Στο ένα τρίτο συρρικνώνονται οι επενδύσεις στην αγορά κατοικίας

Στο ένα τρίτο συρρικνώνονται οι επενδύσεις στην αγορά κατοικίας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ένα τρίτο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν έως τα τέλη του έτους οι επενδύσεις σε κατοικίες, συγκριτικά με το επίπεδο όπου βρίσκονταν πριν από πέντε χρόνια και συγκεκριμένα το 2006, καθώς σύμφωνα με εβδομαδιαία ανάλυση της Alpha Bank, φέτος οι επενδύσεις στον κλάδο αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν σε 5 δισ. ευρώ, (σημειώνοντας πτώση κατά 24,2%), από 6,6 δισ. ευρώ το 2010 και 16,1 δισ. ευρώ το 2006. Ετσι, η πτώση των επενδύσεων αυτών θα συμβάλει στην πτώση του ΑΕΠ κατά 0,8% περίπου το 2011, έναντι αρνητικής επίπτωσής τους κατά 0,73% το 2010.

Ωστόσο, μια περαιτέρω πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες κατά 5,0% και το 2012 «θα συνεπάγεται πτώση του ΑΕΠ κατά 0,13 ποσοστιαίες μονάδες» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ανάλυση της τράπεζας, οι επενδύσεις σε κατοικίες, όπως αυτές προσδιορίζονται από την οικοδομική δραστηριότητα, αναμένεται να συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία, τόσο μέχρι τα τέλη του έτους, όσο και το 2012.

Ταυτόχρονα, οι συνέπειες από την εν λόγω κάμψη είναι εμφανείς και σε άλλους κλάδους της βιομηχανίας, που σχετίζονται με την οικοδομή και τις κατασκευές, όπως για παράδειγμα τα μη μεταλλικά ορυκτά, που κατά το πρώτο εξάμηνο σημείωσαν πτώση κατά 34,4%, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, πτώση της τάξεως του 19,8% κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο και ο συναφής κλάδος του επίπλου, όπως επίσης και εκείνος του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, όπου η υποχώρηση διαμορφώθηκε φέτος σε 11,5%, έναντι 4,8% τον προηγούμενο χρόνο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο όγκος των νέων οικοδομών βάσει αδειών μειώθηκε κατά 30,3% σε ετήσια βάση και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, έναντι πτώσης της τάξεως του 40,5% τον Μάρτιο, 37,4% τον Φεβρουάριο, 71,5% τον Ιανουάριο και 29,9% τον Απρίλιο του 2010.

Ετσι, στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας μειώθηκε κατά 49,2% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσής του κατά 54,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2011 και επίσης κατά 23,0% στο πρώτο τετράμηνο του προηγούμενου έτους.

Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η έκθεση της Alpha Bank «είναι φανερό ότι η εικόνα του κλάδου των οικοδομών δεν δείχνει σημεία σταθεροποίησης και η δραστηριότητα στον κλάδο συνεχίζει να μειώνεται με πολύ υψηλό ρυθμό».

Ωστόσο, μια περαιτέρω πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες κατά 5,0% και το 2012 «θα συνεπάγεται πτώση του ΑΕΠ κατά 0,13 ποσοστιαίες μονάδες» τονίζει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή