοδα των 300 εκατ. ευρώ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό, στην κατανάλωση, την απασχόληση και στον τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ από την 1η Σεπτεμβρίου ενέχει και έναν ακόμη κίνδυνο, αυτό της μη είσπραξης των αναμενόμενων εσόδων.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει έσοδα 300 εκατ. ευρώ για το 2011 ως αποτέλεσμα της μετατάξης στον συντελεστή 23% του ΦΠΑ των υπηρεσιών εστίασης αλλά και των μη αλκοολούχων ποτών, ενώ για το 2012 προσδοκά να εισπράξει 700 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπου αλλού μέχρι τώρα αυξήθηκαν οι έμμεσοι φόροι -είτε ο ΦΠΑ, είτε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, είτε ο φόρος πολυτελείας, είτε τα τέλη κυκλοφορίας- τα χρήματα που μπήκαν στα δημόσια ταμεία ήταν τελικώς λιγότερα από τα αναμενόμενα. Τα παραδείγματα είναι πολλά και αφορούν τα τσιγάρα, τα καύσιμα, τα αλκοολούχα ποτά, καθώς και την αγορά αυτοκινήτου. Σε όλες τις περιπτώσεις οι φορολογικές επιβαρύνσεις σε συνδυασμό με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των καταναλωτών λόγω μείωσης μισθών, απώλειας εργασίας κ.λπ. είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της ζήτησης.

Αν και φέτος παρατηρείται μια ανάκαμψη στα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ, οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν έχουν επιτευχθεί σε καμία περίπτωση.

Με δεδομένη δε την ευρεία διάδοση της φοροδιαφυγής στον κλάδο της εστίασης, είναι λοιπόν πολύ πιθανό να έχουμε και σε αυτήν την περίπτωση επανάληψη του αποτυχημένου μοντέλου που εφαρμόστηκε στους άλλους κλάδους.

Ζωτικής σημασίας είναι, λοιπόν, να εντατικοποιηθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός, καθώς και ο έλεγχος της φοροδιαφυγής, προκειμένου να αυξηθούν και οι πιθανότητες για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επανεξέταση του μέτρου και αντικατάστασή του με κάποιο άλλο ισοδύναμου αποτελέσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή