Η «Ελληνικά Καλώδια» εξαγοράζει την εταιρεία Fulgor

Η «Ελληνικά Καλώδια» εξαγοράζει την εταιρεία Fulgor

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη εξαγορά ανταγωνίστριας επιχείρησης εντός του 2011 λόγω της ύφεσης, πραγματοποιεί η εισηγμένη «Ελληνικά Καλώδια», θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο, καθώς θα αποκτήσει τη Fulgor, η οποία έχει περιέλθει σε αδράνεια από το β΄ εξάμηνο του 2010. Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων των «Ελληνικών Καλωδίων», που θα συνέλθει στις 7 Σεπτεμβρίου, θα αποφασίσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ύψους 22,370 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω κεφάλαια θα καλύψουν το σύνολο των τραπεζικών χρεών της πτωχευθείσας Fulgor, η οποία θα εκδώσει ομολογιακό δάνειο ύψους 22 εκατ. ευρώ και θα εξοφληθεί από την αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής του ομίλου Βιοχάλκο. Η τιμή στην οποία θα εκδοθούν οι μετοχές στην αύξηση κεφαλαίου των «Ελληνικών Καλωδίων» θα διαφέρει σε κάθε ανάδοχο τράπεζα και αναλυτικά η τιμή διάθεσης θα αναφερθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση της 7ης Σεπτεμβρίου. Να σημειώσουμε ότι η Fulgor έχει εισέλθει στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα από τον Δεκέμβριο του 2010. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Fulgor, που ιδρύθηκε το 1957, η «Ελληνικά Καλώδια» ενισχύει την εξαγωγική της παρουσία και ωφελείται από τις συνέργειες που θα προκύψουν στα δίκτυα πωλήσεων, στην αλυσίδα τροφοδοσίας, στην παραγωγή καθώς και στην έρευνα – ανάπτυξη νέων προϊόντων. Ο κύκλος εργασιών της «Ελληνικά Καλώδια» το πρώτο τρίμηνο του 2011 ανήλθε στα 104 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 38% έναντι 75 εκατ. ευρώ το 2010, ενώ της μητρικής εταιρείας ανήλθε στα 79 εκατ. ευρώ έναντι 56 εκατ. ευρώ του 2010. Η αύξηση αυτή οφείλεται τόσο στην αύξηση του όγκου πωλήσεων, κυρίως προς χώρες του εξωτερικού, όσο και στην άνοδο των τιμών των μετάλλων σε σχέση με το 2010. Τα κέρδη προ φόρων, επενδυτικών και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων διαμορφώθηκαν στα 6 εκατ. ευρώ για τον όμιλο Ελληνικά Καλώδια και στα 3,7 εκατ. ευρώ για τη μητρική εταιρεία έναντι 2,5 εκατ. ευρώ και 1,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2010. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων σημείωσαν βελτίωση ανερχόμενα σε κέρδη 3,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 88 χιλ. ευρώ το 2010, ενώ η μητρική εταιρεία σημείωσε κέρδη προ φόρων 1,3 εκατ. ευρώ έναντι 441 χιλ. ευρώ το 2010. Τέλος, τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 2,2 εκατ. ευρώ ή 0,082 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η μητρική εταιρεία εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους 951 χιλ. ευρώ ή 0,0349 ευρώ ανά μετοχή. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανήλθε στα 111 εκατ. ευρώ έναντι 102 εκατ. ευρώ την 31/12/2010, ενώ της μητρικής εταιρείας ανήλθε σε 78 εκατ. ευρώ έναντι 71 εκατ. ευρώ την 31/12/2010. Το πρώτο τρίμηνο του 2011 εκταμιεύτηκαν 1,6 εκατ. ευρώ για επενδύσεις.

Οι στρατηγικές προτεραιότητες της εισηγμένης παραμένουν η διατήρηση του δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα μέσω της βελτιωμένης διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης, η εστίαση σε αύξηση πωλήσεων σε αγορές εξωτερικού, κυρίως σε νέες αγορές και σε επιχειρήσεις του ενεργειακού κλάδου, καθώς και η βελτίωση των περιθωρίων κέρδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή